Naslovna - Novosti - Tehnologija - Aplikacija Strava zadala glavobolju vojskama najmoćnijih država svijeta

Aplikacija Strava zadala glavobolju vojskama najmoćnijih država svijeta

Kompanija Strava u Novembru prošle godine objavila je kartu na kojoj su prikazane sve fitness aktivnosti njenih korisnika i koja uključuje oko milijardu aktivnosti i više od 3 biliona individualnih GPS tačaka.

Ova je karta zanimljiva i atraktivna jer na osnovu nje možemo saznati u kojim su gradovima i zemljama ljudi najaktivniji (naravno, svi podaci se odnose samo na korisnike s aktiviranom aplikacijom Strava) i koje su popularne trkačke rute, no vojni analitičar Nathan Ruser nakon detaljnog proučavanja ove karte otkrio je kako se na osnovu ovih podataka može saznati puno više od informacija vezanih uz trčanje i fitness te da one kriju i neke podatke koje su uznemirile mnoge u američkoj vojsci.

Za praćenje svojih aktivnosti Stravu koriste i američki vojnici (kao i vojnici iz drugih zemalja) – uključujući i one u misijama u Siriji i Afganistanu te se na osnovu objavljene karte i svijetlih tačkica na tamnoj pozadini točno može vidjeti gdje je korištena ova aplikacija i te tačkice pokazuju lokaciju američkih vojnih baza i rute trčanja i patrola kojima se koriste američki vojnici. Takođe, na osnovu njih mogu se pretpostaviti i lokacije nekih drugih tajnih vojnih i špijunskih baza te ne treba niti napominjati koliko ove informacije znače teroristima koji, osim što sada znaju pozicije američkih vojnih baza, znaju i rute kretanja vojnika oko tih baza. Ruser kaže kako na području Sirije tačkice na karti otkrivaju i pozicije ruske vojske, dok su npr. u Afganistanu osvjetljene samo američke, tj. strane vojne baze.

Američka vojska i prije je imala problema s vojnicima koji su koristili aplikacije koje bi mogle otkriti njihovu lokaciju pa su npr. pretprošle godine vojnicima zabranili instaliranje Pokemona na telefone koje su dobili na korištenje od države, a još ranije vojska ih je upozorila na korištenje aplikacija poput npr. FourSquarea.

Ovo nije problem samo američke vojske, već je mapa s informacijama o trčanju i vježbanju postala sigurnosna noćna mora za vojske širom svijeta jer su zahvaljujući njoj otkrivene i tajne vojne baze u Jemenu i Turskoj. Ali, situacija sa Stravom i ovim podacima upozorava na još jedan, potencijalno strašno veliki sigurnosni problem koji nije vezan samo uz ovu aplikaciju, već uz sve aplikacije koje prate lokacije korisnika. U odličnoj analizi situacije na stranici Daily Beast napominju kako Strava sadrži informacije o lokacijama svih korisnika te se pitaju što bi se dogodilo ako se tih podataka dokopaju hakeri, odnosno strane vojske. Kako npr. američki vojnici svakih nekoliko godina mijenjaju lokacije, zahvaljujući ovim podacima mogu se pratiti njihova kretanja, kao i lokacije vojnih baza u koje su premješteni. Također, čak i ako isključe telefone prije ulaska u neke tajne lokacije, informacije s telefona otkriće lokacije na kojima se telefon gasi pa neće biti teško shvatiti da se u blizini nalazi vojna ili špijunska baza.

Mogućnosti iskorištavanja ovih podataka, odnosno potencijalne opasnosti veoma su velike i, naravno, ne odnose se samo na Stravu, već i na brojne druge popularne aplikacije koje prate i skladište lokacije i kretanje korisnika.

Ali ako niste vojnik i ne smeta vam da vaše kretanje završi na Internetu, preuzmite aplikaciju Strava jer je jedna od najboljih, ako ne i najbolja, ali svakako je najpopularnija fitness aplikacija na svijetu.

                

(zimo)

Takođe pogledajte

Danas ističe pauza američkih sankcija prema Huaweiju

Američki predsednik Donald Trump oštro je demantovao navode da razmišlja o ukidanju sankcija za Huawei, ali …

Xiaomi Redmi Note 7 – test i recenzija

Xiaomi Redmi Note 7 – test i recenzija

Xiaomi pravi sve bolje mobilne uređaje, te ih na tržište plasira po primamljivim cijenama – …

Оставите одговор

%d bloggers like this: