Naslovna - Novosti - Tehnologija - Apple iPhone telefoni dobijaju uskoro opciju koja će prikazivati zdravlje baterije uređaja

Apple iPhone telefoni dobijaju uskoro opciju koja će prikazivati zdravlje baterije uređaja

Kad je Apple priznao da namjerno usporava starije iPhone, kako bi korisnici imali “bolje iskustvo” i “stabilan sistem” za rad, mnogima se to nije svidjelo. Pogotovo jer su to doživjeli kao pritisak da kupe najnoviji iPhone, iako njihov stari uređaj još uvijek dobro radi.

Šef Applea, Tim Cook, najavio je kako će novim ažuriranjima korisnici starijih uređaja moći sami odabrati žele li da im se uređaj uspori za stabilniji rad ili će rizikovati kraće trajanje baterije u zamjenu za brži rad samog uređaja.

Osim što će dobiti pravo izbora, korisnici iPhonea napokon će dobiti ono što korisnici Mac OS X imaju od samog početka – informacije o zdravlju njihove baterije i preporuku treba li bateriju zamijeniti.

Jer godinama se Apple pravio kao da njihove baterije ne gube na snazi, ne pada im kapacitet i trajanje. A to jednostavno nije istina.

Korisnici čak ni na App Storeu nisu mogli preuzeti aplikacije koje bi im pomogle utvrditi zdravlje njihove baterije. U Appleu su se pravdali da je to zbog sigurnosnih razloga, ali sve više ljudi uvjereno je da su u Appleu zapravo skrivali kritičnu informaciju – broj ciklusa punjenja.

Upravo taj podatak otkriva koliko je puta baterija bila ispražnjena i napunjena, odnosno koliko je baterija “zdrava” te koliko još može trajati.

Činjenica je da sve baterije u pametnim telefonima, s vremenom, gube kapacitet i izdržljivost. Neki proizvođači to pokušavaju kompenzovati boljim softverom, drugi ulažu u razvoj čipova koji racionalnije troše bateriju.

Problem je što je Apple, čini se, učinio sve moguće, kako bi korisnicima otežao promjenu, zamjenu ili kontrolisanje “zdravlja” baterije.

Sad se izvinjavaju, smanjili su cijene zamjene baterije, ali i omogućili korisnicima da duze koriste starije primjerke iPhonea. Hoće li to biti dovoljno da povrate izgubljeno povjerenje korisnika?

(zimo)

Takođe pogledajte

Danas ističe pauza američkih sankcija prema Huaweiju

Američki predsednik Donald Trump oštro je demantovao navode da razmišlja o ukidanju sankcija za Huawei, ali …

Xiaomi Redmi Note 7 – test i recenzija

Xiaomi Redmi Note 7 – test i recenzija

Xiaomi pravi sve bolje mobilne uređaje, te ih na tržište plasira po primamljivim cijenama – …

Оставите одговор

%d bloggers like this: