Naslovna - Novosti - Osnovano Udruženje roditelja djece oboljele od dijabetesa. Pridružite se
Udruženje roditelja djece oboljele od dijabetesa

Osnovano Udruženje roditelja djece oboljele od dijabetesa. Pridružite se

Udruženje roditelja djece oboljele od dijabetesa Beta – Crna Gora, osnovano u martu ove godine, pozvalo je zainteresovane roditelje da im pridruže kako bi zajedno radili na poboljšanju položaja djece sa dijabetesom u Crnoj Gori.

Udruženje je osnovano po ugledu na slična u zemljama Evrope i okruženja.

U toj oragnizacji kažu da se brojni problemi sa kojima se mališani sa dijabetesom suočavaju tokom odrastanja mogu lakše podnijeti ako imaju najsavremeniju medicinsku terapiju i pomagala i ukoliko im se pruži potrebna psihološka podrška i ohrabrenje. Osim toga, smatraju neophodnom organizovanje adekvatne edukacije roditelja, vaspitača i nastavnika o ovoj bolesti, i organizovanje okupljanja i radionica.

“Dosta toga kod nas je, nažalost, prilično zanemareno i djeca su prepuštena isključivo dobroj volji nastavno-vaspitnog kadra da se pobrine za njih u slučaju problema, koji nisu tako rijetki“, navodi se u saopštenju Udruženja roditelja djece oboljele od dijabetesa Beta – Crna Gora.

Zbog toga je jedan od njihovih osnovnih ciljeva, pored bliske i uspješne saradnje sa Fondom zdravstvenog osiguranja i Ministarstvom zdravlja, da obezbijede edukaciju nastavnika i vaspitača i adekvatne plakate koji će pomoći okruženju djeteta sa dijabetesom da bolje razumiju njegovo stanje, budu spremni da mu pomognu u slučaju hipoglikemije i hiperglikemije, ali i da shvate da njihov drug sa dijabetesom može sve kao i ostali, uz veliku dozu odgovornosti i discipline.

Dijete sa dijabetesom prima insulin uglavnom četiri puta dnevno ili koristi insulinsku pumpicu, šećer u krvi ubodom u prstić mjeri desetak puta dnevno ili ima senzor za kontinuirano mjerenje, na posebnom je režimu ishrane i mora redovno da se bavi sportom, odnosno nekom fizičkom aktivnošću.

„Sve to su za njega sporedne, svakodnevne radnje, koje ga ne sprečavaju da uživa u djetinstvu sa svojim drugarima, ali su neohodne za njegov život i zdravlje. Zbog toga svako odgovorno i humano društvo treba da bude spremno da ovim malim herojima pruži malo više razumijevanja i podrške, kako bi smo na najbolji način uspjeli da spriječimo posljedice koje neadekvatno tretirana bolest, nažalost, nosi sa sobom“, poručili su iz ovog Udruženja.

Dosad su nailazili samo na pozitivne i ohrabrujuće stavove nadležnih, ali kažu da pravi izazovi tek slijede. Nadaju se da će, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, već od avgusta ove godine obezbijediti uslove da počne projekat edukacije u vrtićima i školama.

„Nama, roditeljima djece sa dijabetesom, ostaje još da se svi dobro povežemo i tako napravimo najbolju osnovu za realizaciju naših ciljeva. Nadamo se da će udruženje biti stabilan oslonac za svu djecu sa dijabetesom u Crnoj Gori i da će uspjeti da riješi svaki pojedinačni problem  školi, vrtiću, domu zdravlja i ostalim ustanovama bilo da se tiče nedostatka medicinske opreme, diskriminacije ili bilo koje vrste povrijeđivanja prava djeteta koje ima dijabetes“, kažu iz ovog Udruženja.

Email adresa Udruženja je udruzenje.beta.cg@gmail.com, a brojevi telefona 063 227 485, 063 227 487 ili 067 448 053. Imaju i Facebook grupu Udruženje roditelja djece oboljele od dijabetesa Beta – Crna Gora.

Izvor Roditelji.me

Takođe pogledajte

Sjutra mečevi 12. kola T1.CFL: Iskra protiv Sutjeske

Utakmicama 12. kola sjutra će, nakon dvonedjeljne pauze zbog obaveza reprezentacije, biti nastavljeno takmičenje u …

lista najpopularnijih emotikona u 2019. godini

Objavljena lista najpopularnijih emotikona u 2019. godini

Svidjelo se to nekima ili ne, emotikoni su postali svakodnevni dio komunikacije. U emotikonima je …

Оставите одговор

%d bloggers like this: