Današnja Crna Gora i njeni građani, bez obzira na vjeru i naciju, je država budućnosti i napretka, zemlja okrenuta modernim vrijednostima savremenog svijeta, koja brzo i čvrsto hvata korak sa naprednim zemljama Evrope, poručila je predsjednica Opštine Danilovgrad, Zorica Kovačević.

Ona je danas kazala da upravi te Opštine posebnu čast i zadovoljstvo predstavlja što se centralna proslava povodom Dana državnosti ove godine održava u Danilovgradu, koji, kako je podsjetila, ove godine obilježava 150 godina postojanja.

„Sjećanje na ustanički 13. jul 1941. godine, koji je sa dubokim razlogom utemeljen kao Dan državnosti naše slobodne, nezavisne, suverene, demokratske Crne Gore u nama budi sjećanja na slavne dane narodnooslobodilačke borbe, na žrtve i stradanja, ali i na veličinu pobjede koja je izvojevana“, istakla je Kovačević.

Ona je kazala da se „klanjamo sjenima palih boraca za slobodu“.

„Klanjamo se sjenima svih nevinih žrtava stradalih u ratnom haosu, i prema svima njima i njihovom djelu, izražavamo vječni nezaborav. U koloni hrabrih su imena 1.354 poginula borca, žrtve fašističkog terora iz ovog kraja, čime su naši ljudi zajedno sa borcima iz cijele Crne Gore i Jugoslavije, dali ogroman doprinos vjekovnom idealu nebrojenih pokoljenja u crnogorskoj istoriji“, istakla je Kovačević.

Ona je poručila da Crna Gora i narodi Crne Gore sa ponosom nose u sebi viševjekovnu, slavnu slobodarsku istoriju, teška iskušenja, kao i junaštvo svojih predaka.

„Crna Gora i Crnogorci jesu snažno oslonjeni na tradiciju, koja je i danas, osim kod rijetkih pojedinaca, živi kao princip čojstva i junaštva, nepokolobljive odanosti svojoj domovini, i poštovanju svakog časnog, drugog i drugačijeg“, navela je Kovačević.

Kovačević je istakla da temeljni princip na kojem je Crna Gora opstajala vijekovima glasi „tuđe nećemo, a svoje ne damo“.

„Upravo zbog toga, a ne manje zbog prestižne pozicije među susjedima, u procesima integracije u Evropu, ovih dana se podiže nova hajka prema Crnoj Gori, najviše od onih koji stalno padaju na ispitu iz istorije i kojima nikada nije dosta tuđega. Ali Crna Gora je uvijek u takvim prilikama znala da odoli pritiscima, da pokaže patriotsko jedinstvo, i savlada iskušenja“, rekla je Kovačević.

Ona je kazala da i ovaj 13. jul – Praznik državnosti „nas još više obavezuje da svakome možemo uzdignutog čela i svijetla obraza da poručimo da jesmo i da ćemo biti gospodari svoj na svome“.

Centralnoj proslavi je prisustvovalo oko tri hiljade ljudi, a iz Opštine Danilovgrad izrazili su posebnu zahvalnost na podršci povodom organizacije svečanosti kabinetu predsjednika Vlade Crne Gore.