Naslovna - Novosti - Ekonomija - Do početka naredne sedmice odluka o otvorenoj prodaji akcija Atlas banke
Izvor Bankar.me

Do početka naredne sedmice odluka o otvorenoj prodaji akcija Atlas banke

Do početka naredne sedmice zvanično treba da bude potvrđena neuspješna zatvorena emisija akcija Atlas banke za postojeće akcionare, pošto nakon 30 dana od raspisivanja poziva nisu izvršeni ni upis, ni uplata potrebnih sredstava.

Kako Dnevne novine nezvanično saznaju, privremena upravnica Tanja Terić obavijestila je Komisiju za tržište kapitala o rezultatima poziva, na osnovu kojih u roku od osam dana treba da bude izdato oficijelno rješenje o neuspješnosti emisije. Nakon toga, zatražiće odobravanje nove javne ponude za dokapitalizaciju Atlas banke zainteresovanima koji nisu postojeći akcionari ove finansijske kompanije pod privremenom upravom koju je uvela Centralna banka Crne Gore.

Naime, CBCG je 7. decembra donijela rješenje o uvođenju privremene uprave u Atlas i IBM banci, koje pripadaju Atlas grupi biznismena Duška Kneževića. Nakon što je Savjet CBCG početkom janunara razmotrio izvještaje privremenih upravnika o finansijskom stanju i uslovima poslovanja banaka, ocijenjeno je da je Atlas banci neophodna dokapitalizacija.

Kako je Terić kazala Dnevnim novinama, odluka o zatvorenoj ponudi emisije akcija postojećim akcionarima donesena je 16. januara, a proces je otpočeo tri dana kasnije. Po osnovu zakonskog prava preče kupovine, javnim pozivom je na prodaju ponuđeno 88.710 običnih akcija, pojedinačne nominalne vrijednosti 248 eura, što znači da je ponuđena dokapitalizacija od 22.000.080 eura.

Ona je precizirala da u prvih 30 dana od raspisivanja oglasa, počev od 19. januara, svi postojeći akcionari imaju pravo da upišu i uplate iznos koji je srazmjeran njihovom učešću u kapitalu banke. Emisija će se smatrati uspješnom ukoliko u roku od 35 dana od objavljivanja oglasa uplate cjelokupan iznos.

“Komisija za tržište kapitala donosi rješenje o uspješnosti ili neuspješnosti misije, i u roku od osam dana u slučaju da emisija bude neuspješna banka će vratiti uplaćena sredstva akcionarima. Tada će se privremena uprava Atlas banke pripremati za emisiju akcija javnom ponudom trećim licima”, dodala je Terić.

Od raspisivanja ovog zatvorenog poziva za dokapitalizaciju, Atlas grupa se više puta javno obraćala premijeru Dušku Markoviću, ministru finansija Darku Radunoviću, guverneru CBCG Radoju Žugiću i privremenoj upravnici Terić, predlažući sanaciju uz dodatno obezbjeđivanje potraživanja imovinom Atlas grupe okvirne vrijednosti 25 miliona eura.

Prije nego što je CBCG uvela posebne mjere u ovu banku, vrijednost akcija na Montenegroberzi bila je 500 eura, a u 2011. godini prodavale i po cijeni od čak 2.549 eura.

Izvor Bankar.me

Takođe pogledajte

BANKA OSTVARILA ODLIČNE REZULTATE / AKCIONARIMA ISPLATA 5.329.022,16 EURA DIVIDENDE

Skupština akcionara Societe Generale banke Montenegro AD usvojila je  godišnji izvještaj o poslovanju banke, sa …

Vlada presjekla: Nema gradnje novih malih hidroelektrana, preispitujemo postojeće

Vlada je na današnjoj sjednici zadužila Ministarstvo ekonomije da preispita svu dokumentaciju izdatu od svih …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: