Connect with us

Društvo

Školska godina počinje uz štrajk

školska godina 2018 2019

Nakon ljetnjeg raspusta, đaci će danas ponovo u školske klupe. No, i nova školska godina počinje sa starim problemima. Prosvjetari poručuju da više nemaju strpljenja, zbog čega najavljuju štrajk upozorenja. Ipak, svjesni su da je nemoguće riješiti probleme preko noći, naročito s obzirom na nestabilnu političku situaciju, piše TVCG.

“Politizacija, prebukiranost, nebezbjednost zaposlenih na poslu, nedostatak minimuma prava kada je u pitanju štrajk upozorenja, nedostatak motivisanosti mladih i sadašnjih nastavnika da daju maksimalan učinak”, kazao je Radomir Božović iz Sindikata prosvjete.

Sve ovo gorući su problemi u obrazovnom sistemu, koji zahtijevaju hitno rješavanje. Umjesto toga, decenijama se kriju ispod tepiha, kažu prosvjetari. A 18 godina se čeka i reforma.

“Nemamo osjećaj da se ide planski da imaju viziju… Svaki mininistar sprovodi svoje planove i ne čuje ono što mu poručujemo iz učinioca. Uglavnom se nešto improvizuje da bi mogla da počne školska godina. Mislim na nedostatak školskih zgrada i na ove oronule koje prokišnjavaju”, navodi Olivera Leković iz Prosvjetne zajednice.

U Budvi, ističe Božović, nedostaje nova zgrada za osnovce kao i u Tivtu…

“Škola projektovana za 800 učenika trenutno prima 1800. Kad radite u prebukiranim školama gdje ima preko 30 učenika u odjeljenju tu se dovodi u pitanje kvalitet nastave”, navodi Božović.

Ne samo nastave, već i vaspitanja. Otuda, kažu, i drastičan porast nasilja. A dok kvalitetu obrazovanja i školskim zgradama prijeti urušavanje, politizaciji unutar školskih zidina su izgleda čvrsti temelji.

“Politika je tu dominirala i to koja će stranka da stavi šapu na koju školu. Znalo se koja škola po raspodjeli pripada kojoj partiji. Kad se direktori zaposle po političkoj liniji onda su dužnici ministru i onda kao takvi zapošljavaju radnike bez kriterijuma i po političkoj liniji”, navodi Božović.

To je i jedan od razloga što mladi sve rjeđe traže posao u prosvjeti, zbog čega se obrazovni sistem suočava s deficitom kadra. Osim toga, tu su i male plate i loši uslovi na radu.

“Svaki četvrti nastavnik doživio je nasilje od uprave, roditelja ,učenika”, navodi Božović.

Leković ističe da nastavnici imaju problem s neplaćenim prevozom, što nije definisano pravo na štrajk.

No, prosvjetari su svjesni da je sve ove probleme nemoguće riješiti preko noći, posebno kada je vlast nestabilna, te da je za sve potreban kontinuitet.

Reklama

Društvo

Akcija Željeznice Crne Gore: Sjutra predaja dokumentacije za besplatne godišnje karte

Novi red vožnje vozova

Crnogorski studenti dokumentaciju za besplatne godišnje karte, koje poklanja Željeznički prevoz (ŽPCG), mogu predati sjutra, od osam do 14 sati, saopšteno je iz te kompanije, prenosi portal RTCG.

Odbor direktora ŽPCG donio je odluku da pokloni 30 besplatnih godišnjih karata za crnogorske studente, povodom 13. novembra – Njegoševog dana.

Iz ŽPCG su rekli da će besplatne godišnje karte, koje se mogu koristiti za neograničen broj putovanja na svim relacijama u Crnoj Gori, važiti od 1. decembra ove do 1. decembra naredne godine.

“Kako bi iskoristili tu mogućnost, zanteresovani studenti treba da predaju važeće uvjerenje o studiranju i kopiju lične karte na arhivu ŽPCG, na adresi Trg Golootočkih žrtava br. 13 u Podgorici”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će besplatne godišnje karte biti dodijeljene za 30 studenata koji prvi predaju zahtjeve.

“Zadovoljstvo nam je da na taj način kao društveno odgovorna kompanija koja nudi usluge javnog prevoza, doprinesemo mobilnosti i edukaciji mladih ljudi i podstaknemo ih da koriste usluge naše kompanije”, kazali su iz ŽPCG.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Iković: Obezbijediti novčanu nadoknadu za predstavnike mjesnih zajednica

Nadoknada može da bude u visni odborničke isplate ili u visini polovine minimalne zarade u Crnoj Gori. U tom slučaju bi lice koje zastupa mjesnu zajednicu imalo primanja za svoj dnevni četvoročasovni rad. Sredstva za nadoknadu predstavnika mjesnih zajednica Opštine Danilovgrad bi na godišnjem nivou iznosila oko 50.000 eura što je manje od 10 % nadoknada koje Opština prihoduje od korišćenja prirodnih resursa. Ovo znači da je ovo više nego izvodljivo, naveo je Iković.

Iković je takođe inicirao da Opština uvede mjesečnu elektronsku karta koja će važiti kod svakog prevoznika na relaciji Danilovgrad – Podgorica kao i da posljednji polasci iz Podgorice za Danilovgrad i obrnuto budu u 24:00 sata. Ovo treba uraditi izmjenama Odluke o linijskom gradskom i prigradskom prevozu putnika.

Jedan od trenutno najvećih komunalnih problema u opštini Danilovgrad jesu atmosferski kanali za koje ne postoji urađena evidencija. Njihovo neodržavanje, nesavjesno zatvaranje i nestručno odobravanje gradnje uzrokuje sve veće poplave i štete i sve veći broj poziva građana ka komunalnoj inspekciji i komunalnim službama Opštine. Ovo je samo jedan od razloga zašto Odluka o komunalnom redu mora biti što prije izmijenjena kako bi rad komunalne inspekcije bio opravdan, a kvalitet života bolji.

Iković je ponovio da je potrebno osnovati sportsko-rekreativni kajak klub koji bi bio u vlasništvu Opštine, a za koji je Preoret već obezbijedio potrebnu kajak opremu. Danilovgrad ima izvrsne potenijale za ovakav klub i treba u tom pravcu promovisati i koristiti svoje vode. Kajak klub bi se koristio za organizovanje rekreativnih tura, izleta u prirodi, oporavak rijeke Zete, pecanje kao i sportska takmičenja na vodi.

Donošenjem novih i dopunom postojećih odluka će se unaprijediti rad Opštine Danilovgrad i kvalitet života njenih građana, zato je potrebno krenuti što prije u njihovu realizaciju, naveo je Iković..

NASTAVI SA ČITANJEM

Facebook

Najčitanije