Usvojene odluke na XV sjednici Skupštine opštine - Volim Danilovgrad
Connect with us

Društvo

Usvojene odluke na XV sjednici Skupštine opštine

Published

on

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

Kako se navodi u zvaničnom saopštenju opštine Danilovgrad, na XV sjednici Skupštine opštine, koja je održana danas, odbornici su većinom glasova usvojili predlog odluke o završnom računu Budžeta za prošlu godinu. 

Prema riječima sekretarke Sekretarijata za finansije i ekonomski razvoj Jelene Marojević ukupni prihodi za 2019. planirani u iznosu od oko 5,9 miliona eura ostvareni su za više od 2,2 miliona ili 122,18 odsto više za isti period.

„Kapitalni izdaci ostvareni su iznosu od 1,6 miliona eura i odnose se na finansiranje putne i komunalne infrastrukture, troškove na realizaciji kapitalnih projekata, ulaganja u opremanje organa i službi te investiciono održavanje dok je za otplatu dugova izdvojeno blizu 1,4 miliona eura“, rekla je Marojević, navodeći da je najviše prihodovano od prodaje nepokretnosti i iz egalizacionih dotacija.

„Posebno raduje podatak da su ostvareni prihodi iz sopstvenih izvora u visokom procentu što je potvrda dobrog i odgovornog rada matične službe za naplatu.

Stoprocentno izvršenje je evidentno u transferima za socijalnu zaštitu zatim institucijama I pojedincima te kulturi i sportu a velika podrška nije izostala i prestižnim manifestacijama opštinskog I državnog karaktera.

Sve što je realizovano kroz budžet I što je na širem planu ostvareno i verifikovano samo potvrđuje kontinuirani proces onih aktivnosti koje su usmjerene na razvoj Danilovgrada a koji se iz godine u godinu odvija dinamičnije nego u drugim sredinama.Naš cilj nije da se takmičimo sa drugima nego da ovaj grad u svim segmentima dostigne evropske i svjetske standarde.

Na tom planu lokalna uprava je spremna na konstruktivni dijalog sa svim relevantnim faktorima u zemlji i van njenih granica kako bi se poboljšao standard svih građana a sadašnjim i potencijalnim investitorima obezbijedili optimalne uslove za privređivanje“,rekao je Saša Velimirović (DPS) i dodao da je revizija ovog dokumenta od strane Društva za konsalting “Reviko” ocijenjena pozitivno po svim materijalno značajnim aspektrima u skladu sa zakonskim propisima kojima se reguliše ova oblast.

U ime predlagača, predsjednica Opštine Zorica Kovačević je podsjetila da se redovno izmiruju obaveze prema državi i potraživačima, te da se značajna sredstva izdvajaju za servisiranje potreba građana.

„U prošloj godini obilježili smo niz značajnih datuma među kojima posebno, 13.j ul, 150 godina grada i vijek od osnivanja FK Iskra. Ne žalimo za uloženim trudom i sredstvima, naprotiv na najbolji način smo evocirali uspomene na najprestižnije datume iz naše svijetle istorije“ ,kazala je Kovačević, poručujući da neće faliti novca za nauku i obrazovanje tim prije jer je iz opštinske kase već izdvojeno dovljno para za kupovinu knjiga učenicima do trećeg razreda osnovnih škola.

Nije bilo primjedbi ni na informaciju o stanju javnog reda i mira na području ove Opštine koju je obrazložio načelnik Odjeljenja bezbjednosti Marko Kalezić.

„Bezbjedonosna situacija tokom prošle godine ocijenjena je kao veoma povoljna. Jedna smo od rijetkih opština na čijoj teritoriji nije registrovano izvršenje teških krivičnih djela tako da i pored kriminogenih struktura koje potiču ili se trenutno nalaze u Danilovgradu,ovo područje slovi za jedno od bezbjednijih u Crnoj Gori“, rekao je Kalezić i naveo podatak da je u 2019. godini registrovano 61 krivično djelo sa procentom rasvijetljenosti od čak 97 odsto.

Zeleno svijetlo dobio je i Predlog odluke o utvrđivanju javnog interesa za eksproprijaciju nepokretnosti koja se tiče rekonstrukcije Martinićkog puta na dionici od Gorice do Buruma.

