Naslovna - Novosti - Društvo - Lijepe vijesti za porodilje

Lijepe vijesti za porodilje

Ministarstvo rada i socijalnog staranja planira budžetom za sljedeću godinu da izdvoji 1.672.000 eura više nego prošle godine za troškove prava iz porodiljskog odsustva, jer su u okviru te stavke, između ostalog, i naknade za novorođeno dijete koje su uvećane za 20 odsto, piše Pobjeda. 

Predloženim budžetom za 2018. godinu propisano je da ovaj resor za isplatu prava korisnika porodiljskog odsustva izdvoji 16.672.000 eura, za razliku od ovogodišnjeg koji je iznosio 15.000.000 eura. Ovo pravo, kako je precizirano, koristilo je u junu 6.237 osoba, a za isplatu je tada obezbijeđeno. 1.295.966,45 eura.


Pojašnjeno je da porodiljska odsustva podrazumijevaju refundaciju naknade zarade i naknada zarade za porodiljsko, odnosno da roditeljsko odsustvo obuhvata i opremu za novorođeno dijete i naknadu porodiljama po osnovu evidencije Zavoda za zapošljavanje.


Ministarstvo rada predložilo je i povećanje izdvajanja za porodilje, jer je, između ostalog, ljetos izmijenjenim Zakonom o socijalnoj i dječjoj zaštiti povećana visina prava jednokratne naknade za novorođeno dijete za roditelja, usvojitelja, staratelja ili hranitelja korisnika prava na materijalno obezbjeđenje za 20 odsto. To primanje sada iznosi 132,52 eura. Tada je, takođe, za 20 odsto povećana naknada po osnovu rođenja djeteta za roditelja koji se nalazi na evidenciji Zavoda za zapošljavanje i iznosi 80,02 eura, a ovo primanje se isplaćuje 12 mjeseci.


U obrazloženju stavke porodiljskog odsustva istaknuto je i da je zakonom propisano da poslodavac ima pravo na refundaciju sredstava po osnovu isplate naknade zarade zaposlenom za porodiljsko odnosno roditeljsko odsustvo.
U narednoj godini za dječije dodatke je takođe opredijeljeno milion eura više nego u prošloj godini, odnosno 4,5 miliona, jer je izmijenjenim zakonom u julu ova naknada uvećana za 20 odsto.

 


Budžet Ministarstva rada za ovu godinu iznosi 95,7 miliona i manji je u odnosu na prošlu godinu zato što su ukinute naknade za majke troje ili više djece.


Osim za dječiji dodatak, više novca, oko tri miliona, predviđeno je i za materijalno obezbjeđenje, jer će dio majki koje su primale naknade biti vraćene na ova primanja.

 

Izvor: Mladi Niksica

Takođe pogledajte

Danilovgradski DPS jednoglasno za Đukanovića

“Sa sastanaka svih mjesnih odbora poslata je jasna i snažna poruka podrške, naporima Vlade i …

Radionica u OŠ “Milosav Koljenšić, Slap: “Promocija pristupa pravdi za svu djecu u Crnoj Gori”

U organizaciji Ombudsmana i Centra za prava djeteta, a uz podršku UNICEF-a, školu na Slapu …

Оставите одговор

%d bloggers like this: