Nestašica procesora koji se ugrađuju u Android mobilne telefone - Volim Danilovgrad
Connect with us

Tehnologija

Nestašica procesora koji se ugrađuju u Android mobilne telefone

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

Prošle godine pojavile su se glasine kako pojedini proizvođači automobila moraju smanjiti proizvodnju jer je došlo do nestašice čipova u autoindustriji. Slična situacija je sa grafičkim čipovima i desktop procesorima jer je proteklih mjeseci skoro nemoguće bili doći do novih Nvidia grafičkih, odnosno AMD grafičkih kartica ali i procesora. Sada se problem proširio i na proizvođače mobilnih telefona.

Najpoznatiji brend procesora koji se ugrađuju u pametne telefone Qualcomm ima poteškoća u ispunjavanju narudžbi, a jedan od klijenta kojem komponente Qualcomm ne može isporučiti u dovoljnim količinama je Samsung. Potražnja za Qualcommovim procesorima porasla je nakon što se više proizvođača počelo takmičiti u preuzimanju Huaweijevog udjela koji hronično pada zbog američkih sankcija. Kako je Huawei na svojim proizvodima većinom koristio vlastite procesore, tako se otvorilo popriličan prostor za Qualcomm, ali i druge proizvođače.

Prema Reutersovim izvorima, nestašica čipova imatće utjeca na proizvodnju Samsungovih uređaja niže i srednje kategorije, a navodno i novi Snapdragon 888 Qualcomm neće biti u stanju isporučiti u dovoljnoj količini. Zanimljivo je da su vijesti o nestašici poluprovodničkih proizvoda pokrenule “panic buying”, odnosno kupovinu veće količine za skladištenje, što je na kraju uticalo na cijenu komponenti, koja poprilično raste. Reuters navodi primjer popularnog STMicroelectronics mikrokontrolera čija je prvobitna cijena iznosila oko 2 dolara, dok se sada prodaje za 14 dolara.

Situacija je došla do toga da Samsung vjerovatno neće predstaviti Galaxy Note seriju ove godine upravo zbog nestašice čipova, iako upravo Samsung proizvodi Snapdragon za Qualcomm. Zanimljivo kako izvještaji spominju da Apple nema problema sa nestašicom čipova i pored toga što TSMC koji proizvodi čipsete za Apple ima problema čak i sa snabdjevanjem svojih fabrika vodom, zbog suše na Tajvanu.

(balkanandroid/mobhr)

Tehnologija

Google Play prodavnica dobila redizajn i ažuriranje

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

Stiglo je novo ažuriranje Google Play prodavnice koje donosi novu navigaciju i prepravljena podešavanja. Kada do vas stigne ažurirana verzija, plavi “oblačić” će istaći avatar vašeg profila u gornjem desnom uglu. Trenutni account je naveden na vrhu, a ostali su sakriveni dok ne dodirnete “expand”. Ispod toga, Google navodi vaš Play Point status sa trakom napretka.

Stranica „My apps & games“ je nepromijenjena, ali „Library“ je nova i ima linkove do liste želja, Google TV/Play filmova i TV i knjiga. „Payments and Supscription“ objedinjeni su na jednoj stranici, a sledeća je „Play Protect“. „Notifications and offers“, kao i „Play Pass“, pomereni su nadole.

Settings i Help & Feedback zaokružuju listu. Sve u svemu, ova nova navigacija odražava tendenciju da Google postupno ukida navigation drawers na Androidu, s obzirom na njihovu opštu nekompatibilnost sa navigacijom pokretima. Meni „Settings“ je obnovljen. Tehnički je to još uvek jedna dugačka lista, ali četiri glavna odeljka su podrazumevano skrivena – General obuhvata account, auto-update, preferences, User controls obuhvata fingerprint, purchase authentication, Family obuhvata Parental control, parent guide i About sadrži Play Store, build version i device certification.

(pcpress)

NASTAVI SA ČITANJEM

Tehnologija

Pazite šta instalirate: Novi Android virus se pretvara da je update sistema

Zaradite na telefonu - Android uređaji

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

Istraživači koji se bave bezbjednošću na telefonima saopštili su da postoji novi Android malware, koji se maskira kao “kritično ažuriranje sistema” i može preuzeti potpunu kontrolu nad uređajem korisnika i ukrasti im podatke.

Zlonamjerni softver je pronađen u aplikaciji pod nazivom “Ažuriranje sistema” koja je potrebno da se instalira izvan Google Play-a, Android prodavnice aplikacija. Jednom kada je korisnik instalira, aplikacija se sakriva i krišom hakerima šalje podatke sa uređaja žrtve.

U kompaniji za mobilnu zaštitu Zimperium, koja je otkrila malicioznu aplikaciju, rekli su da nakon što žrtva instalira zlonamernu aplikaciju, telefonom može da se upravlja sa daljine, piše PCMAG a prenosi B92.

Špijunski softver može da krade poruke, kontakte, obilježivače pregledača i istoriju pretraživanja, snima mikrofonske pozive i ambijentalni zvuk i snima fotografije pomoću kamera telefona. Zlonamjerni softver takođe prati lokaciju žrtve, pretražuje datoteke dokumenata i uzima kopirane podatke iz privremene memorije uređaja.

Ova aplikacija se i vješto sakriva, ali i pokušava da izbjegne hvatanje, tako što šalje djelove fotografija sa telefona umjesto cijelih fotografija i time ne troši veliku količinu podataka.

Izvršni direktor Zimperijuma Shridhar Mital rekao je da je to vjerovatno bio deio ciljanog napada.

“To je nešto najsofisticiranije što smo vidjeli“, rekao je Mital i dodao da misli da je mnogo vremena i truda utrošeno na stvaranje ove aplikacije. “Vjerujemo da postoje i druge ovakve aplikacije i trudimo se da ih pronađemo što je prije moguće”, kaže.

S obzirom da su istraživači potvrdili da je virus instaliran van Google Play prodavnice, sugeriše se da korisnici dobro provjere prije nego što instaliraju bilo šta što nije na provjerenim mjestima poput zvaničnih prodavnica aplikacija, uz napomenu da je najbolje da se aplikacije koje nijesu na sigurnim mjestima uopšte ne instaliraju.

NASTAVI SA ČITANJEM

Sponzorisano

Sponzorisano

Seljak.me i VD

Danilovgrad
11°
Углавном облачно
06:0119:25 CEST
Осећај: 10°C
Ветар: 13km/h N
Влажност: 37%
Притисак: 1019.98mbar
УВ индекс: 2
ПетСубНед
18/8°C
13/8°C
14/7°C

Facebook

Instagram

Najčitanije