Connect with us

Ekonomija

MER: Nije poznato kada će krenuti isplata naknade za bebe

Još nije poznato kada će krenuti isplata jednokratnih novčanih davanja za novorođenčad, iako je bivši ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović najavio da bi prijave trebalo otpočeti 4. maja ove godine.

Published

on

Baby boy eating with BLW method, baby led weaning

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Iz tog ministarstva, na čijem čelu se sada nalazi Goran Đurović, kazali su “Vijestima” da je to ministarstvo preduzelo sve da prijave otpočnu u tom roku, a da je za realizaciju odgovorno novoformirano Ministarstvo rada i socijalnog staranja.

”Mjeru koju je prethodna Vlada usvojila krajem marta za jednokratno novčano davanje od 1.000 eura za djecu koja se ove godine rode u crnogorskim opštinama, koje su 2020. godine imale negativan prirodni priraštaj, a po 500 eura u ostalim opštinama, realizovaće novoformirano Ministarstvo rada i socijalnog staranja. Ministarstvo ekonomskog razvoja (MER) je preduzelo sve potrebne korake kako bi prijave otpočele 4. maja, kako je i planirano po usvajanju ove mjere. Njome je predviđeno da se prijave i isplate naknade za novorođenčad odvijaju preko centara za socijalni rad. Vjerujemo da će sprovođenje mjere otpočeti u što kraćem roku, te da će uskoro građani biti informisani blagovremeno”, kazali su iz MER-a.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja kojim sada rukovodi kadar Bošnjačke stranke, Admir Adrović, kazali su nezvanično “Vijestima” da u ovom trenutku nemaju informacije kada će početi isplate, s obzirom na to da je tek formirano ministarstvo, ali da pretpostavljaju da će do isplata uskoro doći.

MER je ranije izračunao da će od pet miliona eura pomoći za novorođene bebe, u 17 opština sa negativnim prirodnim priraštajem otići tri miliona eura, a dva miliona je za sedam opština sa pozitivnim prirodnim priraštajem. Planirano je da se taj novac izdvoji iz tekuće budžetske rezerve.

Kada je predstavljao na pres koferenciji ovu mjeru, Milatović je kazao da je ona odgovor na demografsku krizu, a plan MER-a je da u narednim godinama ona bude sastavni dio programskog budžeta u okviru sprovođenja demografske politike.

U Informaciji se navodi da bi ova mjera mogla da doprinese povećanju fertiliteta (broja živorođene djece u odnosu na broj žena u plodnom razdoblju), i da bi se njome pokrili inicijalni troškovi opremanja djeteta i podstaklo rađanje, sa posebnim fokusom na opštinama sa negativnim prirodnim priraštajem.

”Predloženo novčano davanje temelji se na procjeni inicijalnih troškova opremanja novorođenčeta (krevetac, kolica, sjedište za auto, hranilica, pelene itd)… Ovo davanje je jednokratno iz razloga što jednokratna davanja manje demotivišu rad i zapošljavanje, i kao takvo ima za cilj da bude komplementarno dječjem dodatku”, piše u dokumentu.

Ostavite komentar

Leave a Reply

Ekonomija

PODRŠKA ZA SEDAM PREDUZEĆA U VLASNIŠTVU MLADIH

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Sedam malih i srednjih preduzeća iz Danilovgrada, Nikšića, Bijelog Polja i Mojkovca biće podržano u okviru projekta “Implementacija upravljajanja životnom sredinom i sistemom kvaliteta”.

Projekat sprovodi NVO “Biznis centar” iz Nikšića u partnerstvu Opštinom Danilovgrad, a održana je i prva obuka za interne auditore za ISO standard Sistema menadžmenta kvalietom i Sistema menadžmenta zaštitom životne sredine.

“Naša organizacija će ovim projektom pružiti podršku za sedam kompanija u vlasništvu mladih, koje će implementirati i usvojiti prakse u skladu sa ISO standardom 9001:2015 i ISO 14001:2015. Tako će steći međunarodno priznatu usklađenost koja će doprinijeti povjerenju u usluge i robu malih preduzeća”, rekao je Darko Žugić, koordinator projekta i izvršni direktor NVO “Biznis centra”.

Krajnji korisnici projekta su sedam malih i srednjih preduzeća iz Danilovgrada, Nikšića, Bijelog Polja i Mojkovca, među kojima su i mladi preduzetnici mlađi od 35 godina koji posluju uglavnom u nerazvijenim opštinama.

“Opština Danilovgrad dala je svoj doprinos u dijelu odabira i podržala projektnu ideju u rješavanju socio-ekonomskih problema i promovisanju malih preduzeća u nerazvijenim opštinama kroz implementaciju ISO standarda. Promocija će biti realizovana kroz posebne sastanke sa korisnicima, a opštinski tim će im pružiti podršku da ispune ciljeve projekta”, rekao je menadžer projekata u Opštini Danilovgrad Darko Mrvaljević, prenosi portal Onogošt.

Projekat će pomoći malim preduzećima da ostvare koristi od implementacije ISO standarda tako što će identifikovati svoje trenutne procese, analizirati rizik, kao i identifikovati sve mogućnosti za poboljšanje poslovanja, uz praćenje preporuka ovih ISO standarda koje su dali konsultanti i stručnjaci za njihovu implementaciju kako bi se razvila svijest poslovanja u skladu sa ciljevima zaštite životne sredine kako bi se ojačala društvena odgovornost svih preduzeća podržanih ovim projektom.

“Podrška Kraljevine Norveške preko projekta “Norveška za vas – Crna Gora” usmjerena je na male biznise, koji će kroz transformaciju doprinijeti razvoju i rastu privrede u Crnoj Gori”, rekao je menadžer projekta “Norveška za vas – Crna Gora” Armen Čekić.

Projekat “Implementacija upravljajanja životnom sredinom i sistemom kvaliteta” finansira Kraljevina Norveška preko projekta “Norveška za vas – Crna Gora” sa oko 35.000 evra.

NASTAVI SA ČITANJEM

Ekonomija

Održan drugi dio obuke za interne auditore za standarde ISO 9001 i ISO 14001

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


U Danilovgradu je održan drugi dio obuka za interne auditore za standarde ISO 9001 i ISO 14001, a u sklopu projekta “Implementacija upravljanja životnom sredinom i sistemom kvaliteta”, koji sprovodi NVO “Biznis centar” Nikšić.

Nakon obuka, obavljeno je testiranje predstavnika NVO “Biznis centar” Nikšić i predstavnika partnerske organizacije Opština Danilovgrad.
Polaznici obuka dobiće sertifikate za internog auditora za standarde ISO 9001 i ISO 14001.

Projekat je podržan od strane Kraljevine Norveške u okviru projekta “Norveška za vas – Crna Gora“.

NASTAVI SA ČITANJEM

Najčitanije