Na internet portalu Peticije.online podijeljena je peticija za podizanje spomenika Todoru Kadiću. Todor Kadić je atentator na knjaza Danila. Sve je počelo na Trojičin dan 1854. kada je knjaz Danilo dospio u Ostrog sa svitom i u pratnji francuskog konzula u Skadru Ljasenta Ekara.

Na Trojčin dan 1854. godine pod Ostrogom knjaz Danilo i njegovi perjanici silovali su četrdesetak bjelopavlićkih djevojaka i žena. Među njima je bila i sestra Todora Kadića, koju je lično oteo knjaz Danilo, a ona je već bila udata za popa Punišu Pavićevića. Kada su doznali šta se desilo, Bjelopavlići su riješili da se osvete i ubiju knjaza i perjanike. Ipak, knjaz je uspio da pobjegne zahvaljujući Blažu Radoviću, perjaniku iz Martinića, koji mu je na vrijeme javio, stoji u peticiji.

Avgusta 1860. godine u Kotoru, Todor Kadić je u osveti ubio Knjaza Danila.

Nakon Kotorskog ubistva, naređena je istraga Kadića i onih koji su im rod ili su im pomagali.

BITNO je napomenuti da pseudoistoričari negiraju nepočinstvo crnogorskog knjaza, te optužuju Kadića da je kao inostrani politički plaćenik izvršio atentat, ne bi li destabilizovao državne prilike u tadašnjoj Crnoj Gori. Ovakve nebuloze i moralni sunovrat dozvoljavaju sebi upravo oni koji pravdaju pokolj djece i nevinih ljudi koje je po naredbi knjaza Danila Mirko Petrović izvršio u Pohari Kuča. Kuči i Bjelopavlići pamte, ne dozvolite da se istorija zaboravi, jer to znači da se zaboravljaju žrtve i da se afirmišu zločini.

Prema najmanjim brojkama, iste noći kada je ubijen knjaz u Boanu je pobijeno dvadeset i troje Kadića. Kod drugih autora, taj broj dostiže devedeset troje stradalih samo u prvom danu. Zbog straha od odmazde su se raseljavali, tj. nisu se vraćali na Boan, osim u izuzetnim prilikama, krišom i na kratko.

Kadići su da bi spasili potomstvo mijenjali prezimena, ali i vjeroispovijest, no, iako je naređeno da se svi pobiju ne bi li im se trag utro, vrijeme je pokazalo da su oni koji su stradali nevini, braneći čast i pravdu, nagrađeni Božijom milošću – zahvaljujući kojoj su i dan-danas opstali.

Zato, potpisom koji dajete, spomenik čovjeku i junaku, Todoru Kadiću, će sve da nas opominje i podsjeća koliko je važno biti moralan i pravedan, čak i onda kada to znači da polažete sopstveni život kao žrtvu.

Da potpišete peticiju posjetite sledeći link OVDJE Nakon potpisivanja peticije istu je potrebno potvrditi putem linka koji ćete dobiti putem email-a