National Geographic o proglašenju Parka prirode dolina rijeke Zete - Volim Danilovgrad
Connect with us

Društvo

National Geographic o proglašenju Parka prirode dolina rijeke Zete

Oslanjamo se na svježu vodu za piće, hranu i sanitarne uslove a ona je u nevolji. Tako pitanja slatke vode postaju veći prioritet za konzervatore i ekologe

Published

on

Počelo sakupljanje potpisa sa spas Landže
Foto Screenshot Youtube

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


National Geographic je najtiražniji svjetski naučno-popularni časopis i jedan od najviše nagrađivanih globalnih medija. Uzbudljivi tekstovi i fotografije od kojih zastaje dah predstavljaju mjesečnu kartu za putovanje oko svijeta. Sa osnovnim ciljem da inspiriše ljude da brinu o planeti.

A u njemu, rijeka Zeta.

U tekstu pod naslovom Rijeke i jezera su najdegradiraniji ekosistemi na planeti. Da li ih možemo sačuvati? globalno online izdanje ovog popularnog časopisa, ni manje ni više, pomenulo je prošlogodišnje proglašenje doline rijeke Zete parkom prirode.

Autor ovog članka, Stefan Lovgren, osvrćući se na značaj koji slatke i pitke vode imaju na život čovjeka, ukazao je i na potrebu zaštite i očuvanja ovih vodenih ekosistema.

Oslanjamo se na svježu vodu za piće, hranu i sanitarne uslove a ona je u nevolji. Tako pitanja slatke vode postaju veći prioritet za konzervatore i ekologe, naveo je Stefan.

Zone zaštite Park prirode rijeka Zeta

Godina rijeka

Istorijski gledano, zaštićena područja su dizajnirana za kopnene ekosisteme i njihove vrste, uz malo, ako i uopšte ima, obzira prema slatkovodnim staništa i vrstama u njima. Razlog ovome je, kako Stefan navodi, složenost samih riječnih tokova koja mogu prolaziti kroz zaštićene ili upravljane oblasti ali i izlaziti iz njih. Stefan navodi da se složenost ogleda i u tome što rijeke često protiču kroz različita područja, a ponekad čak i kroz više država.

„Mnogo je lakše nacrtati liniju na zemlji ili u okeanu nego to isti učiniti za rijeku“, rekao je za National Geographic, Džon Zablocki, stručnjak za biodiverzitet iz Nature Conservancy-a koji predvodi međunarodnu mrežu naučnika koji osmišljavaju nove načine zaštite rijeka.

Moramo da pobjegnemo od razmišljanja gdje kopnu dajemo prednost nad rijekama. Rijeke jednostavno ne smiju biti više na mjestu broj dva“, rekao je Zablocki, čija organizacija sarađuje sa više opština u Crnoj Gori, gde je Vlada  odredila donji tok, visoko bioraznolike rijeke Zete, za park prirode.

S obzirom na to da se naučnici za slatkovodne ekosisteme nadaju da bi 2021. mogla biti godina rijeke, neki uticajni konzervatori koji se ranije nisu fokusirali na pitanja slatkih voda, sada se več sve više interesuju, uključujući Kampanju za prirodu, inicijativu od milijardu dolara koju finansira švajcarska Fondacija Wiss, a podržava National Geographic Society, čiji je cilj da do 2030. godine zaštiti 30 posto planete.

Iako slatka voda čini manje od jednog procenta zemljine tekuće vode, u njoj živi 10 procenata svih poznatih vrsta, uključujući trećinu svih kičmenjaka.


U istraživanjima sprovednim 2019. godine, od oko 3500 biljnih vrsta, koliko ih imamo u Crnoj Gori, u dolini Zete registrovano je 774 ili nešto više od 20%. U dolini rijeke Zete imamo oko 200 medonosinih i oko 300 vrsta ljekobilja. Od 430 zaštićenih biljnih vrsta, u dolini rijeke Zete živi 273 vrste.

Uprkos urbanizaciji i neregulisanim otpadnim vodama naselja i velikih zagađivača, kvalitet vode i dalje u zadovoljavajućim okvirima. To potvrđuje prisustvo 19 različitih vrsta riba, od čega 3 vrsta pastrmki.

Dolina rijeke Zete je bogata vodozemcima i gmizavcima pa u njoj živi oko 70% ukupnog broja vrsta registrovanih na teritoriji države.

Ostavite komentar

Leave a Reply

Društvo

DOO za Uzgoj, zaštitu i lov divljači i riba Danilovgrad podnio krivičnu prijavu zbog krivolova na rijeci Zeti

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


DOO za Uzgoj, zaštitu i lov divljači i riba Danilovgrad,  je podnijela krivičnu prijavu protiv NN lica koja je u toku prethodne nedelje strujnim agregatom lovila ribu u rijeci Zeti.

U nastavku prenosimo prijavu, koju nam je dostavio Kabinet predsjednika opštine Danilovgrad:

“U saznanju smo da je dana 20.09.2021 godine na portalu  Volim Danilovgrad objavljen snimak NN lica koje u čamcu zelene boje navodno vrši nedozvoljen izlov ribe na rijeci Zeti, opština Danilovgrad, dok se iz snimka ne može zaključiti tačna lokacija kretanja čamca, lokacija, kao nio identitet lica.

Zbog osnovane sumnje da se radi o nedozvoljenom izlovu ribe, nedozvoljenim sredstvima, podnosimo krivičnu prijavu protiv NN lica u cilju preduzimanja mjera i radnji iz Vaše nadležnosti, a u cilju utvrdivania tačnog činjeničnog stanja.

Napominjemo da naši službenici preduzimaju sve mjere i radnje u cilju identifikacije i utvrdivanja činjeničnog stanja vezano za navedeni dogadaj i u potpunosti Vam stoje na raspolaganju i u cilju postupanja po navedenom događaju.”

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Konkurs za stipendije najboljim studentima i postdiplomcima

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Sekretarijat za lokalnu samoupravu i društvene djelatnosti opštine Danilovgrad raspisao je konkurs za dodjelu stipendija za studijsku 2021/2022. godinu talentovanim studentima osnovnih i postdiplomskih studija (magistarskih i master studija).

Pravo na stipendiju imaju studenti koji su položili ispite iz prethodne godine studija i postigli prosječnu ocjenu najmanje 9 (devet), da su crnogorski državljani, imaju prebivalište u opštini Danilovgrad najmanje godinu dana, prvi put su upisali semestar studijske godine, nijesu gubili nijednu godinu tokom studija i nijesu u radnom odnosu.
Stipendija se dodjeljuje za jednu studijsku godinu i isplaćivaće se mjesečno, za deset mjeseci studijske godine.

Kandidati koji konkurišu prilažu: prijavu na Konkurs, izvod iz matične knjige rođenih, kopiju lične karte i dokumenta kojima dokazuju ispunjenost uslova za dodjelu stipendije.

Uz uvjerenja o studiranju koja su izdata na stranom jeziku potrebno je dostaviti prevod ovlašćenog sudskog tumača.
Dokumenta koja se dostavljaju kao dokaz o ispunjenosti uslova moraju biti original ili ovjerene kopije.

Rok za prijavu na Konkurs je 30 dana, počev od 22.09.2021. godine, zaključno sa 22.10.2021. godine.

Nepotpune i neblagovremene prijave neće se razmatrati. Dostavljena dokumenta se ne vraćaju.

Prijava na Konkurs može se preuzeti na pisarnici ili sa sajta opštine Danilovgrad. Tražena dokumenta potrebno je, u zatvorenoj koverti, sa naznakom “KONKURS ZA STIPENDIJE”, predati neposredno na pisarnici Opštine Danilovgrad ili poslati poštom na adresu: Opština Danilovgrad, Sekretarijat za lokalnu samoupravu i društvene djelatnosti, Trg 9. decembar, 81410 Danilovgrad.

Sva bliža obavještenja i informacije u vezi sa Konkursom mogu se dobiti u Sekretarijatu za lokalnu samoupravu i društvene djelatnosti na broj telefona 020/812-008.

NASTAVI SA ČITANJEM

Seljak.me i VD

Danilovgrad
19°
Сунчано
06:3218:39 CEST
Осећај: 19°C
Ветар: 11km/h ENE
Влажност: 39%
Притисак: 1019.3mbar
УВ индекс: 0
ПетСубНед
26/11°C
28/14°C
30/17°C

Facebook

Najčitanije