Naslovna - Novosti - Ekonomija - Cigarete skuplje za još 50 centi

Cigarete skuplje za još 50 centi

 

Nakon avgustovskog povećanja maloprodajne cijene paklice cigareta za oko 30 odsto, potrošače ovog akciznog proizvoda od Nove godine čeka novi šok – novo poskupljenje za dodatnih 50 odsto.

Ako se uzme u obzir da će od 1. januara važiti nova stopa poreza na dodatu vrijednost (PDV) od 21 odsto, procjena portala Investitor govori da će prosječna paklica cigareta u Crnoj Gori od Nove godine, u odnosu na početak 2017, biti skuplja za skoro jedan euro.

Povećanje akciza je predviđeno akciznim kalendarom Vlade Crne Gore a, ukoliko ne bude promjena, novo poskupljenje cigareta predviđeno je za 1. januar 2019. godine kada će, prema procjenama, prosječna cijena porasti za još 50 centi.

Ideja Vlade je da poveća poreske prihode

Vlada pokušava da povećanjem akciza na cigarete utiče na zdravlje ljudi, ali i da poveća poreske prihode nauštrb zarade multinacionalnih duvanskih korporacija, i po tome nije rijetka u svijetu. Cigarete se u zapadnim zemljama smatraju luksuzom i prosječna cijena paklice u Njemačkoj je oko pet eura.

Iz Ministarstva finansija su u novembru medijima saopštili da je povećanje akcize već dalo rezultate, jer je prihod od te dažbine od početka godine, zaključno sa oktobrom, bio 46,2 miliona eura, što je pet miliona, odnosno blizu 12 odsto više nego prošle godine.

Cigarete su u avgustu poskupile do 40 centi po paklici zbog Vladine odluke da poveća akcize na cigarete sa 24 na 30 eura na hiljadu komada. Ova akciza važi do kraja ove godine, nakon čega se povećava na 40 eura na hiljadu komada, što bi po grubim procjenama trebalo da bude poskupljenje do 40, odnosno 50 centi po paklici.

Nema samo državna kasa benefite od povećanja akciza – zbog većih cijena legalnih cigareta zarađuju i nelegalni prodavci. Cijenu toga plaćaju zvanični distributeri i trgovci jer je, prema podacima najvećeg distributera, kompanije Plus koja kontroliše 50 odsto tog tržišta, promet cigareta u legalnom prometu samo u Podgorici do sada pao za oko 20 odsto.

Zakon o povećanju akciza stupio je na snagu 1. avgusta a distributeri i prodavci su počeli sa povećanjem maloprodajne cijejne istog dana a završili 21. avgusta.

 

Izvor: Investitor

Takođe pogledajte

Razvoj infrastrukture uz podršku Norveške za ostanak mladih u Crnoj Gori

Kraljevina Norveška, koja finansira sa 250.000 evra javni poziv za razvoj infrastrukture u manje razvijenim …

biznis ideje 2020

Biznis ideje 2020. Kako početi i razviti sopstveni biznis

Mnogi ljudi pokretanje sopstvenog biznisa doživljavaju kao pravu misteriju. Željeli bi da pokrenu posao, ali …

Оставите одговор

%d bloggers like this: