CBCG: Apsolutni moratorijum neefikasan - Volim Danilovgrad
Connect with us

Ekonomija

CBCG: Apsolutni moratorijum neefikasan

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

Centralna banka (CBCG) smatra da apsolutni moratorijum na kredite u trajanju od tri do šest mjeseci ekonomski je neefikasan, ne doprinosi oporavku ekonomije i ima potencijal narušavanja finansijske stabilnosti.

Ovo je odgovor vrhovne monetarne institucije poslaniku Milošu Konataru (URA) koji je guverneru Radoju Žugiću i ministrima finansija i ekonomskog razvoja Milojku Spajiću i Jakovu Milatoviću prekjuče uputio inicijativu da se svim građanima i privrednicima koji to žele omogući stopiranje otplate kredita na period od tri do šest mjeseci.

Iz CBCG su objasnili da se u kreiranju mjera vode najboljom međunarodnom praksom i stavovima međunarodnih finansijskih institucija.

“Prema našim saznanjima, trenutno nijedna zemlja u Evropi nema apsolutni moratorijum za sve klijente. Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond su izričito protiv apsolutnog moratorijuma koji bi se primijenio na sve dužnike bez obzira na njihovu finansijsku situaciju, kao i protiv propisivanja bankama visine kamate koju mogu zaračunati na svoje kredite. Prema njihovom mišljenju, kombinacija generalnog moratorijuma (bez obzira na mogućnost dužnika da vrši otplatu) uz kamatne stope niže od tržišnih, bez ozbiljnijih analiza koje bi dale uvid u posljedice po banke, predstavlja značajan rizik za ekonomiju. Ako želimo da banke ostanu glavni stub oporavka realnog sektora u narednom periodu, ne smijemo dozvoliti da se kriza iz realne ekonomije neselektivno prelije na finansijski sistem na način da potkopa njegovu održivost, što bi se desilo u slučaju ad hoc apsolutnog moratorijuma”, stav je CBCG.

Iz CBCG su podsjetili da su od izbijanja pandemije u okviru sedam paketa mjera uveli pet moratorijuma, od kojih je samo jedan bio fleksibilan, dok su svi ostali za banke obavezujući.

“Treba približiti efekte i potencijal mjera, posebno posljednja dva moratorijuma koja su još na snazi. Na obavezni moratorijum na otplatu kredita građana do kraja 2021. godine može računati više od 15.000 građana koji su od 30. marta prošle godine ostali bez posla, a imaju kreditna zaduženja. Na značajno proširenoj listi ranjivih djelatnosti, sada njih 112, odnosi se apsolutni moratorijum do kraja avgusta ove godine, čime je obuhvaćeno više od 350 miliona eura bruto kredita pravnih lica koji pripadaju ovim djelatnostima. Ovom mjerom je dozvoljena mogućnost za apsolutni moratorijum na otplatu kredita do kraja avgusta ove godine za više od 2.338 kreditnih partija privrede. S obzirom na to da je ukupan broj kreditnih partija privrede nešto više od 10.981 dolazimo do podatka da je aposlutnim moratorijumom obuhvaćeno 21,3 odsto, odnosno više od petine privrede, mahom malih i srednjih preduzeća”, objašnjeno je iz CBCG.

U moratorijumu 73 miliona kredita iz četiri ugrožene djelatnosti

Iz CBCG su pojasnili da se na kraju februara ove godine u moratorijumu za sektor turizma, poljoprivrede, šumarstva i ribarstva nalazilo 73 miliona kredita za 777 korisnika kredita, od čega se 6,88 miliona odnosi na kredite 484 korisnika kredita građana, a 66,3 miliona na kredite 373 korisnika kredita iz ugroženih djelatnosti turizma, poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.

“Na isti datum ukupni krediti za koje banke izvještavaju kao o kreditima za sektor turizma, poljoprivrede, šumarstva i ribarstva iznose 305 miliona, što ukazuje da je značajan broj korisnika iz ovih djelatnosti koji se još uvijek nije opredijelio da koristi moratorijum koji im je na raspolaganju. Na kraju februara restrukturirani krediti u skladu sa ponuđenim povoljnostima iz mjera, čiji korisnici obavljaju djelatnost u navedenim sektorima, iznose 108 miliona eura. To znači da je različitim mjerama CBCG – moratorijumom, restrukturiranjem itd. trenutno obuhvaćen 61 odsto kredita u ovim sektorima, što najbolje govori o kvalitetu i prihvaćenosti ovih mjera”, kazali su u CBCG.

Izvor: Vijesti.me

Ekonomija

Svaki peti građanin bez posla

U četvrtom kvartalu, odnosno krajem prošle godine došlo je do pada broja zaposlenih za 16,4 odsto u odnosu na isti period u prethodnoj godini, pokazuju najnoviji podaci Uprave za statistiku (Monstat), piše Dan.

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

Kako navode u Monstatu, u četvrtom kvartalu 2020. godine u Crnoj Gori, aktivnog stanovništva bilo je 252,6 hiljada od kojih je 199,1 hiljada ili 78,8 odsto zaposlenih i 53,5 hiljada ili 21,2 odsto nezaposlenih lica. To znači da je oko 30.000 zaposlenih manje bilo na kraju 2020. u odnosu na godinu ranije.

Podaci Monstata pokazuju da je nezaposlen svaki peti radno sposobni građanin.

Broj zaposlenih u odnosu na prethodni kvartal je smanjen za 7,6 odsto, i u odnosu na isti kvartal prethodne godine bilježi pad od 16,4 odsto.

Broj nezaposlenih u odnosu na prethodni kvartal je povećan za 5,7 odsto, i u odnosu na isti kvartal prethodne godine bilježi rast od 18,9 odsto.

Neaktivno stanovništvo čini 248,4 hiljada lica. Broj neaktivnog stanovništva u odnosu na prethodni kvartal je povećan za 5,7 odsto, i u odnosu na isti kvartal prethodne godine bilježi rast od 14,7 odsto.

Stopa aktivnosti za četvrti kvartal 2020. godine je 50,4 odsto, stopa zaposlenosti je 39,7 odsto, stopa nezaposlenosti je 21,2 odsto i stopa neaktivnosti je 49,6 odsto navode u Monstatu.

Monstatu pojašnjavaju da su u pitanju podaci dobijeni putem Ankete o radnoj snazi, koja je sprovedena u četvrtom kvartalu 2020. godine, u periodu od oktobra do decembra.

Anketirana su 2.041 domaćinstva na teritoriji Crne Gore. Prikupljeni su podaci o demografskim obilježjima za sve članove domaćinstava (5.559 lica), a za lica stara 15 i više godina i podaci o njihovoj radnoj aktivnosti (4.907 lica).

Predsjednik Udruženog sindikata državnih institucija Veselin Vujanović ocjenjuje za Dan da je lako zaključiti gdje je došlo do smanjenja broja zaposlenih, a to su turizam, ugostiteljstvo, taksi i autobuski prevoz.

Ističe da je jedini način da se oporavimo i koliko-toliko vratimo na staro da se vakcinišemo, kako bi bili zdravstveno bezbjedniji.

“Projekcije su da se u ovoj godini očekuje oko 50 do 60 odsto prihoda od turizma od onoga što smo imali 2019. godine. Da bi to postigli moramo biti prije svega zdravstveno bezbjedna destinacija, stoga je vakcinacija nužnost da se zaštiti zdravlje, ali i ekonomija i sa njom radna mjesta”, smatra Vujanović.

Generalni sekretar Saveza sindikata Duško Zarubica kaže da ni državi ni poslodavcima ne može korona biti izgovor za sve.

“Država i poslodavci moraju učiniti sve da sačuvaju radnike i radna mjesta, jer kad korona prođe, bojim se da će se suočiti sa problemom da obezbijede radnu snagu. Mi već imamo problem da radna snaga odlazi iz Crne Gore što zbog loših zarada, što zbog nesigurnosti radnih mjesta. Ova država ne smije doći ni u situaciju da zaposleni ostaju bez posla i onda postaju socijalni slučajevi pa se onda mora brinuti i o njima”, upozorava u izjavi za Dan Zarubica.

Najviše zaposlenih od 25 do 49 godina

Najveći broj aktivnog stanovništva čine lica u starosnoj grupi od 25 do 49 godina i to 161,1 hiljada.

Starosna grupa u kojoj je najveći broj neaktivnih lica je grupa od 65 i više godina, što čini 74,8 hiljada neaktivnih lica.

Najveći broj zaposlenih čine lica u starosnoj fupi od 25 do 49 godina i to 127,7 hiljada zaposlenih lica.

Takođe, najveći broj nezaposlenih čine lica u istoj starosnoj grupi, odnosno 33,4 hiljade nezaposlenih lica.

Od ukupnog broja aktivnog stanovništva 142,3 hiljade ili 56,3 odsto čine muškarci, a 110,4 hiljada ili 43,7 odsto čine žene, dok ukupan broj neaktivnih čine žene 146,0 hiljada ili 58,8 odsto, a muškarci 102,3 hiljade ili 41,2 odsto.

Od ukupnog broja zaposlenih 113,1 hiljada ili 56,8 odsto čine muškarci, a 86,0 hiljada ili 43,2 odsto čine žene, a od ukupnog broja nezaposlenih 29,2 hiljada ili 54,6 odsto čine muškarci, a 24,3 hiljade ili 45,4 odsto čine žene.

NASTAVI SA ČITANJEM

Ekonomija

Opština objavila Javnu licitaciju, prodaju dvorište i zgradu

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

Opština Danilovgrad objavila je javnu licitaciju za prodaju dvorišta površine 17.405 kvadrata i poslovne zgrade u privredi od 217 kvadrata. Te dvije nepokretnosti nude se za 573.260 eura.

– Ugovor o kupoprodaji se zaključuje sa najpovoljnijim ponuđačem u roku od 30 dana od dana održavanja licitacije, a cjelokupni iznos ponuđač će uplatiti najkasnije 15 dana od dana zaključenja ugovora. U suprotnom, gubi pravo na uloženu kauciju i kupovinu – piše u dokumentu. Licitacija je zakazana za 23. april.

Ovo je treća po redu javna licitacija za predmetne nepokretnosti. Prethodne dvije su bile bezuspješne.

NASTAVI SA ČITANJEM

Sponzorisano

Sponzorisano

Seljak.me i VD

Danilovgrad
14°
Углавном облачно
06:0119:25 CEST
Осећај: 14°C
Ветар: 8km/h S
Влажност: 33%
Притисак: 1018.96mbar
УВ индекс: 4
ПетСубНед
18/8°C
14/8°C
14/7°C

Facebook

Instagram

Najčitanije