Connect with us

Društvo

Sjutra je Badnji dan, ovo su običaji

Published

on

Badnji dan

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Pravoslavni vjernici u Crnoj Gori sjutra slave Badnji dan, koji najavljuje najradosniji hrišćanski praznik Božić – rođenje sina Božjeg Isusa Hrista.

Badnji dan je dobio ime po badnjaku koji se, prema drevnom običaju, sa prvim sutonom, unosi u dom uz poseban ritual. Badnjak je mlado hrastovo ili cerovo drvo.

Badnjak je simbol drveta koje su, prema predanju, pastiri donijeli Josifu i Mariji da založe vatru i zagriju pećinu u kojoj je rođen Isus.

Za Badnje jutro muškarci iz kuće idu da beru badnjake. Kada beru badnjak prekrste se, pospu ga vinom i žitom i onda sijeku.

Po dolasku kući, žene ih dočekuju i posipaju žitom do šporeta, a oni zatim stavljaju jednu grančicu u šporet.

Tokom Badnjeg dana, po običaju, jede se isključivo posna hrana, ali se priprema i božićna trpeza. Za Badnji dan poste svi ukućani. Spremaju se priganice, riba, posni pasulj, krompir.

Dok čekaju zalazak sunca i nalaganje badnjaka, porodice pripremaju bogatu božićnu trpezu. Najčešće je tu pečenje, sarma, pita i nekoliko vrsta kolača.

Pogaču sa novčićem, orahom i žitom domaćice peku u nedjelju ujutru, za Božić, kako bi bila freška kada stigne polaznik. On kao poklon, po običaju, dobije čarape peškir, novac…

Nakon što se polaznik posluži, svi ukućani se mrse i naravno svi su budni.

A, dan uoči Badnjeg dana i pravoslavnog Božića u Podgorici se uveliko prodaju badnjaci, kao i razne ikebane ukrašene klasom žita i slamom, a kako su nam kazali ulični prodavci fiksne cijene nema, već “kako ko da“.

“Prodajem badnjake po cijeni kako ko da. Uglavnom su mi prošle godine davali po 50 centi do dva eura za jedan badnjak“, kazao je jedan prodavac.

“Kao i svake godine badnjak se ne naplaćuje, već koliko daju kupci. Interesovanja ima, ali gužve očekujemo sjutra”, rekao je drugi.

Badnji dan i veče 6. januara slave sve pravoslavne crkve i vjernici koji poštuju Julijanski kalendar – Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti.

Ostavite komentar

Leave a Reply

Društvo

Danas počeli pripremni radovi u okviru rekonstrukcije ulica i trotoara u gradskom jezgru

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Iz opštine Danilovgrad obavijestili su građane da danas 05.07.2022.godine u jutarnjem periodu od 7h počinju sa pripremnim radovima (uklanjanje vozila sa parkirališta, okresivanje drveća, uklanjanje pokretnog mobilijara ispred kafe-barova u centru grada i ostalog) radi realizacije tendera za presvlačenje kolovoza asvaltnom masom i rekonstrukcijom trotoara na dijelu ulica “I Bokeljske brigade”, “Blaža Mrakovića” , “Baja Sekulića”, “Bijelog Pavla” i “Vlajka Đuranovića”. U toku izvođenja radova na rekonstrukciji dijela trotoara u pomenutim ulicama biće izrađene zemljane kocke za zasadnju dodatnih stabala na svim mjestima gde je to moguće odraditi.

Iz Opštine su napomenuli da će se saobraćaj odvijati naizmjenično jednom saobraćajnom trakom u skladu sa dinamikom izvođenja radova i zamolili su sve učesnike u saobraćaju za razumijevanje.

Izvođač radova je firma ,,Bemax” doo Podgorica dok je za nadzor izabrana firma ,,Europrojekt” doo Podgorica. O eventualnim promjenama (izmjena) režima odvijanja saobraćaja javnost će biti blagovremeno obaviještena.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Stjepović: Nijedan pravni uslov nije ispunjen da bi se izabrao novi predsjednik

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Na juče održanoj sjednici Skupštine opštine Danilovgrad, za predsjednika Opštine je izabran Branko Bošković. Kao potpredsjednici su imenovani Darko Mrvaljević (DPS) i dipl. ekonomista Ilija Grgurović (SD).

U toku rasprave se moglo čuti i izlaganje odbornika Demokrata, Duška Stjepovića koji se osvrnuo na nezakonitosti jučerašnjeg izbora predsjednika i imenovanja potpredsjednika.

Stjepović je istakao nepoštovanje Zakona o lokalnoj samoupravi, Statuta opštine Danilovgrad, Poslovnika o radu Skupštine opštine Danilovgrad ali i Ustava Crne Gore osvrćući se i na rasulo u danilovgradskom DPS-u.

Nakon izlaganja bivše predsjednice Opštine, Zorice Kovačević, koja se, kako kaže Stjepović, zaplakala za govornicom zato što su ona i njena porodica bili izloženi svakakvim uvredljivim i mizoginim porukama i komentarima, pored svih njenih partijskih kolega koji to nisu učinili, Stjepović je inicirao zaključak kojim će se tako nešto snažno osuditi.

NASTAVI SA ČITANJEM

Najčitanije