Badnji dan

Pravoslavni vjernici u Crnoj Gori sjutra slave Badnji dan, koji najavljuje najradosniji hrišćanski praznik Božić – rođenje sina Božjeg Isusa Hrista.

Badnji dan je dobio ime po badnjaku koji se, prema drevnom običaju, sa prvim sutonom, unosi u dom uz poseban ritual. Badnjak je mlado hrastovo ili cerovo drvo.

Badnjak je simbol drveta koje su, prema predanju, pastiri donijeli Josifu i Mariji da založe vatru i zagriju pećinu u kojoj je rođen Isus.

Za Badnje jutro muškarci iz kuće idu da beru badnjake. Kada beru badnjak prekrste se, pospu ga vinom i žitom i onda sijeku.

Po dolasku kući, žene ih dočekuju i posipaju žitom do šporeta, a oni zatim stavljaju jednu grančicu u šporet.

Tokom Badnjeg dana, po običaju, jede se isključivo posna hrana, ali se priprema i božićna trpeza. Za Badnji dan poste svi ukućani. Spremaju se priganice, riba, posni pasulj, krompir.

Dok čekaju zalazak sunca i nalaganje badnjaka, porodice pripremaju bogatu božićnu trpezu. Najčešće je tu pečenje, sarma, pita i nekoliko vrsta kolača.

Pogaču sa novčićem, orahom i žitom domaćice peku u nedjelju ujutru, za Božić, kako bi bila freška kada stigne polaznik. On kao poklon, po običaju, dobije čarape peškir, novac…

Nakon što se polaznik posluži, svi ukućani se mrse i naravno svi su budni.

A, dan uoči Badnjeg dana i pravoslavnog Božića u Podgorici se uveliko prodaju badnjaci, kao i razne ikebane ukrašene klasom žita i slamom, a kako su nam kazali ulični prodavci fiksne cijene nema, već “kako ko da“.

“Prodajem badnjake po cijeni kako ko da. Uglavnom su mi prošle godine davali po 50 centi do dva eura za jedan badnjak“, kazao je jedan prodavac.

“Kao i svake godine badnjak se ne naplaćuje, već koliko daju kupci. Interesovanja ima, ali gužve očekujemo sjutra”, rekao je drugi.

Badnji dan i veče 6. januara slave sve pravoslavne crkve i vjernici koji poštuju Julijanski kalendar – Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti.