Connect with us

Društvo

Đukanović: Omogućiti Danilovgrađankama koje žele da započnu biznis da koriste sredstva iz fonda za podršku ženskom preduzetništvu

Objavljeno

on

OO SDP Danilovgrad poziva Opštinu Danilovgrad da izvrši izmjene Javnog konkursa za raspodjelu sredstava opredijeljenih za podršku ženskom preduzetništvu kako bi se Danilovgrađankama koje žele da započnu biznis omogućilo da koriste sredstva iz fonda za podršku ženskom preduzetništvu bez prethodne registracije kod nadležnog organa.

Konkurs je ove godine raspisan na drugačiji način nego što je to urađeno prethodnih godina, stoji u sapštenju OO SDP Danilovgrad koje potpisuje PR Milica Đukanović, navodeći da žene koje nemaju već registrovano preduzeće nemaju pravo da apliciraju, jer je jedan od uslova za prijavu rješenje o registraciji iz CRPS-a. To znači da žene koje namjeravaju da započnu preko ovog konkursa moraju prvo da se registruju da bi možda dobili finansijska sredstva iz ovog fonda, ali da ipak moraju da imaju alternativu za slučaj da ih ne dobiju što je obeshrabrujuće i ne doprinosi razvoju i podsticanju ženskog preduzetništva i žena koje žele da započnu biznis, navodi dalje Đukanović.

Za registraciju, troškove knjigovodstva i vođenje društva koje je organizovano kao društvo sa ograničenom odgovornošću, koje je najčešći oblik registracije privrednog društva potrebna su značajna finansijska sredstva za osnivanje i tekuće troškove po osnivanju, što znači da žene koje planiraju da započnu biznis moraju da se izlože svim ovim troškovima i da preuzmu rizik da možda neće dobiti finansijsku podršku iz opštinskog fonda. Ovakav način raspisivanja konkursa će doprinijeti tome da iz godine u godinu ista preduzeća i preduzetnice dobijaju finansijska sredstva, pa svrha konkursa neće biti podsticaj ženskog preduzetništva, već godišnje finansiranje jednih istih preduzeća i preduzetnica, navodi dalje Đukanović pozivajući nadležni sekretarijat da razmotri  sugestiju i izmijeni javni poziv kako bi se omogućilo svim ženama koje žele da konkurišu da to urade bez prethodnog izlaganja velikim troškovima, odnosno da registracija kod nadležnog organa bude obavezna samo za korisnice sredstava, a ne za sve aplikantkinje.

Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Društvo

Opština Danilovgrad: Aktivno radimo na rješavanju problema vodosnabdijevanja

Objavljeno

on

By

Opština Danilovgrad prepoznala je ozbiljnost problema vodosnabdijevanja koji pogađa mnoge stanovnike naše opštine. U cilju rješavanja ovog višedecenijskog problema, lokalne vlasti su preduzele konkretne korake, uspostavljajući blisku saradnju sa preduzećem Vodovod i kanalizacija Danilovgrad, kao i sa brojnim partnerima koji mogu olakšati ovaj višedecenijski problem, stoji u objavi na zvaničnoj facebook stranici Opštine Danilovgrad iako nije tačno navedeno koji su to koraci preduzeti.

Uvidjevši složenost situacije, kako dalje stoji u objavi, Opština je hitno organizovala neprestano snabdijevanje vodom. Vatrogasna služba i Komunalno preduzeće angažovani su u dostavljanju vode cistjernama, čime se, kako ističu, osigurava da svi građani imaju pristup neophodnim količinama vode, naročito u ovim najtoplijim danima.

Zahvaljujući ovim naporima, situacija je znatno poboljšana u odnosu na prethodne dane ističu iz Opštine naglašavajući da ulažu dodatne  napore kako bi se stanje dodatno stabilizovalo i olakšalo građanima.

Posebno je istaknuto rješenje problema prašine na Martinićkom putu, koji je uspješno riješen. Građanima se zahvaljuje na razumijevanju i strpljenju tokom perioda rekonstrukcije puta, koji je neophodan za dugoročno poboljšanje infrastrukture.

Opština Danilovgrad, kako ističu, ostaje posvećena kontinuiranom radu na unapređenju kvaliteta života svih svojih stanovnika i apeluje na građane da i dalje budu strpljivi i saradljivi dok traju radovi na unapređenju vodosnabdijevanja.

 

Nastavite čitanje

Društvo

Alarmantno stanje vodosnabdijevanja i elektrodistribucije u Danilovgradu

Potrebne hitne mjere

Objavljeno

on

By

Water bottles on dry soil with dry and cracked soil,global warming

Stanovnici Danilovgrada suočavaju se sa ozbiljnim problemima u vodosnabdijevanju i snabdijevanju električnom energijom, što dodatno pogoršava već tešku situaciju izazvanu ekstremnim vrućinama. Crveni meteoalarm na snazi je danima, sa temperaturama koje prelaze 40 stepeni Celzijusa, čineći životne uslove izuzetno teškim. Mnoge porodice u Danilovgradu i okolnim naseljima danima su bez vode ili imaju ograničen pristup vodi, dok su problemi sa strujom učestali zbog radova koje sprovodi kompanija CEDIS.

Uzroci problema vodosnabdijevanja

Pojedini građani prekomjerno koriste vodu za piće za navodnjavanje polja i bašti, što značajno smanjuje dostupnost vode za osnovne potrebe. Zastarela i neodržavana mreža vodovoda uzrokuje česte kvarove i prekide u snabdijevanju vodom. Procjenjuje se da značajan procenat vode nestaje zbog curenja i oštećenja cjevovoda ili ista biva ukradena od strane nelegalnih priključaka. rojni nelegalni priključci dodatno opterećuju vodovodnu mrežu, smanjujući količinu vode koja stiže do legalnih korisnika.

Stanovnici Danilovgrada su izrazito nezadovoljni trenutnom situacijom. Nedostatak vode, posebno u ovako ekstremnim vremenskim uslovima, stvara velike probleme u svakodnevnom životu i zdravlju građana. Slično je i sa problemima u snabdijevanju strujom, što dodatno otežava situaciju.

Opština Danilovgrad i preduzeće Vodovod Danilovgrad moraju hitno reagovati na ovu krizu. Preporučuje se formiranje kriznih štabova koji će raditi na rješavanju problema sa vodosnabdijevanjem. Ovi štabovi bi trebali uključivati predstavnike lokalne vlasti, stručnjake za vodovodne sisteme, kao i predstavnike građana.

Potrebno je imati bolju komunikaciju sa građanima na način da se stanovništvo redovno informiše stanovništva o stanju vodosnabdijevanja, planiranim radovima i mjerama koje se preduzimaju. Timovi koji su na terenu moraju ozbiljno sprovoditi mjere za kontrolu i smanjenje prekomjerne upotrebe vode za navodnjavanje.

Popravka i modernizacija vodovodnih cjevovoda kako bi se smanjili gubici i obezbijedilo kontinuirano snabdijevanje vodom.

Identifikacija i uklanjanje nelegalnih priključaka kako bi se smanjilo opterećenje na vodovodnu mrežu.

Kao jedna od mjera bi bila i uvođenje cisterni sa pijaćom vodom u najugroženijim područjima dok se problemi sa mrežom ne riješe.

U skladu sa zakonskim okvirima Crne Gore, opštine imaju obavezu da osiguraju redovno snabdijevanje vodom i strujom za svoje građane. Zakoni o vodama i komunalnim djelatnostima omogućavaju lokalnim samoupravama da preduzimaju hitne mjere u situacijama kriznog snabdijevanja, uključujući formiranje kriznih štabova i uvođenje privremenih rješenja.

U ovako teškim uslovima, neophodno je da svi nadležni organi, uz aktivno učešće građana, zajednički rade na rješavanju problema i poboljšanju kvaliteta života u Danilovgradu. Bliska saradnja, transparentnost i efikasnost u sprovođenju mjera ključni su za prevazilaženje trenutne krize i osiguranje osnovnih životnih uslova za sve stanovnike opštine.

Zabrana nenamjenske potrošnje vode na teritoriji opštine Danilovgrad

Nastavite čitanje

Facebook

Najčitanije