Connect with us

Društvo

Bogatstvo Parka prirode rijeka Zeta: Veliki potočar, indikator stabilnosti protoka vode

Kroz projekat “Vode Balkana: biomonitoring za Park prirode rijeka Zeta” koji realizuje NVO Program za životnu sredinu (Environment Programme – EnvPro) sprovedena su istraživanja i odabrane indikatorske vrste koje će u narednom periodu biti praćene na odabranim lokalitetima u Parku prirode rijeka Zeta. Za monitoring su odabrane lako prepoznatljive vrste da bi se u aktivnosti praćenja vrsta i očuvanje rijeke Zete mogli uključiti svi ljubitelji prirode.

Published

on

Foto: EnvPro, Program za životnu sredinu

Krovne vrste su značajne za očuvanje biocenoza i biotopa i njihovom zaštitom štite se druge vrste na datom staništu. Takođe, krovne vrste se koriste za odabir zaštićenih područja i definisanje minimalne površine koju treba zaštititi. Na području koje obuhvata Park prirode rijeka Zeta žive vrste koje su zaštićene nacionalnim i međunarodnim zakonodavstvom.


Cordulegaster heros Theischinger, 1979 – Veliki potočar

Veliki potočar je jedan od najvećih vilinih konjica kod nas. Tijelo velikog potočara je žuto sa crnim šarama, dužine do 10 cm. Ženka na kraju tijela ima leglicu dužine oko 0,5 cm, a mužjaci imaju dva nastavka. Larve velikog potočara naseljavaju sporije djelove manjih vodotokova, veće potoke i male rijeke koje su okružene drvećem i žbunjem i imaju mozaično dno na kojem se smjenjuju djelovi od kamenja, organskog mulja, pijeska, sitnog šljunka, a koje je obraslo vodenim biljkama.

Veliki potočar – larva

Starije larve se najčešće nalaze na ivicama korita sakrivene u udubljenjima između kamenja. Odrasle jedinke lete oko vodenih staništa obraslih šumom. Pored šumskih vodotokova, srijeću se i na djelimično otvorenim i urbanim staništima.

Prisustvo ove vrste ne zavisi od geološke podloge, pa je zabilježena na različitim tipovima podloga.Vrsta je ugrožena zbog kaptiranja izvora, izgradnje mini hidroelektrana i klimatskih promjena. Jedinke ove vrste predstavljaju značajnu kariku u lancima ishrane.

Veliki potočar je indikator stabilnosti protoka vode. Larveni stadijumi su slabo tolerantni na isušivanje voda i za njih su značajni stabilna temperatura i količina rastvorenog kiseonika u vodi. Za odrasle jedinke je značajno prisustvo pokrajvodne (riparijske) vegetacije i parazitskih insekata. Veliki potočar je važan kao predator.

Stanište velikog potočara

Na području Parka prirode rijeka Zeta nalaze se najznačajnije populacije ove vrste u Evropi. Vrsta je identifikovana na Dobropoljskim izvorima, Dobriku, Vrelima Milojevića, Sušici, Svinjiškim vrelima.

Veliki potočar je rijetka, krovna vrsta i bioindikator čistih očuvanih vodenih staništa. Ova vrsta je balkanski endem i nalazi se na Aneksima II i IV mreže zaštićenih staništa i vrsta Natura 2000 u Evropskoj uniji, na Aneksu II Bernske konvencije o zaštiti evropskih divljih vrsta i prirodnih staništa.

Na Crvenim listama vilinih konjica (Odonata) Evrope i Mediterana, veliki potočar je u kategoriji NT (eng. near threatened) – skoro ugrožena vrsta. Očuvanjem potoka i malih rijeka čuvamo ovu izuzetno značajnu vrstu.

Pogledajte i tekst: Indikatorske vrste u Parku prirode rijeka Zeta, Dvozubi potočar


 

Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Društvo

Opština Danilovgrad pokrenula Viber zajednicu

Published

on

By

U želji da dodatno unaprijedi svoju komunikaciju sa javnosti, i da značajne vijesti stignu do svakog domaćinstva na našoj teritoriji, Opština Danilovgrad pokrenula je svoju Viber zajednicu!

Iz Opštine su pozvali građane da se pridruže i da uvijek budu obaviješteni o svim aktuelnostima koje se tiču rada lokalne samouprave.

Zajednici se možete pridružiti putem linka KLIKOM OVDJE

Nastavite čitanje

Društvo

Danas počinje elektronski upis u vrtiće

Published

on

By

Elektronski upis djece u javne i privatne predškolske ustanove za školsku 2024/25. godinu počinje 23. maja i trajaće do 15. juna 2024.

 

Kako pojašnjavaju u Ministarstvu prosvjete nauke i inovacija, ovo se odnosi na djecu koja se po prvi put upisuju u ustanovu ili djecu koja su tokom prethodne školske bila ispisana iz vrtića.

“Djeca koja su prethodne godine pohađala programe predškolskog vaspitanja i obrazovanja samo potpisuju ugovor sa Upravom vrtića, za šta će datum naknadno biti objavljen. Elektronski upis u predškolske ustanove obavlja se preko portala www.upisi.edu.me što roditeljima i starateljima znatno olakšava proceduru upisa koja iziskuje samo unošenje matičnog broja djeteta, čime se iz baze podataka povlače ostali potrebni podaci kao što je izvod iz matične knjige rođenih, potvrda centara za socijalni rad i druga dokumenta”, navode u saopštenju.

Detaljno uputstvo za elektronski upis dostupno je na sljedećem linku: https://bit.ly/3ODdy4E

Portal će biti dostupan do 15. juna, 24 sata dnevno.

“Ukoliko roditelj ili staratelj nije u mogućnosti da dijete upiše elektronski, svakako postoji mogućnost upisa u predškolskoj ustanovi. Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija nastavlja da radi na podizanju svijesti o važnosti predškolskog vaspitanja i obrazovanja i da teži cilju što većeg obuhvata djece predškolskim obrazovanjem. Takođe, Ministarstvo aktivno radi na rješavanju problema prebukiranosti vrtića, naročito u Podgorici i na primorju, kao i na stvaranju boljih uslova u ustanovama kroz predstojeću nabavku novog namještaja”, napomenuli su u Ministarstvu.

Nastavite čitanje

Facebook

Najčitanije