Connect with us

Društvo

Nakon urgencije Dragana Bojovića put u Kosiću će se asfaltirati

Dragan Bojović iz DNP-a se Skupštini, na XVI sjednici SO Danilovgrad, obratio sa odborničkim pitanjem koje se tiče neasfaltiranog puta u naselju Kosić i problemom koji ima porodica Stojanov.

Naime, Bojović je koristeći pravo koje omogućava Poslovnik, postavio pitanje kada se planira asfaltirati dio makadamskog puta u naselju Kosić.

Kako je naveo u svom izlaganju, porodice koje gravitiraju u ovom naselju su se više puta obraćale Opštini Danilovgrad sa molbama da se put asfaltira.

Petnaestak porodica sela Kosić su dostavili bar tri zvanično arhivirana dopisa, sa potpisima mještana, u kojima od Opštine Danilovgrad traže da se asfaltira makadamski put koji vodi do njihovih kuća. Kada počne sezona kiša i vremenske nepogode ovaj put je gotovo neprohodan, naveo je Bojović u obrazloženju svog odborničkog pitanja.

Dodatan problem, kako je naveo Bojović, koji ovaj zahtjev čini urgentnim, jeste to što jedna od porodica, porodica Stojanov, koja živi u ovom dijelu Kosića, ima dijete sa posebnim potrebama, mladića oboljelog od cerebralne paralize, sasvim vezanog za invalidska kolica, kome je potrebna svakodnevna medicinska njega, fizikalne terapije, a takođe pohađa „Resursni centar“ u Podgorici, kao i Centar za djecu ometenu u razvoju u Danilovgradu.

Iz Sekretarijata za komunalno stambene poslove i saobraćaj odgovorili su na pitanje odbornika Bojovića, uvjeravajući da će problem biti riješen u najkraćem roku:

“Poštovani, ovom prilikom Vas obavještavamo da su predstavnici ovog Sekretarijata odmah nakon dopisa i poziva upućenog od gospodina Stojanova, obišli ovaj putni pravac zajedno sa njim.

On nas je upoznao sa razlozima urgentnog rješavanja ovog putnog problema i naveo da je put već jednom nasipan tamponskim materijalom u prethodnom perlodu.

Potpuno smo saglasni sa što skorijim trajnim rješavanjem ovog problema asfaltiranjem i obavezujemo se da će PRVI naredni asfalt prilikom realizacije tendera za sanaciju puteva naše Opštine biti ugraden na ovom putnom pravcu.

Do tog, nadamo se, vrlo skorog momenta, ovaj put ćemo ponovo nasuti tamponom i učiniti ga prohodnim za vozila resursnog Centra.”

Reklama
Ostavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Društvo

Akcija Željeznice Crne Gore: Sjutra predaja dokumentacije za besplatne godišnje karte

Novi red vožnje vozova

Crnogorski studenti dokumentaciju za besplatne godišnje karte, koje poklanja Željeznički prevoz (ŽPCG), mogu predati sjutra, od osam do 14 sati, saopšteno je iz te kompanije, prenosi portal RTCG.

Odbor direktora ŽPCG donio je odluku da pokloni 30 besplatnih godišnjih karata za crnogorske studente, povodom 13. novembra – Njegoševog dana.

Iz ŽPCG su rekli da će besplatne godišnje karte, koje se mogu koristiti za neograničen broj putovanja na svim relacijama u Crnoj Gori, važiti od 1. decembra ove do 1. decembra naredne godine.

“Kako bi iskoristili tu mogućnost, zanteresovani studenti treba da predaju važeće uvjerenje o studiranju i kopiju lične karte na arhivu ŽPCG, na adresi Trg Golootočkih žrtava br. 13 u Podgorici”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će besplatne godišnje karte biti dodijeljene za 30 studenata koji prvi predaju zahtjeve.

“Zadovoljstvo nam je da na taj način kao društveno odgovorna kompanija koja nudi usluge javnog prevoza, doprinesemo mobilnosti i edukaciji mladih ljudi i podstaknemo ih da koriste usluge naše kompanije”, kazali su iz ŽPCG.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Iković: Obezbijediti novčanu nadoknadu za predstavnike mjesnih zajednica

Nadoknada može da bude u visni odborničke isplate ili u visini polovine minimalne zarade u Crnoj Gori. U tom slučaju bi lice koje zastupa mjesnu zajednicu imalo primanja za svoj dnevni četvoročasovni rad. Sredstva za nadoknadu predstavnika mjesnih zajednica Opštine Danilovgrad bi na godišnjem nivou iznosila oko 50.000 eura što je manje od 10 % nadoknada koje Opština prihoduje od korišćenja prirodnih resursa. Ovo znači da je ovo više nego izvodljivo, naveo je Iković.

Iković je takođe inicirao da Opština uvede mjesečnu elektronsku karta koja će važiti kod svakog prevoznika na relaciji Danilovgrad – Podgorica kao i da posljednji polasci iz Podgorice za Danilovgrad i obrnuto budu u 24:00 sata. Ovo treba uraditi izmjenama Odluke o linijskom gradskom i prigradskom prevozu putnika.

Jedan od trenutno najvećih komunalnih problema u opštini Danilovgrad jesu atmosferski kanali za koje ne postoji urađena evidencija. Njihovo neodržavanje, nesavjesno zatvaranje i nestručno odobravanje gradnje uzrokuje sve veće poplave i štete i sve veći broj poziva građana ka komunalnoj inspekciji i komunalnim službama Opštine. Ovo je samo jedan od razloga zašto Odluka o komunalnom redu mora biti što prije izmijenjena kako bi rad komunalne inspekcije bio opravdan, a kvalitet života bolji.

Iković je ponovio da je potrebno osnovati sportsko-rekreativni kajak klub koji bi bio u vlasništvu Opštine, a za koji je Preoret već obezbijedio potrebnu kajak opremu. Danilovgrad ima izvrsne potenijale za ovakav klub i treba u tom pravcu promovisati i koristiti svoje vode. Kajak klub bi se koristio za organizovanje rekreativnih tura, izleta u prirodi, oporavak rijeke Zete, pecanje kao i sportska takmičenja na vodi.

Donošenjem novih i dopunom postojećih odluka će se unaprijediti rad Opštine Danilovgrad i kvalitet života njenih građana, zato je potrebno krenuti što prije u njihovu realizaciju, naveo je Iković..

NASTAVI SA ČITANJEM

Facebook

Najčitanije