Naslovna - Novosti - Tehnologija - Analitičari kažu da nam ove godine stiže iPhone 9, iPhone Xs i iPhone Xs Plus

Analitičari kažu da nam ove godine stiže iPhone 9, iPhone Xs i iPhone Xs Plus

Nadaleko poznati analitičar Ming-Chi Kuo iz kompanije KGI securities, već se dugo bavi analizama i predviđanjima u mobilnoj industriji, a nije tajna da mu je već dugi niz godina u fokusu Apple. Tako je Kuo bio prvi koji je predvidio da će Apple lansirati 5,5-inčni iPhone, i to u vrijeme dok se većina Apple fanova smatrala da je dijagonala od 4 inča sasvim dovoljna.

Kuo svoja predviđanja zasniva na vezama u Appleovom lancu proizvodnje komponenti, koje mu daju osnovu za predviđanja u koliko bi primjeraka koji model mogao biti prodan, kao i od čega bi mogao biti sklopljen. Tako je dobrih godinu dana unaprijed znao da će Apple s IPS LCD ekrana preći na Samsungov Super AMOLED.

Još veći kredibilitet je stekao nedavno, kad je objavio da se iPhone X ne prodaje tempom kojeg je Apple zacrtao. Sada su sve oči uprte u Apple i njegov zadnji kvartalni izvještaj, koji će potvrditi ili opovrgnuti Kuova predviđanja.

Ali, ono što većinu ipak najviše zanima su novi Appleovi proizvodi, a Kuo je je nedavno objavio da ćemo 2018. godine ugledati ukupno tri modela. Do sada su se o njima provlačile različite informacije, da bih ih Kuo sada malo filtrirao i sumirao. Krenimo redom.

iPhone 9

6.1” LCD ekran rezolucije 2160 x 1080 u omjeru 18:9. Koristiće Full Active tehnologiju, koja zahtjeva maksimalno 0,5 mm debljinu bezela. 70% količine ekran bi trebao proizvesti Japan Display. Baterija bi trebala imati kapacitet između 2850 do 2950 mAh. Uređaj će imati FaceID, TrueDepth kameru i Animoji . Cijena iPhonea 9 bi se trebala kretati između 700 i 800 dolara i zbog toga neće imati 3D Touch tehnologiju.

Nasljednik iPhonea X, vjerovatno iPhone Xs i iPhone Xs Plus

iPhone Xs Plus bi trebao imati 6,5-inčni AMOLED ekran, dok podaci o manjem modelu nisu pouzdani. Oba telefona će imati 4 GB RAM-a. Imaće i 25% jaču bateriju u obliku slova «L» zbog iskorištavanja prostra, s kapacitetom vjerovatno između 3300 i 3400 mAh.

Možda najvažniji detalj ovih modela je cijena, no ona se za sada ne spominje. Međutim, ako u obzir uzmemo da će jeftiniji iPhone koštati 700 ili 800 dolara, nije teško zaključiti da će skuplji opet probiti granicu od 1000 dolara. Naravno, govorimo o cijenama bez poreza u SAD, što znači da će kod nas po običaju ta cijena biti daleko veća.

(mobhr)

Takođe pogledajte

Danas ističe pauza američkih sankcija prema Huaweiju

Američki predsednik Donald Trump oštro je demantovao navode da razmišlja o ukidanju sankcija za Huawei, ali …

Xiaomi Redmi Note 7 – test i recenzija

Xiaomi Redmi Note 7 – test i recenzija

Xiaomi pravi sve bolje mobilne uređaje, te ih na tržište plasira po primamljivim cijenama – …

Оставите одговор

%d bloggers like this: