SPORTSKA PSIHOLOŠKA RADIONICA „ZA POEN VISE“

Sinoć je u Podgorici, održana sportska psihološka radionica “Takmičarska trema – za poen više”. Organizator radionice je bio karate klub “Iskra”, a tribina je bila namijenjena kako takmičarima, tako roditeljima, ali i trenerima. Tribinu je vodila klubski psiholog Marija Babić.

“Svaki sportista, pa čak i najbolji oseća tremu pred takmičenje. Trema je sastavni dio svakog takmičenja, te je kao takvu treba i prihvatiti.

Šta treba raditi? Jedan od načina jeste – imati što je moguće više takmičenja. Drugi, jeste promjena načina razmišljanja, kao dobar preduslov za otklanjanje napetosti, strepnje i kanalisanju stanja sportiste u pozitivnu tremu. Prihvatanje treme kao dijela nas, ili čak mali dio nas koji može samo da nam pomogne u sportskom izvođenju, znači da smo na pravom putu da mi nju kontrolišemo tj dovedemo je do onog nivoa koji je potreban da se dobro osjećamo u svome tijelu.” – izjavila je psihološkinja i psihoterapeut Marija Babić.

Bilo je više nego interesantno sagledavati način razmišljanja o pojedinom problem, sa različitih aspekata: takmičara, trenera i roditelja.

“Karate klub Iskra organizuje već drugu radionicu, na kojima se diskutuje o stvarima koje treneri prepoznaju na takmičenjima kao barijara u postizanju što je moguće boljih rezultata. Želja nam je da kroz razgovor, kako sa trenerima, tako i sa stručnim licima, naši takmičari otklone predrasude. Samim tim, želimo da opseg njihovih mogućnosti dovedemo do što je moguće većeg nivoa. Obzirom da se radi o mladjim takmičarima, trema zna da bude organičavajuči factor, te sa organizacijom ovakvih tribina, nadamo se da ćemo tremu znati još bolje da kontrolišemo” – kazao je nakon tribine Predsjednik i trener kluba Vuk Žarić.

Takmičare KK Iskra narednog vikenda očekuje Balkansko prvenstvo koje će se održati u Banja Luci. Poziv za reprezentaciju dobilo je 15 takmičara ovog kolektiva, čime su uz KK “Omladinac” I KK “Bar” najbrojnija ekipa u sklopu reprezentacije Crne Gore.