Željko Đurović je rođen 12.decembra 1956.u Danilovgradu, gdje je završio osnovno i srednje obrazovanje, Studije slikarstva, kao i postdiplomske studije završio je na Fakultetu primjenjenih umetnosti u Beogradu.

Član je ULUS-a i Ex-libris društva iz Beograda. Član je internacionalne grupe umetnika ,,Libellule” iz Francuske. Radi kao redovni profesor FILUM-a u Kragujevcu, gdje predaje predmet crtanje i slikanje.

Željko Đurović je do sada imao je 42 samostalne izložbe u zemlji i inostranstvu. Izlagao u Međunarodnom centrru za fantastičnu umetnost, zamak Grije ( djela mu se nalaze u stalnoj postavci muzeja Grije), salonu Comparaison, Grand Palais u Parizu, Muzeju fantastične umetnosti u Beču.

Zastupljen je u preko 32 knjige o umjetnosti. Za svoj likovni rad dobio je 12 nagrada. Dobitnik nagrade fondacije ”M.C. Echer” za eks libris i nagrade za slikarstvo Zadužbine Momo Kapor. Djela mu se nalaze u: Narodni muzej u Beogradu, Kabienet grafike, Internacionalni muzej za fantastičnu umetnost zamak Grije, Švajcarska, Narodni muzej Kragujevac, Zbirksa nesvrstanih, Crna gora, Galerija RTS Beograd, kao i u privatnim kolekcijama u zemlji i svijetu.

Zbog provincijalno shvaćene uloge avangarde Željko Đurović ovdje nema pravu podršku, ali te probleme nema u inostranstvu, te je on više građanin svijeta nego crnogorski ili srpski slikar

Svaki put kada Željko Đurović predstavlja svoje slike i crteže to je značajan likovni događaj. Publika voli njegove radove a kritika se u Crnoj Gori i Srbiji odavno opredijelila protiv slikarstva pa je njeno mišljenje nebitno. Đurović u tom smislu ovdje nema pravu podršku zbog pogrešno i provincijalno shvaćene uloge avangarde koja, po zamisli onih koji vode našu kulturu, treba da zamijeni sve druge vidove umetnosti. Đurović nema te probleme u inostranstvu, on je više građanin sveta, nego crnogorski ili srpski slikar.

MAGIČNI BROJ „107“


Djela ovog umetnika nalaze se u Zamku Grije u Švajcarskoj, najvećoj muzejskoj instituciji u kojoj se čuva i izlaže slikarstvo fantastičnog tipa,  često izlaže na velikim grupnim i tematskim izložbama u Evropi, njegova su djela predstavljena u najvažnijim novijim publikacijama u svijetu za savremenu fantastiku,  rješava vizuelni identitet nekih rok opera u svijetu.

Obožavaoci iz SAD finansiraju njegov put i boravak ne bi li naučili nešto od njega. Samostalna izložba slika u zemunskoj „Galeriji 107“  jedna je od njegovih poslednjih u ovoj godini, naredne  će se ovaj umetnik  i profesor posvetiti pripremi i izdavanju svoje monografije.

Željko Đurović je spektakularni crtač i slikar. Kao slikar, uspio je da učini skoro nemoguće, da oformi slikarstvo koje nije fantastično samo po tipu crteža, tematici već i po kolorističkim odnosima. Mnogi slikari te vrste kod nas podsjećaju na nekog čuvenog svetskog majstora, Đurović je, međutim, u svjetskim okvirima originalan, njegov stil je nepoznat u istoriji fantastičnog slikarstva. Postavio je u prvi plan kolorit, boje koje su nepomirljive i koje drugi slikari nerado koriste.

Na njegovim slikama je ipak sve na svom mjestu jer je ovladao vatrom koja bi druge spržila. U tim bojama susreću se ili sukobljavaju energije, oluja ili kosmički požar bijesni slikom. Koloristička rasplamsavanja  u pozadini su do najsitnijih detalja definisanog figuralnog svijeta, precizno i skladno nacrtanog, sa bogatom animalistikom, i kopnenom ili morskom florom.