Sporazumni prekid radnog odnosa, uz isplatu otpremnina, tražilo je 1 900 zaposlenih u javnoj upravi. Ministarka javne uprave Suzana Pribilović za Prvu televiziju kaže da najviše zahtjeva stiže iz resora gdje ima najviše zaposlenih – prosvjete, zdravstva, oblasti rada i socijalnog staranja, finansija, unutrašnjih poslova. Međutim, još se ne zna koliko će njih za to dobiti saglasnost svog starješine i otići iz javne uprave.

“Od tog broja 1500 i nesto je bilo na centralnom nivou i 322 na lokalnom nivou. Iz onih resora gdje je prepoznat najveći broj zaposlenih upravo je pristigao najveći broj zahtjeva – tu prednjače prosvjeta, zdravstvo, resor rada i socijalnog staranja, finansija i unutrašnjih poslova”, kazala je ministarka Pribilović.

Koliko će zaposlenih otići iz državnih resora zavisi od starješine organa. Kada se potpiše Sporazum, na to radno mjesto ne može doći novi zaposleni, već mora biti izbrisano iz sistematizacije.

“Tu moramo imati u vidu da je ograničenje ukoliko starješina procijeni da mu je taj zaposleni neophodan za nesmetano funkcionisanje organa i obavljanje svih obaveza i dužnosti, nije u mogućnosti da zaključi sporazum sa tim zapsolenim. U toku je ocjenjivanje tih zahtjeva, donošenje odluka i ja se nadam u najskorijem vremenu da ćemo imati broj tih zaključenih sporazuma”, kazala je Pribilović.

Plan je da otpremnine isplaćuju organi iz svojih budžeta. Ukoliko za to nemaju novca za pomoć se mogu obratiti Ministarstvu finansija koji je u tu svrhu obezbijedio 2.700.000 eura.

“Iznos otpremnine zavisi od bruto zarade prosječne, godine staža, ne možemo govoriti koji je to najmanji i najveći iznos otpremnine. Ali ono što vam mogu reći je da je okvirno prosječan iznos otpremnine negdje oko 10 hiljada i 500 eura”, kaže ministarka javne uprave.

Oni koji odu, pet godina nakon isplate otpremnine neće moći da rade u javnoj upravi. Ministarka napominje da je ovo tek početak procesa. Zainteresovani zaposleni zahtjeve mogu podnositi do kraja 2020.