Connect with us

Ekonomija

Minimalni troškovi četvoročlane porodice za oktobar skoro 800 eura

Osnovni proizvodi i usluge crnogorske četvoročlane porodice 0d oktobra 2021. do istog mjeseca ove godine uvećani su za čak 126 eura ili 18,86 odsto, pokazuju novi preliminarni podaci Uprave za statistiku – Monstat.

Konkretno, ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za oktobar iznosila je 793,9 eura, dok je prije godinu ona bila 667,9 eura.

“Od ukupne vrijednosti, izdaci za hranu i bezalkoholna pića su iznosili 373,1 eura, dok su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge iznosili 420,8 eura”, dodaju iz Monstata.

Za mlijeko i jaja u desetom mjesecu bilo je potrebno izdvojiti barem 101,2 odsto, a još 37,8 eura samo za hljeb i žitarice. Na meso je za 31 dan izdvojeno minimum 74,3 eura, za povrće još 65,4 eura, a voće 38,1 euro. Bezalkolona pića četvoročlanu familiju su minimum koštala 17 eura, šećer i med 16,3 eura, ulje i masti 10,9, ostali prehrambeni proizvodi 7,5 eura, a riba samo 4,6 eura.

U poređenju s cijenama iz septembra ove godine, minimalna potrošačka korpa uvećani su za 12,1 euro ili 1,6 odsto, i to 1,7 odsto za hranu i bezalkoholna pića, a 1,4 odsto za neprehrambene proizvode i usluge.

Reklama
Ostavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ekonomija

Novo poskupljenje goriva: Benzin skuplji za tri, eurodizel za sedam centi

Refueling a car with gasoline or diesel fuel at a gas station.

Gorivo će od utorka ponovo poskupjeti, 12. put od početka godine.

Prema saopštenju Ministarstva kapitalnih investicija, maloprodajne cijene goriva za naredne dvije sedmice će biti više i to obje vrste benzina za po tri centa, a eurodizel za sedam centi.

Nova cijena benzina BMB 95 će iznositi 1,69 eura po litru, a BMB 98 će koštati 1,73 eura.

Nova cijena eurodizela iznosi 1,65 eura po litru a šest centi će poskupjeti i lož ulje, koje će u narednih 14 dana koštati 1,61 eura po litru.

NASTAVI SA ČITANJEM

Ekonomija

Damjanović: Penzije uvećane pet odsto, sačuvati Fond PIO

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku da se sve penzije uvećaju za pet odsto, nakon čega će minimalna penzija od sada iznositi skoro 300 eura.

Aleksandar Damjanović (Foto: gov.me), Izvor RTCG

Ministar finansija Aleksandar Damjanović objasnio je da shodno formuli koja je definisana zakonom redovno usklađivanje obuhvata drugi kvartal i u odnosu na njega se dobija povećanje od 2,5 odsto. Međutim, imajući u vidu zakonsku neusklađenost, po inicijativi Fonda PIO i inicirano je dodatno vanredno usklađivanje oko dva i po procenta, tako da je Vlada donijela odluku da se penzije ukupno povećaju pet odsto.

“Na ovaj način će minimalna penzija biti oko 297 eura, što je tačno dvije trećine minimalne zarade od 450 eura. To je bilo i naše obećanje da ćemo dostići taj nivo, što smo smatrali da je minimum”, kazao je on.

Istakao je da je želja da Fond Pio kroz sopstvene prihode finansira sve obaveze, što znači da je, kako je rekao, svaka priča o ukidanju Fonda katastrofalna.

“Jer se pokazalo da je Fond u najvećem dijelu finansirao sam sebe, da se može, ozbiljnom politikom doći do te situacije. Biće poželjno i da zažive dobrovoljni penzioni fondovi. Mi moramo imati Fond PIO sa obaveznim doprinosima i ne želim ni da pomislim šta bi se desilo da se ukine”, kazao je on.

On je kazao da je cilj da se stvore uslovi da prosječna i minimalna penzija imaju svoj rast u nivou inflacije.

„Vlada daje saglasnost ministarstvu da pripremi dokumentaciju, mislim da će ona biti brzo spremna. Dakle ovo je pet posto za sve penzije u Crnoj Gori. Neko će možda reći da je malo, ali kad se gleda na opšto usklađivanje 43. Vlade, ukupno ispada 17 odsto svih usklađivanja. Slažem se da treba dodatno poboljšati materijalni status, mi činimo sve što možemo da im unaprijedimo živtoni standard“, istakao je Abazović

NASTAVI SA ČITANJEM

Facebook

Najčitanije