Banja Luka je minulog vikenda je bila domaćin najboljim mladim karatistima sa Balkana. Nastupilo je preko 1000 takmičara iz 10 zemalja. Crnogorci su sa 25 medalja (7 zlatnih, 4 srebrne i 14 bronzanih) ostvarili odličan rezultat koji ih je u generalnom poretku svrstao iza Turske I domaćina Bosne I Hercegovine.

Svoj doprinos uspjehu reprezentacije dali su i takmičari “Iskre” iz Danilovgrada osvajanjem 6 medalja.

“Prezadovoljni smo nastupom naše djece na Balkanskom prvenstvu. Kontinuirani rad I dobra organizacija polako daje rezultate. Ponosni smo na našu djecu, prvenstveno na način na koji se odnose prema svojim obavezama, a potom i na svemu što su ostvarili tokom ove godine, kako u školi tako I u sportu. Iskoristio bih priliku da se zahvalim Opštini Danilovgrad što je pomogla odlazak na ovo prestižno takmičenje prošlogodišnje osvajače medalja. Smatram da smo dostojno reprezentovali naš Klub, Grad I Državu. Imamo zlatnu djecu, za koju ćemo se truditi da im se I u budućnosti maksimalno posvetimo” – izjavio je Predsjednik Kluba Vuk Žarić.

Uz ekipu je bio I trener Iskre zadužen za borbe Nenad Vojinović “Ne možemo da sakrijemo emocije nakon prvenstva. Podatak da je u okviru reprezentacije nastupilo 15 naših takmičara, da je 8 od njih 15 imalo priliku da se popne na pobjedničko postolje, da je njih 3 pokleklo na poslednjem stepeniku  za medalju, dovoljno govori o našem nastupu.”

Zadovoljstvo nije mogao da sakrije ni trener za kate Jugoslav Bukilić  – “Veliki rezultat za naš Klub. Smatram da je ovo samo početak velikih stvari. Pohvale idu za sve takmičare, trenere i roditelje koji su naš projekat prepoznali kao najbolji za svoje dijete, I svesrdno ga podržavaju.

Šampion Balkana je postao Stefan Miljanić koji je u kategoriju -50 kg, 2008.godište bio neprikosnoven. U 1.kolu je savladao takmičara iz Turske , zatim Bosanca Sazinkića sa 8:0, u polufinalu Bugarina Minova sa 2:0. Svoju najbolju borbu Stefan je odradio u finalu gdje je savladao Bosanca Hamzu sa 5:0.

Vice-šampioni Balkana je postala Tamara Klisić u kategoriji kata 2008.god.. Tamara je u 1.kolu dobila Turkinju Burso, zatim takmičarku iz Srbije, pa Bosanku Lazić. U polufinalu Srpkinju Stračević. U finalu, nedostatak sportske sreće koštao je gubitka finala od domaće takmičarke Bahić.

Karatisti Iskre su bili dominantni u kategoriji -45 kg 2008 godište gdje su nastupali Vuk Vučinić I Anes Arifaj. Nažalost ispriječi se Turčin Salih koji je osvojio kategoriju, dok je Vuk bio 2, odnosno Anes 3. Vuk je u 1.kolu dobio Rumuna Balabana sa 2:0, 2.kolo Milenkovića iz Srbije sa 6:0, 3 kolo Hrvata debrova sa 9:1, u polufinalu Bosanca Osmenbegovića sa 5:0. Finalni meč gubi od Saliha sa 2:0.

Njegov klubski drug Anes u 1.kolu dobija Srbina Pušonju sa 4:0, u 2.kolu  Makedonca Postolova 1:0. U borbi sa 3.mjesto dobija Bosanca Durakovića sa 1:0.

Viktorija Vukadinović svoj 1.nastup na elikim takmičenjema krunisala je osvajanjem 3.mjesta. Stekao se utisak da ne bi bilo nezasluženo da je I osvojila kategoriju, imajući u vidu da je na sudijsko pregašavanje izgubila 3:2 od Turkinje Konye koja je kasnije osvojila prvenstvo. U borbi za medalju, Viktorija je pobijedila predstavnice Srbije Popović Janu i Stevović Miju.

Proslogodišnje vicešampionke su ove godine uspjele da popnu na pobjedničko postolje. Kata tim djevojčica 2008/2009 u sastavu Tamara Klisić, Katarina Vlahović i Viktorija Raičević je ovog puta završio kao bronzani.

Svakako da treba napomenuti i dva 5.mjesta koja su osvojili Branko Lazović i Nemanja Dragaš, kao I 7.mjesto Balše Vojinovića. Odlične nastupe su imali I Petar Radovanović I Alan Balić koji su svoje nastupe završili u 2.kolu.

Prvenstvo je pokazalo da je svijetla Budućnost karate sporta u Crnoj Gori.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *