U okviru proslave Dana opštine i Dana oslobođenja Danilovgrada 9.decembar, danas je predsjednik Skupštine opštine Danilovgrad gdin Zoran Bošković u galeriji nekadašnjeg omladinskog doma na Rsojevici otvorio izložbu arhitekte Svetislava G. Popovića.

150 godina od osnivanja grada je izvjesno vrijedan povod, za njegove građane poseban jubilej, a time i prilika da se neke stvari osvijetle i sačuvaju od zaborava. Sakrivene negdje od žurbe čekaju – svremena na vrijeme ugledaju svjetlost dana, podsjete na doba, događaje, ličnosti, prolaznost itako dalje i barem na kratko ukažu da je sve to bilo koliko juče.

A svako juče obavezuje, pogotovo posebne među nama, koji to znaju ne samo da treba, nego i kako treba,a i kad treba, zato je njihov doprinos takođe poseban.Kao u svemu i među posebnima ima opet posebnih, a takav je i gospodin Svetislav Popović, koji nam je u znak obilježavanja ovog prestižnog jubileja priredio izložbu, kao rezultat njegovih nemira i traganja po projektantskim institucijama, arhivima i muzejima širom današnjih i bivših zajedničkih prostora od Cetinja, Beograda, Dubrovnika i drugih mjesta.

U svojim radovima autor je po pitanju problema iz oblasti urbanizma u lokalnoj sredini faktički prebolovao svaku prekrečenu fasadu u gradu, rekao je Bošković i naglasio da je Popović Gradu ponudio urađen projekat autobuske stanice, stadiona, revitalizacije starih seoskih naselja, uradio detaljni urbanistički plan staro jezgro, autor je projekta Hrama, radi idejno rješenje uređenja glavne ulice, niza stručnih radova na temu grada, što kao autor što kao mentor, koncept muzeja arhikteture, a u najavi je priprema nove monografije pod nazivom „Danilovgrad u prostoru i vremenu“ , čija se promocija očekuje u martu naredne godine, kao i knjigu „ Danilovgrad arhiktektura simbolika prostora“.

Postavku izložbe, kako je kazao Bošković, čine istraživanja regulative uređenja prostora, njen nastanak i razvoj, kao i obrasci nastanka i razvoja Danilovgrada i naselja. -U postavci se nalazi, između ostalih, i dokumentacija – odnosno radovi znamenitih stvaraoca sa naših prostora kao što su Drago Đurović, Drago Šćepanović, Branko Radović, samo koliko podsjećanja niukom smislu nabrajanja, dodao je Bošković i čestitao Popoviću na devetodecembarskoj nagradi koja će mu biti uručena na svečanoj sjednici 9.decembra.

Ovim povodom autor je prisutne podsjetio na nekoliko fragmenata o nastanku grada, ističući da je još 1869.godine crnogorska vlast donijela odluku o podizanju Novog grada na desnoj obali Zete te da je izgradnja počela godinu dana kasnije u vremenu koje karakteriše opšti društveni razvoj i modernizacija crnogorske države.

Ovaj kulturni događaj uveličao je profesor violine na Muzičkoj akademiji Umiverziteta Crne Gore Miran Begić.