Već 15 dana u Crnoj Gori je tzv. miholjsko ljeto koje karakteriše stabilno vrijeme, neuobičajeno visoke temperature za ovaj period godine i deficit padavina.

Prema riječima Branka Miceva iz Odsjeka za analizu i prognozu vremena u Zavodu za hidrometerologiju i seizmologiju, takve vremenske prilike zadržaće se sve do četvrtka na području cijele države. – Tokom vikenda temperature će dostizati do 26 stepeni, a početkom sedmice, u ponedjeljak, utorak i srijedu temperature vazduha biće na granici rekordne, a kretaće se od 27 do 29 stepeni u najtoplijim oblastima, odnosno u centralnom dijelu Crne Gore – najavio je Micev.

Prema njegovim riječima, uobičajene temperature za ovo doba godine u najtoplijim oblastima iznose oko 21 stepen, te se u ovom periodu bilježi odstupanje od šest do osam stepeni. – Period od 10. do 17. oktobra je četvrti po redu najtopliji period na području Podgorice u posljednjih 70 godina.

Tada je temperatura vazduha preko dana uzastopno dostizala 26 stepeni, što je neuobičajeno za ovo doba godine – ističe Micev. Na području Žabljaka, kaže Micev, 13, 14. i 15. oktobra oboreni su dnevni temperaturni rekordi za taj period, za više od pola vijeka.