Potpuno pomračenje Sunca desilo se 2017. godina, a ponovo će biti vidljivo 2. jula 2019. godine, iznad djelova Južne Amerike i južnog Pacifika.

Kakvo pomračenje Sunca može da bude?

Postoji nekoliko vrsta pomračenja Sunca, uključujući lunarno (kada su za pomračenje zaslužne faze Mjeseca koje prave sjenku), i prstenasto (kada se oko Mjeseca vide ivice Sunca). Potpuno pomračenje je najpoznatije i najzastupljenije – tada je Mesec u poziciji potpunog preklapanja sa Suncem i iz određenih uglova posmatranja u potpunosti sakriva Sunce. Dok parcijalna pomračenja Sunca podrazumijevaju zaklonjenost samo jednog dijela Sunca i ona se mogu desiti i nekoliko puta godišnje, potpuno pomračenje je mnogo rjeđa pojava.

 
Ovo pomračenje biće specifično i po svom trajanju. Najveće pomračenje će trajati 4 minuta i 33 sekunde, što nadmašuje trajanje vrhunca pomračenja iz 2017. godine.

Potpuno pomračenje Sunca biće ove godine vidljivo sa južnog dijela Pacifičkog okeana, a mali djelić ovoga će biti vidljiv sa teritorije Južne Amerike. U utorak, 2. jula ljudi iz određenih djelova Čilea i Argentine će takođe moći da vide kako Mjesec zaklanja Sunce.

Regija Anda sa koje će ovo pomračenje biti vidljivo, poznata je po niskoj vlažnosti i čistom nebu, pa ljubitelje ovog prirodnog fenomena u tom predjelu očekuje nebeski spektakl.

Izvor: Nacionalna geografija

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *