Koalicija za održivi razvoj: Nećemo ustuknuti, više nas je nego Boškovićevih vojnika

“Samom odlukom poniženi smo i mi građani i patriote kojima je Crna Gora u srcu i koji braneći prirodu branimo ono najsvetije što su nam ostavili naši preci i što i mi treba da ostavimo potomcima. Udbaške i bjeloorlovske strukture koje żele da unište budućnost neće nikad razumijeti šta znači održiv razvoj”

Aktivisti Koalicije za održivi razvoj neće ustuknuti pred odlukom Vlade Crne Gore, koja je uprkos volji građana podržala suludi naum ministra odbrane Predraga Boškovića da Sinjajevinu koristi kao vojni poligon. Naprotiv, borićemo se još jače da sačuvamo zajedničko dobro, makar to značilo i da danonoćno stražarimo na planini, poručili su iz KOR-a.Jedan od osnivača KOR-a i predsjednik NVO Ekološki pokret Ozon Aleksandar Perović kazao je da je odlukom da se Sinjajevina koristi kao vojni poligon Vlada ponizila Ustav u kom piše da je Crna Gora ekološka drżava.

“Samom odlukom poniženi smo i mi građani i patriote kojima je Crna Gora u srcu i koji braneći prirodu branimo ono najsvetije što su nam ostavili naši preci i što i mi treba da ostavimo potomcima. Udbaške i bjeloorlovske strukture koje żele da unište budućnost neće nikad razumijeti šta znači održiv razvoj i koji su potencijali Sinjajevine kao parka prirode. Jadno je kad vas okupira Vlada koja bi trebala da bude garant za odbranu, a još jadnije kad se politikanstvo izdigne iznad struke”, rekao je Perović. Njegov kolega iz KOR-a i predstavnik GI Sačuvajmo Sinjajevinu Aleksandar Milatović ocijenio je da je današnjom odlukom Vlada Crne Gore još jednom pokazala da ne vodi računa o građanima, već o ličnim interesima:

“Uz to su pogazili naše demokratsko pravo da putem peticija učestvujemo u procesu donošenja politika i odluka. Iako je peticija za očuvanje Sinjajevine usvojena, Vlada Crne Gore se nije udostojila ni da je razmatra, već je u maniru zarobljenih institucija donijela odluku suprotnu volji građana. Ovo, razumije se, nije prvi put da jedna grana vlasti u Crnoj Gori krši Ustav i prava građana. Predstavnici Vlade Crne Gore moraju biti svjesni postojanosti i spremnosti građana da štite državni interes, a to je očuvanje prirode i koncepta ekološke i miroljubive države, države koja spaja, a ne svađa i polarizuje. Država u kojoj se razgovora, a ne ucjenjuje i prijeti. Država svih nas. Zato ćemo nastaviti borbu, a prvi korak je podnošenje krivičnih prijava protiv Boškovića i njegovog šefa Duška Markovića, a potom i radikalizovati proteste. Moraju znati da nas ima više nego Vojske Crne Gore  i da ćemo životom braniti planinu”, rekao je on.

 Vlada Crne Gore

Na Sinjajevini će se formirati poligon za potrebe Vojske Crne Gore, odluka je Vlade Crne Gore.

Ministar odbrane Predrag Bošković kaže da će se lokacija u ukupnoj površini od 74.596.381m2 u tri opštine Kolašin, Mojkovac i Šavnik, koristiti isključivo kao vježbovno – strelišni poligon za potrebe vojske.

“Vlada kao odgovoran subjekt se prema tom pitanju odnijela na najodgovorniji mogući način”, poručio je ministar Bošković.

Ministar ističe da nije planirano uništavanje viška naoružanja, da vojska tamo ništa neće graditi i uvjerava da formiranje vježbovno – strelišnog poligona neće imati uticaja na zagađenje životne sredine.

Na to, kako je kazao, ukazuje i izvještaj o mjerenju radioaktivnosti u životnoj sredini (vazduh, voda, tlo) koje je za potrebe Ministarstva odbrane Republike Sjeverne Makedonije napravio JZU Institut za javno zdravlje Republike Sjeverne Makedonije na vojnom poligonu Krivolak, nakon vježbe koja je trajala mjesec.

”Ono što je Vladu Crne Gore opredijelilo da danas donese jednu ovakvu odluku jeste što smo komunicirali sa našim partnerima u Evropskoj uniji, zemljama koje imaju mnogo veća iskustva, mnogo veće i znanje kada je u pitanju zaštita sredine, pa ću Vam reći da Natura 2000, kao ključni dokument EU o zaštiti biodiverziteta i kreiranja regionalnog parka prirode apsolutno nije u nesaglasju sa vojnim poligonima”, kazao je Bošković.

”Ja bih bio prvi protiv i ne bih ovakav argument dostavljao na Vladu da postoji i minimalna šansa da jednom takvom aktivnošću ugrozimo životnu sredinu jedne takve planine kakva je Sinjajevina”, ocijenio je on.

Dodaje da je će ova namjera Sinjajevinu učiniti pristupačnijom, kako za one koji tamo žive, tako i za brojne turiste.

“Tamo će se snimiti nulto stanje i svake godine vršiti monitoring životne sredine”, kazao je ministar.

Iz Ministarstva odbrane napominju da su na više lokacija na teritoriji Crne Gore rađena ekotoksikološka ispitivanja.

“Analiziran je i  uticaj uništavanja municije na životnu sredinu tokom 2009 i 2010.godine. U izvještajima Centra za ekotoksikološka ispitivanja Crne Gore konstatovano je da nema negativnog uticaja i narušavanja životne sredine (vode, vazduha, prirode, zemljišta i dr.).

Na osnovu dosadašnjih iskustava i stručnih analiza može se zaključiti da municija koja bi se koristila prilikom izvođenja vježbi na planini Sinjajevina, ne bi mogla ugroziti životnu sredinu ni po jednom osnovu”, zaključuje se u saopštenju.