Connect with us

Društvo

Centralna javna rasprava za zaštitu doline rijeke Zete

Poštovani građani,

učestvujte na Javnoj raspravi za zaštitu doline rijeke Zete. Dajte svoj doprinos izradi kvalitetnijeg dokumenta koji će trasirati  razvoj ovog područja u cilju podizanja kvaliteta života svih stanovnika koji u njemu žive.

Za dobro prirode, za dobro ljudi.

Javni uvid u Studiju zaštite za dolinu rijeke Zete moguć je u kancelarijama:

Danilovgrad: kancelarija Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine.

Podgorica: kancelarija Sekretarijata za planiranje prostora i održivi razvoj.

Centralna javna rasprava će se održati u ponedjeljak 11.novembra u 12h, JU „Centar za kulturu“ Danilovgrad,
Sve sugestije i prigovore možete poslati pisanim putem, tokom trajanja javnog uvida, tj. do 14.11.2019. godine, na
sledeće adrese: Opština Danilovgrad, Trg 9. decembar bb, Danilovgrad i Glavni grad Podgorica ul. Vuka Karadžića br. 41,  Podgorica, kao i na e-mail adrese:

[email protected],
[email protected]

Zašto štitimo dolinu rijeke Zete?

Zato što je istraživanjima u dolini rijeke Zete registrovano 774 ili nešto više od 20% biljnih vrsta Crne Gore. U dolini Zete imamo oko 200 medonosinih i oko 300 vrsta ljekobilja, zato što od 430 zaštićenih biljnih vrsta, u dolini Zete živi 273 vrste.

Uprkos urbanizaciji i neregulisanim otpadnim vodama naselja i velikih zagađivača, kvalitet vode je na većem dijelu
toka i dalje u zadovoljavajućim okvirima. To potvrđuje prisustvo 19 vrsta riba, od čega su tri vrste pastrmske: mekousna, glavatica
i potočna pastrmka. Zetska mekosuna pastrmka je simbol ove rijeke. Ona je nekada bila najbrojnija pastrmka u rijeci
Zeti, ali je zbog krivolova njen opstanak upitan.

Dolina rijeke Zete je bogata vodozemcima i gmizavcima, u njoj živi oko 70% ukupnog broja vrsta registrovanih na teritoriji države. Na istraživanom području je registrovano 265 vrsta ptica. Ovaj biološki potencijal je najbolje vidljiv u poređenju sa drugim područjima: najznačajnija staništa u Crnoj Gori za ptice su Ulcinjska solana (252
vrste ptica) i Skadarsko jezero (280 vrsta). Broj vrsta ptica u dolini rijeke Zete govori o bogatstvu i vrijednosti ovog prostora.

Zona zaštite I – strogi režim zaštite

Strogi režim zaštite čini močvara Moromiš, ukupne površinu 0,15 km2
.
U ovoj zoni su dozvoljene naučnoistraživačke i obrazovne aktivnosti, a nije dozvoljena urbanizacija, sječa šume, lov i ribolov.

Zona zaštite II – aktivni režim zaštite

Površina ove zone iznosi 25,97 km2 . Aktivni režim zaštite obuhvata rijeku Zetu od Glave Zete do ušća u rijeku Moraču sa njenim pritokama, rijeku Maticu i dio Mareze.

Pritoke rijeke Zete koje ulaze u strogi režim zaštite su: Sušica koja protiče kroz Novo Selo, Gračanica, Sušica koja protiče kroz Mijokusoviće, Rimanić, Brestica, Iverak, Vranjak, Ljutotuk i Morava. U ovu zonu su uključeni ostaci ravničarskih šuma i povremenih plavnih livada koje gravitiraju rijekama : Zeta, Sušica, Brestica, Matica i močvari Moromiš.

U aktivnoj zoni je dozvoljena poljoprivredna proizvodnja koja ne umanjuje, već unapređuje stanje voda, zemljišta i biodiverziteta. Takođe u ovoj zoni su prihvatljive rekretaivne i turističke aktivnosti koje ne remete stanje
ekosistema. U ovoj zoni nije dozvoljen lov, sječa šume i gradnja, a ribolov će biti zabranjen u trajanju od tri godine izuzev 300 metara uzvodno i nizvodno od mostova u gradskim naseljima Spuž i Danilovgrad.

Zona zaštite III – režim održivog korišćenja

Površina ove zone iznosi 78,05 km2 . Ova zona obuhvata ekosistemski manje vrijedne cjeline. Upravljanje je  regulisano Prostorno urbanističkim planom opštine Danilovgrad i Glanog grada Podgorica uz primjenu standarda zaštite životne sredine kako se ne bi narušilo već poboljšalo biološko stanje parka prirode. U ovoj zoni je dozvoljen lov shodno propisima koji definiše lovstvo.

Reklama
Ostavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Društvo

Akcija Željeznice Crne Gore: Sjutra predaja dokumentacije za besplatne godišnje karte

Novi red vožnje vozova

Crnogorski studenti dokumentaciju za besplatne godišnje karte, koje poklanja Željeznički prevoz (ŽPCG), mogu predati sjutra, od osam do 14 sati, saopšteno je iz te kompanije, prenosi portal RTCG.

Odbor direktora ŽPCG donio je odluku da pokloni 30 besplatnih godišnjih karata za crnogorske studente, povodom 13. novembra – Njegoševog dana.

Iz ŽPCG su rekli da će besplatne godišnje karte, koje se mogu koristiti za neograničen broj putovanja na svim relacijama u Crnoj Gori, važiti od 1. decembra ove do 1. decembra naredne godine.

“Kako bi iskoristili tu mogućnost, zanteresovani studenti treba da predaju važeće uvjerenje o studiranju i kopiju lične karte na arhivu ŽPCG, na adresi Trg Golootočkih žrtava br. 13 u Podgorici”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će besplatne godišnje karte biti dodijeljene za 30 studenata koji prvi predaju zahtjeve.

“Zadovoljstvo nam je da na taj način kao društveno odgovorna kompanija koja nudi usluge javnog prevoza, doprinesemo mobilnosti i edukaciji mladih ljudi i podstaknemo ih da koriste usluge naše kompanije”, kazali su iz ŽPCG.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Iković: Obezbijediti novčanu nadoknadu za predstavnike mjesnih zajednica

Nadoknada može da bude u visni odborničke isplate ili u visini polovine minimalne zarade u Crnoj Gori. U tom slučaju bi lice koje zastupa mjesnu zajednicu imalo primanja za svoj dnevni četvoročasovni rad. Sredstva za nadoknadu predstavnika mjesnih zajednica Opštine Danilovgrad bi na godišnjem nivou iznosila oko 50.000 eura što je manje od 10 % nadoknada koje Opština prihoduje od korišćenja prirodnih resursa. Ovo znači da je ovo više nego izvodljivo, naveo je Iković.

Iković je takođe inicirao da Opština uvede mjesečnu elektronsku karta koja će važiti kod svakog prevoznika na relaciji Danilovgrad – Podgorica kao i da posljednji polasci iz Podgorice za Danilovgrad i obrnuto budu u 24:00 sata. Ovo treba uraditi izmjenama Odluke o linijskom gradskom i prigradskom prevozu putnika.

Jedan od trenutno najvećih komunalnih problema u opštini Danilovgrad jesu atmosferski kanali za koje ne postoji urađena evidencija. Njihovo neodržavanje, nesavjesno zatvaranje i nestručno odobravanje gradnje uzrokuje sve veće poplave i štete i sve veći broj poziva građana ka komunalnoj inspekciji i komunalnim službama Opštine. Ovo je samo jedan od razloga zašto Odluka o komunalnom redu mora biti što prije izmijenjena kako bi rad komunalne inspekcije bio opravdan, a kvalitet života bolji.

Iković je ponovio da je potrebno osnovati sportsko-rekreativni kajak klub koji bi bio u vlasništvu Opštine, a za koji je Preoret već obezbijedio potrebnu kajak opremu. Danilovgrad ima izvrsne potenijale za ovakav klub i treba u tom pravcu promovisati i koristiti svoje vode. Kajak klub bi se koristio za organizovanje rekreativnih tura, izleta u prirodi, oporavak rijeke Zete, pecanje kao i sportska takmičenja na vodi.

Donošenjem novih i dopunom postojećih odluka će se unaprijediti rad Opštine Danilovgrad i kvalitet života njenih građana, zato je potrebno krenuti što prije u njihovu realizaciju, naveo je Iković..

NASTAVI SA ČITANJEM

Facebook

Najčitanije