Socijalno preduzetništvo u Danilovgradu: Biljni otpad za jake i nezavisne zajednice - Volim Danilovgrad
Connect with us

Ekonomija

Socijalno preduzetništvo u Danilovgradu: Biljni otpad za jake i nezavisne zajednice

Published

on

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Socijalno preduzetništvo je poslovanje sa idejom da se putem ulaganja profita, nastalog putem prodaje proizvoda ili usluga, ispuni jasna društvena misija. To znači da zarađena sredstva ne služe uvećanju imovine pojedinaca, već se ulažu u svrhe kao što su zapošljavanje ljudi koji teže dolaze do posla, socijalne i zdravstvene usluge, obrazovanje, zaštitu životne sredine, kulturne aktivnosti u zajednici itd.

Zone zaštite Park prirode rijeka Zeta

Dolina rijeke Zete je proglašena Parkom prirode i deset mjeseci kasnije, ne postoji akcioni plan upravljanja zaštićenim područjem.

Socijalno preduzetništvo – Upravljanje Parkom prirode

Naprijed izložena ideja, zbog formata koji zahtjeva jedan članak na portalu, ne sadrži detaljnije inpute i output-e za procjenu ekonomske uspješnosti i opravdanosti ideje hipotetičkog socijalnog preduzeća ali uzevši u obzir proglašenje doline rijeke Zete Parkom prirode, definitivno predstavlja jedan od modela održivog upravljanja i unapređenja Parka i mjesnih zajednica Danilovgrada.

U prethodnom članku smo se osvrnuli na pojam socijalnog preduzetništva kao i na uspješan primjer jednog takvog preduzeća dok smo u ovom željeli obraditi hipotetičko s.p., koje bi se osnovalo u opštini Danilovgrad, upravljalo biljnim otpadom i kreiralo ogrijevno gorivo u vidu peleta, a za cilj bi imalo:

 • Rješavanje problema biljnog otpada,
 • Proizvodnju goriva za grijanje – peleta,
 • Zapošljavanje novih lica,
 • Rješavanje zagađenja vazduha u opštini Danilovgrad,
 • Smanjenu sječu šume,
 • Potencijalno pokretanje novih proizvodnih pogona (proizvodnja peći koje koriste pelet/biomasu),
 • Direktnu finansijsku podršku Mjesnim zajednicama – izgradnja igrališta, uređenje prostora itd.

Identifikovani problem, mogućnosti, tržište

Svjedoci smo da u opštini Danilovgrad imamo problem sa odlaganjem i redovnim odvoženjem otpada. O njegovom sortiranju i recikliranju je prerano govoriti s obzirom da ne postoji svijest o recikliranju kao ni pogoni koji bi se bavili recikliranjem papira, plastike ili stakla.

Biljni otpad, nakon orezivanja vinove loze, voćaka ili čišćenja imanja, najčešće završi pored kontejnera ili biva zapaljen na imanjima, ostavljen da truli i slično.

Ovakav način upravljanja odnosno neupravljanja biljnim otpadom ogleda se u:

 • Zagađenju vazduha i okoline,
 • Negativnim uticajima na zdravlje čovjeka,
 • Gubicima toplotne energije koja se raspršuje u atmosferi,
 • Nekorišćenjem toplotne energije, nastale gore navedenim načinima spaljivanja biljnog otpada, koristi ste ekvivalentna količina drvnog goriva za ogrijev, što dalje utiče na legalnu i nelegalnu sječu šume,
 • I na kraju novčanim gubicima koji se ogledaju u odgovarajućoj ekonomskoj vrijednosti izgubljene toplotne energije ali i svih procesa, prireza i poreza koji bi se stvarali servisima koji bi upravljali izvorima  ovako nastale toplotne energije, odnosno biljnim otpadom.

“Veći vinogradari na teritoriji Opštine Danilovgrad, koji imaju sopstvene vinarije, imaju zalihe i prave paletu svojih vina po godinama proizvodnje”, saopštila je ranije Samostalna savjetnica za biljnu proizvodnju u Opštini Danilovgrad, Natalija Bulatović.

