Izložba radova umjetnice Katarine Ivanović biće otvorena u petak, 3. jula, u 20 časova u Centru za kulturu u Danilovgradu. Katarina će nam se predstaviti postavkom od 35 radova urađenih u kvilingu. Riječ je, kako je objasnila umjetnica koja se likovnim stvaralaštvom bavi 20-ak godina, o neobičnoj i kod nas rijetkoj tehnici koja je nastala u 14. vijeku, u vrijeme renesanse, u Italiji i Francuskoj. Koristile su je i usavršile redovnice koje su ukrašavale važne spise i dokumenta ovom tehnikom. U 18. vijeku kviling se proširio Starim kontinentom i Amerikom.

– Pod kvilingom se podrazumijeva rad sa papirom, koji se siječe na trakice od jednog do šest milimetara. Kao osnova se formira krug, i lijepi na papir. Tako se ređa do željenog oblika. U kvilingu ne postoji kopija, svaka napravljena stvar je original, rad za sebe. Tehnika zahtijeva da imate već unaprijed određeno šta ćete da radite, prvenstveno mislim to za radove koji su nešto komplikovaniji… To jest složeniji. Čak nikakva greška nije ako samo iskopirate taj rad, pa radite preko njega… Najbitnija stvar u samom radu je da se opustite i uživate u svakom novom uvijutku. I pustite mašti na volju. Ako umijete da izrazite detalje – to je to – objašnjava Katarina Ivanović, koja se kvilingom bavi pet godina, a za to vrijeme je imala dvije izložbe.

Poznavaoci naše likovne scene pamte Katarinu Ivanović i kao autorku koja je dugi niz godina stvarala u tehnikama ulje na staklu i lesonitu, kada se predstavila našoj publici kroz nekoliko samostalnih i preko pedesetak kolektivnih izložbi.