Naslovna - Novosti - Društvo - Smjernice za postupanje u slučaju vremenskih nepogoda

Smjernice za postupanje u slučaju vremenskih nepogoda

U većem dijelu Crne Gore za večeras su najavljene vremenske nepogode. Direktorat za vanredne situacije je izdao upozorenje i stavio u stanje pripravnosti sve službe.

Direktorat za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova je preko Operativno komunikacionog centra 112 poslao je upozorenje nadležnim službama da podignu nivo operativne spremnosti, nakon što je Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju upozorio da se popodne, do kraja dana i tokom noći, naročito na jugoistoku zemlje i u regionu južnog Jadrana, očekuje jako nevrijeme.

“Poziv je poslat svim opštinama, Upravi policije, svim službama zaštite i spašavanja, Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja, Direkciji za saobraćaj, nacionalnim parkovima, CEDIS-u, Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, Elektroprivredi Crne Gore, Željezničkoj infrastrukturi Crne Gore, Crnagoraputu, kao i Aerodromima Crne Gore, Aerodromu Podgorica i Aerodromu Tivat, te Upravi pomorske sigurnosti i Upravi za šume. U pozivu je data detaljna informacija o očekivanoj meteorološkoj situaciji, a poslat je u skladu sa preventivnim aktivnostima koje se sprovode za slučaj vremenskih neprilika”, navodi se u saopštenju.

Mjere preventive i zaštite:

Postupak ako ste u zatvorenom:

Dobro zatvorite sve prozore i vrata, spustite roletne ili zatvorite prozorske kapke.

Odmaknite se od prozorskih stakala u unutrašnjost građevine.

Ako građevina nije čvrsto građena sklonite se u podrum ili čvrsto građenu građevinu, prethodno zatvorite vodu i plin na glavnom ventilu i isključite struju na glavnoj sklopci kako bi spriječili sekundarne štete.

Slušajte obaviještenja na radiju ili televiziji i postupajte u skladu s njima.

Po prestanku opasnosti pregledajte objekt iznutra i vani te uočena oštećenja popravite ili za to angažujte stručne službe.

Postupak ako ste na otvorenom:

Kao pješak, krećite se u pognutom stavu, uz zavjetrinu ako je ima, pridržavajući se za čvrste predmete.

Vodite računa o mogućnosti pada crijepa s krova, grana s drveća i slično.

Svoje vozilo sklonite u čvrsti objekat, a ako to nije moguće parkirajte ga na otvorenom prostoru (ne uz kuće ili drveće)

Ukoliko vozite, poštujte upozorenja i zabrane nadležnih službi, a ako vas je orkanski vjetar, sa ili bez padavina zahvatio na otvorenom putu, zaustavite vozilo van saobraćajnice , po mogućnosti u prirodnoj zavjetrini.

Takođe pogledajte

Odluka o dodjeli Nagrada ,,Deveti decembar“ u 2019. godini

Žiri za dodjelu nagrade ,,Deveti decembar“ u sastavu: prof. dr Đorđije Šaranović, predsjednik;  Zorica Pavićević, …

Razvoj infrastrukture uz podršku Norveške za ostanak mladih u Crnoj Gori

Kraljevina Norveška, koja finansira sa 250.000 evra javni poziv za razvoj infrastrukture u manje razvijenim …

Оставите одговор

%d bloggers like this: