NVO BRDA: ISTO KAO I ZAŠTITA RIJEKA, (O)ČUVANjE BUDžETA NEMA ALTERNATIVU! - Volim Danilovgrad
Connect with us

NVO Sektor

NVO BRDA: ISTO KAO I ZAŠTITA RIJEKA, (O)ČUVANjE BUDžETA NEMA ALTERNATIVU!

Iako nas je obradovala vijest da je nova Vlada raskinula koncesije, za izgradnju minihidroelektrana (mHE) na sedam crnogorskih rijeka, ogromnu sjenku na naše radovanje bacila je činjenica da će svi investitori biti obeštećeni, iz budžeta građana, saopštili su na svojoj Facebook stranici iz Nevladine organizacije “Brda”.

Kako su naveli iz ove nevladine organizacije u tom slučaju, to će značiti da svjesno pristaje(mo) na legalizaciju mutnih poslova – koje je sklapala prošla vlast, ali, i da ćemo platiti ekocidnim ljudima to što neće “cijevčiti” naše rijeke, a što svakako niko normalan ne bi nikad dopustio. Investitorima je to jako isplativo, jer da su izgradili mhe prodavali bi nam šest puta skuplju struju, a ovako će nam samo (za)badava uzeti novac, što je, složićete se, nikad lakše zarađena para.

Odlukom da se ipak isplati “šteta” – iz džepova građana, Vlada kao da priznaje da su svi ti poslovi bili potpuno legalni, a da se ona samo u međuvremenu predomislila. Kako drugačije nazvati ovu situaciju – u kojoj čekamo da nam Privredni sud “razreže” koliko platiti nešto, za šta svi znamo da je nezakonito – osim reketiranje? Na ovu apsurdnu činjenicu – da ćemo nekom pokloniti nešto što mu ni po kojem osnovu ne pripada, drugog odgovora nema(mo), jasni su iz NVO “Brda”.

Zato, NVO “Brda” smatra da ovo pokazuje nespremnost – ili nesnalaženje, nove vlasti u obračunu sa kriminalom i korupcijom prošle, čiji su sinonim upravo poslovi sa mhe. Ujedno, ovo potvrđuje i da pojedinci – metnuvši “naočare” od populizma, koje, sva je prilika, dolaze uz fotelje – kao da ne vide kojim sve mogućnostima i mehanizmima raspolažu.

Ako smo već mi građani sačuvali rijeke, Vlada je morala pronaći način kojim bi sačuvala budžet, jer nemoguće je da ga nema, ili da ga nije bilo!

Zato, iz ove NVO pozivaju ministra kapitalnih investicija Mladena Bojanića i GP URA, da raskid koncesija – pod ovakvim uslovima, ne predstavljaju građanima kao neki fenomenalan uspjeh, na putu ka ekološkoj Crnoj Gori. Umjesto toga, neka Skupštini predlože donošenje zakona, na osnovu kojeg bi svaki ovako štetan ugovor bio proglašen za pravno ništavan i, samim tim, neobavezujući za državu. Skupština, tj. građani kroz poslanike, su zakonodavnci jedne države. Zato oni treba i da odluče!

Takođe, apelujemo na njih da sprovedu detaljnu istragu, o dodjeli svih koncesija i građevinskih dozvola – izdatih od strane prošle vlasti, kao i da – gdje god utvrde nepravilnost(i), zahtijevaju od investitora snošenje troškova revitalizacije rijeka.

Isto kao i zaštita rijeka, (o)čuvanje budžeta nema alternativu, zaključuju iz NVO “Brda”

NVO Sektor

Đurišić i Radonjić kandidati za člana komisije za dodjelu sredstava NVO

Opština Danilovgrad raspisala konkurs za Nevladine organizacije

Na osnovu člana 82 stav 1 tačka 22 Statuta Opštine Danilovgrad (“Službeni list CG – opštinski propisi”, br. 43/18) i člana 7 stav 2 Odluke o kriterijumima, načinu i postupku raspodjele sredstava nevladinim organizacijama (“Službeni list CG – opštinski propisi”, br. 16/19) Predsjednica Opštine Danilovgrad, uputila je ranije javni poziv nevladinim  organizacijama za predlaganje kandidata/kinje za člana/icu Komisije za raspodjelu sredstava nevladinim  organizacijama.

Na konkurs su pristigli predlozi NVO-a a nadležni sekretarijat je utvrdio listu kandidata u odnosu na validnost dokumentacije nevladinih organizacija koje su predložile kandidate.

U odnosu na pristigle predloge utvrđena je lista koju čine predloženi kandidati: Jovana Đurišić iz NVO 9.decembar i Mitar Radonjić iz NVO “ISOP”.

NASTAVI SA ČITANJEM

NVO Sektor

Direktor Skloništa pisao Delegaciji EU o problemu Skloništa za žrtve trgovine ljudima

Činjenica je da nadležni u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja u potpunosti ignorišu činjenicu da jedino specijalizovano licencirano Sklonište za žrtve trgovine ljudima od kraja prošle godine funkcioniše, adekvatno zbrinjava i sprovodi sve potrebne aktivnosti u cilju zaštite žrtava trgovine ljudima u Crnoj Gori a bez ikakve podrške nadležnih, saopštio je direktor Instituta za socijalnu i obrazovnu politiku, Mitar Radonjić.

Dvanaest zaposlenih u Skloništu radi potpuno volonterski jer nam je zaštita žrtava trgovine ljudima prioritet u poslu i nećemo dozvoliti da žrtve trgovine ljudima ostanu bez zaštite zbog nečijeg mišljenja da Sklonište za žrtve trgovine ljudima ne treba da postoji ili makar ne u obliku u kakvom je ono sada, računi za električnu energiju se već treći mjesec ne mogu platiti, rentu za objekte nismo platili a sve iz razloga što Ministarstvo finansija i socijalnog staranja ne nalazi za shodno da raspiše konkurs sa adekvatnom visinom sredstava potrebnom za nesmetano funkcionisanje skloništa, saopštio je Radonjić.

Moja je obaveza i dužnost kao rukovodioca ovog Skloništa, kako sa ljudske tako i sa profesionalne strane, da obavijestim Delegaciju EU u Crnoj Gori o objektivnom stanju stvari i odnosu države prema jedinoj ustanovi koja je specijalizovano licencirana za zbrinjavanje žrtava trgovine ljudima jer je Sklonište na čijem se čelu nalazim u relevantnim međunarodnim izvještajima prepoznato kao Sklonište čiji se nivo usluge može porediti sa razvijenim zemljama svijeta, a što sam danas i uradio na način što sam poslao preporučeno pismo Delegaciji u cilju informisanja o odnosu države prema ovom izuzetno važnom socijalnom servisu. Dakle, ako želimo da budemo u društvu razvijenih demokratija Evrope moramo poštovati i zalagati se za poštovanje ljudskih prava a posebno za prava onih koji su višestruko ugroženi.

Poštovanje ljudskih prava posebno ugroženih društvenih grupa, a što žrtve trgovine neminovno jesu, mora biti imperativ u radu Vlade Crne Gore ali očigledno ovoj Vladi ili makar njenom Ministarstvu finansija i socijalnog staranja žrtve trgovine ljudima i ljudi koji o njima brinu nisu na dnevnom redu, zaključuje se u saopštenju koje potpisuje mr Mitar Radonjić – izvršni direktor Instituta za socijalnu i obrazovnu politiku i rukovodilac Skloništa za žrtve trgovine ljudima

NASTAVI SA ČITANJEM

Sponzorisano

Sponzorisano

Promocija

Sponzorisano

Seljak.me i VD

Danilovgrad
14°
Ведро
06:0817:40 CET
Осећај: 14°C
Ветар: 5km/h S
Влажност: 46%
Притисак: 1023.03mbar
УВ индекс: 3
ПонУтоСре
14/5°C
12/5°C
12/0°C

Facebook

Instagram

Najčitanije