Connect with us

Društvo

Otpadom do igrališta kod škole u Spužu

Osnovna škola “Njegoš” iz Spuža učestvuje u akciji “Zajedno za IDEALNU okolinu!”, u okviru koje škole i njihovi đaci sakupljaju i selektuju otpad, nakon čega ga predaju ovlašćenim preduzećima, te se takmiče sa ostalim školama.

Ukoliko naša škola sakupi najviše selektovanog otpada, dobija kao nagradu igralište za djecu u vrijednosti od 5.000 eura. Druga nagrada je prateći mobilijar/klupe, sprave za vježbanje u vrijednosti 3.000 eura i treće mjesto dobija sadnice u vrijednosti 2.000 eura, saopštili su iz OŠ Njegoš iz Spuža, prenosi MZ Spuž.

Učenici i učiteljice u akciji

Svi građani i privrednici su dobrodošli da pomognu OŠ Njegoš u realizaciji ove akcije tako što će donijeti odvojeni otpad (PET-plastične boce, limenke, papir, karton), a sve sa ciljem osvajanja nagrade kako bi djeca dobila novo igralište.

Sakupljeni otpad

U okviru ove akcije, a sa ciljem obilježavanja dana usvajanja Deklaracije na Žabljaku prije 32 godine, kada je Crna Gora postala ekološka država, ekološka sekcija OŠ Njegoš je organizovala akciju čišćenja otpada oko škole i preuzimanja kartonske ambalaže iz obližnjih marketa. Učenici su već prikupili značajne količine otpada, a nadaju se da će do 15. oktobra, do kad traje akcija, prikupiti što veće količine kako bi osvojili prvu nagradu na takmičenju.

Akciju “Zajedno za IDEALNU okolinu!” organizuju Agencija za zaštitu životne sredine i kompanija IDEA. Cilj ove akcije je unapređivanje zaštite životne sredine kroz smanjenje količina generisanog otpada, selekciju, reciklažu otpada, kao i produžetak životnog vijeka postojećih deponija, podstičući ujedno i promovišući na taj način cirkularnu ekonomiju u našoj zemlji.

Reklama

Društvo

Plavljenje imanja: Bez odgovora kada će se riješiti problem u Filendaru

Naime, zbog nepoštovanja postojećeg projekta rekonstrukcije odnosno, kako saznajemo od mještana, naprasne promjene istog, preko 40 kuća iz naselja Filandar, sa kišom su redovno ugrožena.

Više puta se putem portala Volim Danilovgrad ukazivalo bivšoj i sadašnjoj lokalnoj samoupravi na problem koji, nakon obilnijih padavina, imaju mještani Filendara. Njih preko 40 domaćinstava.

Iako su u februaru ove godine vršeni određeni radovi polaganja cijevi, koje bi trebale odvoditi atmosferske vode, problem je daleko od rješenja, a sve su prilike i bez odgovora ili najava kada će isti biti riješen.

Iako postavljene u februaru, nisu riješile problem

Kako bismo saznali kada lokalna samouprava i nadležni Sekretarijati planiraju riješiti ovaj problem, Opštini Danilovgrad prije 15 dana dostavili pitanja. Ipak, do objavljivanja ovog članka nismo dobili odgovore.

Pitali smo ih da li su  upoznati sa plavljenjem imanja u naselju Filendar i na koji način je regulisan odvod atmosferskih voda u ovom dijelu Danilovgrada.

Tražili smo i da nas upoznaju da li su se slične situacije dešavale i prije rekonstrukcije i proširenja magistralnog puta kao i da li postoji mogućnost odvoda atmosferskih vode, dje i kada se isto planira uraditi. Ipak, ni na oova pitanja nismo dobili odgovore.

Ni nakon 15 dana nismo dobili odgovor da  kanal koji je nekada služio za odvod atmosferskih voda sada, na određenim pozicijama, zatrpan.

Ono što posebno brine mještane ovog kraja, a što bi trebalo interesovati i svakog stanovnika Danilovgrada je da li su tačni navodi da su kanalizacione cijevi iz domaćinstava usmjerene u ove kanale i da se na taj način ugrožava pijaća voda kojom se snabdijeva grad.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

13 novih stabala u dvorištu osnovne škole u Danilovgradu

Dvorište osnovne škole u Danilovgradu biće bogatije za 13 sadnica, koje će se usaditi u četvrtak 07. decembra u 10.30 časova. Nove sadnice uoči Dana Opštine su donacija odbornika Preokreta Vuka Ikovića.

Iković poziva sugrađane da se priključe sadnji i da zajedno sa učenicima škole usade nova stabla i tako oplemene dvorište škole, podsjećajući da je upravo 13 stabala posjećeno tokom izgradnje kružnog toka ispred ove škole.

Iz Preokreta najavljuju uskoro slične akcije u saradnji sa ostalim osnovnim školama u Spužu i Danilovgradu, ističući da se zajednica gradi kada svako uradi onoliko koliko može i da malo treba za puno dobrih stvari.

NASTAVI SA ČITANJEM

Facebook

Najčitanije