Connect with us

Kultura

Projekcija dokumentarnog filma o Slavku Štimcu: Samotnjak u Centru za kulturu Danilovgrad

Objavljeno

on

Novembarski filmski repertoar Centra za kulturu Danilovgrad posvećen je jednom od posljednjih velikana jugoslovenskog filma, Slavku Štimcu.

Dokumentarni film  ,,Samotnjak”, čiju režiju potpisuje Srđana Penezić, prati karijeru Slavka Štimca od djetinjstva do zrelog glumačkog doba. Film će biti prikazan u Centru za kulturu Danilovgrad 30.11.2023.godine godine sa početkom u 20h.

Riječ je o dokumentarnom filmu koji je nastao nakon što je Slavko Štimac na Filmskim susretima dobio nagradu ,,Pavle Vuisić” za izuzetan doprinos umjetnosti glume u domaćem filmu..

Slavko Štimac je tokom pola vijeka odigrao više od 80 uloga u filmovima i televizijskim projektima širom nekadašnje Jugoslavije i svijeta. Ideja je bila da ova priča o Štimcu bude što autentičnija, da se izbjegne konvencionalni pristup, pa tako u dokumentarcu vidimo isječke iz filmova kao što su: “Vlak u snijegu”, “Vuk samotnjak”, “Salaš u malom ritu”, “Ko to tamo peva”, “Sjećaš li se Doli Bel”, “Ime: Dobrica, prezime: nepoznato”, te “Crna svadba” i drugi, ali i Štimčeva sjećanja.

Kultura

Postavljen Art oltar u Umjetničkoj koloniji u Danilovgradu

Objavljeno

on

By

Jedinstvena skulptura u obliku velikog kamenog stola – Art oltar, djelo vajara Velibora Pavićevića i Jovete Ljumovića, od jutros krasi dvorište Umjetničke kolonije u Danilovgradu.

Art oltar je zamišljen kao kameni sto sa pet kamenih stolica. Na ovom stolu nalazi se amblem Umjetničke kolonije  i slijedi posao urezivanja imena umjetnika – učesnika internacionalnog simpozijuma skulpture i kao takav je jedinstven projekat – skulptura koja plijeni svojom ljepotom i monumentalnošću.

 

Nastavite čitanje

Kultura

Revija dokumentarnog filma

Objavljeno

on

By

Mreža kinoprikazivača Crne Gore, od 18. juna do 4. jula, organizuje svoju prvu aktivnost – Reviju dokumentarnog filma, koja se realizuje u saradnji sa Underhill Festom.

U gradovima širom Crne Gore, u kojima je Filmski centar Crne Gore završio proces digitalizacije – Nikšiću, Danilovgradu, Herceg Novom, Tivtu, Pljevljima, Beranama, Kotoru, Mojkovcu i Bijelom Polju, biće prikazano pet filmova, crnogorskih i regionalnih autora.

U okviru Revije biće organizovane projekcije ostvarenja:

„Porodica na određeno vrijeme“ reditelja Seada Šabotića,
„Doline“ Miljana Vučelića,
„Procenti života“ Vladimira Perovića,
„Dezerteri“ Damira Markovine,
„Yu grupa – Trenutak sna“ Darka Lungulova.

Nastavite čitanje

Facebook

Najčitanije