Connect with us

Društvo

Otpadom do igrališta kod škole u Spužu

Objavljeno

on

Osnovna škola “Njegoš” iz Spuža učestvuje u akciji “Zajedno za IDEALNU okolinu!”, u okviru koje škole i njihovi đaci sakupljaju i selektuju otpad, nakon čega ga predaju ovlašćenim preduzećima, te se takmiče sa ostalim školama.

Ukoliko naša škola sakupi najviše selektovanog otpada, dobija kao nagradu igralište za djecu u vrijednosti od 5.000 eura. Druga nagrada je prateći mobilijar/klupe, sprave za vježbanje u vrijednosti 3.000 eura i treće mjesto dobija sadnice u vrijednosti 2.000 eura, saopštili su iz OŠ Njegoš iz Spuža, prenosi MZ Spuž.

Učenici i učiteljice u akciji

Svi građani i privrednici su dobrodošli da pomognu OŠ Njegoš u realizaciji ove akcije tako što će donijeti odvojeni otpad (PET-plastične boce, limenke, papir, karton), a sve sa ciljem osvajanja nagrade kako bi djeca dobila novo igralište.

Sakupljeni otpad

U okviru ove akcije, a sa ciljem obilježavanja dana usvajanja Deklaracije na Žabljaku prije 32 godine, kada je Crna Gora postala ekološka država, ekološka sekcija OŠ Njegoš je organizovala akciju čišćenja otpada oko škole i preuzimanja kartonske ambalaže iz obližnjih marketa. Učenici su već prikupili značajne količine otpada, a nadaju se da će do 15. oktobra, do kad traje akcija, prikupiti što veće količine kako bi osvojili prvu nagradu na takmičenju.

Akciju “Zajedno za IDEALNU okolinu!” organizuju Agencija za zaštitu životne sredine i kompanija IDEA. Cilj ove akcije je unapređivanje zaštite životne sredine kroz smanjenje količina generisanog otpada, selekciju, reciklažu otpada, kao i produžetak životnog vijeka postojećih deponija, podstičući ujedno i promovišući na taj način cirkularnu ekonomiju u našoj zemlji.

Advertisement

Društvo

Danas je Petrovdan

Objavljeno

on

By

Srpska pravoslavna crkva i vjernici, danas obilježavaju Petrovdan – praznik posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu

Ovim danom završava se petrovski post i to svetim pričešćem.

Ko su bili Petar i Pavle?

Petar je rođen u mjestu Vitsaida, na obalama Galilejskog jezera, i bio je jedan od dvanaestorice apostola i nerazdvojni Hristov prijatelj i sledbenik.

– Ti si, Petre, stijena na kojoj ću sagraditi crkvu svoju i vrata paklena neće joj ništa moći, kaže Jevanđelje po Mateju.

Nakon Hristovog vaznesenja i silaska Svetog Duha na apostole, propovijedao je vjeru po Palestini, Siriji, Antiohiji, Maloj Aziji i Rimu, gdje je dva puta boravio. Kao episkop proveo je sedam godina u Antiohiji i tada je za sledbenike Hristovog učenja nastao pojam hrišćani. Za vrijeme vladavine imperatora Nerona u progonu hrišćana uhvaćen je i bačen u tamnicu.

Pavle, koji se pre krštenja zvao Savle, rođen je u Tarsu. Bio je veoma obrazovan i imao je status građanina Rima. Pavle nije spadao u grupu prve dvanaestorice apostola, već u sedamdeset drugih apostola.

U mladosti je bio revnosan progonitelj hrišćana, vjere koju su tadašnji Judejci smatrali za jeres. Kada je krenuo u Damask, na putu je sevnula munja i začuo se glas s neba: “Savle, Savle, zašto me progoniš”, nakon čega je oslijepeo. Savle je tri dana bio sijlep, ali mu se vid vratio posle krštenja.

Pavle je uhapšen u Rimu i bačen u tamnicu. Pogubljen je zajedno sa Petrom. Pavlu je odrubljena glava, a Petar je razapet na krst naopačke. Na ikonama ova dva sveca predstavljaju se zajedno – Petar drži ključeve u ruci, a Pavle mač.

Nastavite čitanje

Društvo

Komunalno saniralo udarne rupe na pravcu Novo Selo – škola Donji Zagarač

Objavljeno

on

By

Komunalno preduzeće Danilovgrad danas je intenzivno radilo na sanaciji udarnih rupa na dionici puta Novo Selo – Donji Zagarač. Radovi su obavljeni u okviru redovnog održavanja putne infrastrukture, što uključuje popravku i održavanje saobraćajnica širom opštine.

Današnje aktivnosti bile su fokusirane na kritični putni pravac Novo Selo – Donji Zagarač. Ekipa komunalnog preduzeća je primijenila vrući asfalt za sanaciju udarnih rupa, čime se osigurava dugotrajnija i kvalitetnija popravka puta. Ovaj metod omogućava da se oštećenja na kolovozu efikasno otklone, što doprinosi sigurnijem saobraćaju.

U ovoj godini, komunalno preduzeće Danilovgrad je obavilo sanaciju puteva vrućim asfaltom na skoro čitavoj teritoriji opštine. Neki od značajnijih putnih pravaca koji su obnovljeni uključuju:

  • Orja Luka – Pješivci
  • Glavica – Velja Paprat
  • Od firme Megran – Pitoma Loza do izlaska na bulevar
  • Burum – Sabov krug
  • Novo Selo – škola Donji Zagarač

Pored ovih, sanirane su udarne rupe i kroz sledeća naselja:

  • Glavica
  • Grlić 1
  • Lazine
  • Velja Paprat
  • Ćurilac

U užem gradskom jezgru, komunalno preduzeće je koristilo hladni asfalt za sanaciju udarnih rupa. Ovaj pristup je posebno koristan za brzo popravljanje oštećenja na manjim površinama, što je važno za održavanje prohodnosti i sigurnosti u urbanim zonama. Takođe, više puta se intervenisalo na sanaciji udarnih rupa na Martinićkom putu, što svjedoči o kontinuiranom naporu Komunalnog preduzeća da obezbedi sigurnu putnu infrastrukturu.

Komunalno preduzeće Danilovgrad nastavlja sa intenzivnim radovima na održavanju i unapređenju putne mreže u opštini. Sanacija udarnih rupa na dionici puta Novo Selo – Donji Zagarač je samo jedna od mnogih aktivnosti koje se sprovode kako bi se osigurao bezbedan i komforan saobraćaj za sve građane. Očekuje se da će se ovakvi radovi nastaviti i u narednom periodu, čime će se dodatno poboljšati infrastruktura i kvalitet života u opštini Danilovgrad.

Nastavite čitanje

Facebook

Najčitanije