Ona je kazala da je do prije tri godine na lokalnom nivou Opština vodila registar proizvođača grožđa i vina, u koji je tada bilo upisano 96 vinogradara, sa preko 178 hiljada čokota, dok je 40 hektara bilo pod vinogradima.

Bulatović je rekla da ni u tom momentu nijesu bili svi vinogradari upisani, jer postojali su određeni uslovi pod kojim ste se mogli upisati u registar“, objasnila je Bulatović.

NAJAVA EDUKATIVNOG PREDAVANJA ZA VINOGRADARE

Količina biljnog otpada – vinova loza

U Italiji je zasađeno 725.000,00 ha – prema podacima ISTAT-a. Očekivana biomasa od ostataka sječenja loze je 1.400.000,00 t – procjena Italijanske Nacionalne agencije za nove tehnologije, energetiku i održivi ekonomski razvoj.

Koristeći italijanski primjer, jednostavnom računicom, za teritoriju opštine Danilovgrad, samo za ostatke sječenja loze dolazimo do podatka od 77 tona očekivane biomase (da budemo precizni 77,241kg biomase). Dakle, po jednom hektaru se može očekivati 1.93t biomase (1.5-2,3t u zavisnosti od načina sakupljanja i obrade.) Ovdje nisu uzeti u obzir ostaci sječenja loze na neregistrovanim vinogradima, privatnim i malim vinogradima. Dakle količina je značajno veća uzevši u obzir tradiciju uzgajanja vinove loze na području opštine Danilovgrad.

zavisnosti od sorte vinove loze energetska vrijednost se kreće u prosjeku oko 3kWh/kg mjereno na vlažnosti posle sušenja na vazduhu do 35% vlage. Sušenjem i miješanjem sa drvnim isječcima nastalih čišćenjem i održavanjem imanja i puteva, kalorijska vrijednost se povećava – tačne kalorijske vrijednosti se dobijaju fabričkim probnim  sagorijevanjem mješavine i zavise od vrste i vlažnosti isječka i ostataka vinove loza.

Za poređenje energetske vrijednosti drveta posle sušenja od 2 do 3 godine na vazduhu (oko 20% vlage) su u prosjeku oko 4kWh/kg a energetska vrijednost peleta je oko 4,6kWh/kg na propisanoj vlažnosti manjoj od 10%.

Za kreiranje briketa/peleta moguće je pored vinove loze, koristiti druge izvore biomase, poput ostataka orezanih voćaka, drvnog ostatka nastalog čišćenjem imanja i okoline puteva, uklanjanja palih debala iz rijeke Zete, kupljenja ostataka nakon sječe šuma i sl.

Izvor Privredna komora Crne gore, http://www.oie-res.me/uploads/archive/FODEMO%20sastanak%2022%20jun%202010/3.2.pdf

Pokretanjem preduzeća koje bi sakupljalo i obrađivalo biljni otpad, koji je nastao orezivanjem vinove loze ali i drugih kultura, otvorila bi se radna mjesta za osobe sa ZZZCG, na lakšim poslovima i za osobe sa invaliditetom, dok bi se stimulacijama, povoljnim kreditima i subvencijama lokalno stanovništvo moglo motivisati na prelazak na peći koja kao gorivo koriste pelet i biomasu.

Dio profita ovakvog preduzeća bi se mogao ulagati u mjesne i lokalne zajednice po principu fer raspodjele sredstava a ista koristila za unapređenje života u njima.

Kroz stipendiranje deficitarnih zanimanja, korišćenjem lokalnih znanja i vještina  i dodatnim investiranjem u bliskoj budućnosti, mogao bi se pokrenuti i pogon za proizvodnju peći koje koriste pelet i biomasu pa bi tako prethodno navedeni navedeni krediti i subvencije bile opravdane.

Početak rada preduzeća, kupovina potrebne opreme, zapošljavanje radnika bi se mogao finansirati kroz dostupne EU fondove, planirane ekološke takse, subvencijama/podrškom Ministarstva finansija ili Minastarstva nauke dok bi se dalji rad mogao “pokriti” pružanjem usluga, mjesečnim pretplatama, donacijama/dotacijama. Uzevši u obzir sve prednosti i benefite rada ovakvog preduzeća na životnu sredinu, uređenje lokalnih zajednica, zapošljavanje teško zaposlivih lica, neophodna sredstva bi mogla biti i posebna stvaka u okviru lokalnog ili nacionalnog budžeta.

Pozitivni uticaji na zdravlje, blagostanje stanovništa ali i životnu sredinu su očigledni, dok bi se Komunalno preduzeće rasteretilo dodatnog transporta otpada.

Prethodno bi,  uzevši u obzir proglašenje doline rijeke Zete Parkom prirode, definitivno predstavljalo jedan od modela održivog upravljanja i unapređenja Parka ali i mjesnih zajednica Danilovgrada.


Autor članka je osnivač portala Volim Danilovgrad, Milan Mijajlović

Socijalna preduzeća ili kako riješiti probleme u zajednici

Ostavite komentar

Leave a Reply

Ekonomija

Norveška podržava razvoj malih preduzeća i inovacije u Crnoj Gori sa milion eura

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Kraljevna Norveška izdvojiće milion eura u naredne dvije godine za razvoj malih preduzeća i unapređenje ekosistema inovacija u Crnoj Gori, kroz drugu fazu projekta „Norveška za vas – Crna Gora”.

Kroz novu fazu projekta koja će trajati do septembra 2023. godine, Kraljevina Norveška podržaće Vladu Crne Gore u ubrzanju, transformaciji i diversifikaciji ekonomije. Ciljevi projekta „Norveška za vas – Crna Gora” su unapređenje efikasnosti i efektivnosti podrške za razvoj i transformaciju sektora mikro, malih i srednjih preduzeća, kao i unapređenje inovacionog ekosistema i jačanje institucija zaduženih za razvoj inovacija u Crnoj Gori, u skladu sa novim zakonskim i strateškim okvirom i najboljim evropskim praksama.

„Posebno mi je zadovoljstvo što smo u ovoj fazi projekta zajednički prepoznali podršku maloj privredi i inovacijama, kao ključnih generatora razvoja crnogorske privrede. S obzirom na brojne reformske aktivnosti koje je Vlada Crne Gore preduzela u proteklom periodu u ovim oblastima, ohrabruje podrška koju nam norveška Vlada pruža, a UNOPS i UNDP implementiraju, i koja predstavlja dodatnu vrijednost našim naporima da kreiramo povoljan ambijent za ekonomski razvoj baziran na znanju i malom biznisu”, rekao je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

Projekat će, kroz sedam rezultata, podržati Vladu Crne Gore u osmišljavanju, implementaciji i praćenju programa državne podrške za mikro, mala i srednja preduzeća i raditi sa lokalnim samoupravama na unapređenju poslovnog okruženja i poboljšanju saradnje sa centralnim vlastima i jačanju međuopštinske saradnje.

„Nastavak naše podrške baziraćemo na iskustvima iz prve faze projekta, a nadam se da će Ministarstvo ekonomskog razvoja biti integralni deo nastavka ovog programa, čije će najbolje prakse uvrstiti u svoj rad. A nastavak projekta “Norveška za vas – Crna Gora” predstavlja opipljiv dokaz da je Norveška posvećena u pružanju podrške Crnoj Gori da unapredi ekonomski i socijalni razvoj, poboljša dobro upravljanje i doprinese regionalnoj stabilnosti”, rekao je ambasador Kraljevine Norveške Nj.E. Jorn Eugen Jelsta.

U domenu inovacija, projekat će podržati osnaživanje novoosnovanog Sekretarijata Savjeta za inovacije i pametnu specijalizaciju, kao i jačanje institucionalnog okvira Fonda za inovacije i njegovih kapaciteta. Osim toga, podrška Kraljevine Norveške biće usmjerena i na podršku novoosnovanom Naučno-tehnološkom parku Crne Gore i unapređenju kvaliteta usluga njegovim korisnicima, osnivanju Nacionalne kancelarije za tehnološki transfer i unapređenju monitoringa i kontrole sprovođenja inovacionih politika kroz primjenu digitalnih alata.

„Drago mi je što Kraljevina Norveška nastavlja da podržava Vladu Crne Gore kroz drugu fazu projeka, koja će doprinijeti razvoju zemlje i ispunjenju Agende 2030. Nastavak projekta sprovešće UNOPS u saradnji sa UNDP, što smatram priznanjem zajedničkog rada različitih agencija UN u Crnoj Gori, Vlade i ambasade Norveške”, rekao je stalni koordinator Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori Peter Lundberg.

Kroz prvu fazu koju je UNOPS realizovao od decembra 2018. do maja 2021. godine, projekat je sproveo četiri javna poziva za podršku malim preduzećima i razvoju poslovanja, sprovođenje stručnih obuka i razvoj lokalne infrastrukture, a odabrano je više od 40 projekata za dodjelu bespovratnih sredstava. Na taj način, 160 malih preduzeća dobilo je neohodnu opremu i usluge, kojima su unapredili svoje poslovanje i otvorili 39 novih radnih mjesta, a više od 70 odsto njih je uvećao prihode. Stručne obuke uspješno je završilo 68 nezaposlenih osoba, od kojih je 41 dobila zaposlenje, dok su ostali pobošljali vještine potrebne za pronalaženje posla.

„Ponosni smo na dosadašnje rezultate projekta u povećanju pristupa zapošljavanju i poboljšanju lokalne infrastrukture, a tokom druge faze nastavićemo da ojačavamo ekonomski sektor i doprinosimo inovacijama. UNOPS će ostati u potpunosti posvećen zajedničkoj saradnji sa ministarstvom ekonomskog razvoja i Kraljevinom Norveškom, lokalnim samoupravama i ostalim nacionalnim partnerima, kao i pružanju stručne podrške u oblastima projektnog menadžmenta, infrastrukture i javnih nabavki”, rekla je direktorka višedržavne kancelarije UNOPS Mikela Telatin.

Projekat „Norveška za vas – Crna Gora” usklađen je sa relevantnim nacionalnim strategijama Crne Gore u oblasti zapošljavanja i ujednačenog regionalnog razvoja, kao i Ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih nacija koje agencije Ujedinjenih nacija podržavaju u kontinuitetu. Drugu fazu projekta sprovešće UNOPS u partnerstvu sa UNDP, kojem je povjeren rad na unapređenju ekosistema inovacija u zemlji.

„Država je prepoznala značaj inovacija, istraživanja i razvoja, postepeno povećavajući izdvajanja iz budžeta za ove oblasti. UNDP želi da podrži inovativnu zajednicu, promovišući preduslove za uspjeh – viziju i korišćenje inovacija za dobrobit ljudi, stvaranje inovacione kulture u kojoj će pojedinci imati bezbjedno okruženje za učenje iz grešaka, uz neizostavan zajednički rad na jačanju sistema kao cjeline”, rekla je stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori Daniela Gasparikova.

NASTAVI SA ČITANJEM

Ekonomija

Isplaćene premije u stočarstvu za Opštinu Danilovgrad

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede počelo je sa isplatom premija u stočarstvu u skladu sa Agrobudžetom za  2021. godinu.

Za opštinu Danilovgrad kroz mjere 1.1.1 Direktna plaćanja u stočarskoj proizvodnji uplaćeno je 154.492,20 eura  po osnovu premija za krave i priplodne junice , 91.215,00 eura, za ovce 50.407,20 eura i  koze 12.870,00 eura, dok za mjeru 3.2 Program unapređivanja stočarstva za navedenu opštinu uplaćeno je 50.280,00 eura, za suprasne nazimice i krmače 49.080,00 eura a za steone junice 1.200,00 eura.

Ukupna iznos subvencija za stoćarstvo u opštini Danilovgrad iznosi 204.772,20 eura.

Premije za poljoprivredne proizvođače sa područja ostalih opština, biće isplaćene u narednom periodu nakon završene terenske kontrole.

NASTAVI SA ČITANJEM

Seljak.me i VD

Danilovgrad
15°
Ведро
06:3218:39 CEST
Осећај: 14°C
Ветар: 14km/h ENE
Влажност: 51%
Притисак: 1019.64mbar
УВ индекс: 0
ПетСубНед
26/12°C
29/14°C
30/17°C

Facebook

Najčitanije