Takođe usvojeni su izvještaji o radu DOO Vodovod i kanalizacija, JU Centar za kulturu, JU Umjetnička kolonija, Lovačkog društva, JU Centar za Dnevni boravak djece sa smetnjama u razvoju i odraslih lica sa invaliditetom, Turističke organizacije.

Pozitivno su ocijenjene i informacije o realizovanim obavezama između SO Danilovgrad I DOO Lokalni javni emitter – Radio Danilovgrad te aktivnostima Doma zdravlja na sprovođenju zdravstvene zaštite na području ove opštine.

Skupština je imenovala diplomiranu pravnicu Natašu Milonjić Drašković za potpredsjednicu opštine i ona će na toj funkciji zamijeniti Aleksandra Pavićevića.

Sjednica Skupštine opštine je održana u bioskopskoj sali Centra za kulturu, kako bi se ispoštovale mjere NKT-a.

Izvor opština Danilovgrad

Ostavite komentar

Leave a Reply

Društvo

Volim Danilovgrad: Odmor na neodređeno vrijeme, sa vama smo bili protekle 4 godine

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

Poštovani pratioci portala Volim Danilovgrad,

Želimo Vas upoznati da portal Volim Danilovgrad i redakcija uzimaju odmor na neodređeno vrijeme.

Sa vama smo bili prethodne gotovo 4 godine bez prestanka, izvještavajući i pišući o aktuelnostima i novostima sa teritorije naše Opštine. Ipak, niz okolnosti nas je naveo da, kao i većina, moramo obezbjeđivati osnovne uslove za pristojan život i rad.

Ovom prilikom vas pozdravljamo i najavljujemo da ćemo vas u slučaju eventualnih promjena o tome objavijestiti dok ukoliko dođe do poboljšanja situacije se i vratiti.

Portal će do tada biti dostupan na internetu.

Uz nadu da razumijete ovakvu odluku, srdačno vas pozdravljamo.

Živjeli i svako dobro

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Objavljena Socio-ekonomska analiza Parka prirode rijeka Zeta

Uz finansijsku podršku The Nature Conservancy (TNC)

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

Opština Danilovgrad objavila je na svojoj zvaničnoj internet prezentaciji dokument sa naslovom Socio-ekonomska analiza Parka prirode rijeka Zeta. Izrada ovog dokumenta finansirana je od strane The Nature Conservancy, jedne od vodećih međunarodnih organizacija, koja se bavi zaštitom i unapređenjem prirodnih resursa.

Kako se navodi u uvodu socio-ekonomske analize Parka, prirodne vrijednosti i ciljevi zaštite biodiverziteta predstavljeni su kroz Studiju zaštite i uspostavljanja zaštićenog prirodnog dobra Rijeka Zeta, kao i kroz Lokalni akcioni plan za biodiverzitet opštine Danilovgrad i Akcioni plan biodiverzitete Glavnog grada Podgorice.

U ovom dokumentu analizira se socio-ekonomski kontekst Parka prirode Rijeka Zeta, kao komplement postojećim informacijama. Zaključci ove analize s jedne strane treba da budu preporuka budućim upravljačima zaštićenih područja kako da usmjere svoje napore i finansije, a s druge strane doprinos povećanju svijesti različitih aktera o benefitima Parka čime se teži postizanju njihove podrške zaštiti. Drugim riječima, cilj je iskoristiti socio-ekonomske argumente u svrhu zaštite prirode, navodi se u uvodu i nastavlja da  svrha ove studije je dvostruka.

S jedne strane, kako se navodi, obezbijediće se informacije o različitim korisnicima prostora, njihovim interesima, aktivnostima, trenutnim oblicima korišćenja prostora i budućim planovima, vrijednostima i stavovima prema Parku. Te informacije će biti pretočene u preporuke za uspostavljanje mehanizama saradnje i učešća aktera u radu Parka.

S druge strane, konsultativni proces koji prati izradu studije doprinosi uključivanju različitih aktera u rad Parka, njihovom osnaživanju, kreiranju stava da je Park prednost i vrijednost lokalne zajednice kao i osećaja da ova inicijativa pripada njima.

 

Socio-ekonomska analiza Parka prirode rijeka Zeta se može preuzeti na sledećem linku.

Autori/ke studije su dr Marija Vugdelić, NVO Nexus, dr Aleksandra Martinović, mr Ines Pajović, mr Jovana  Drobnjak, Jelena Milić dok je dizajn radio Milan Trivić.

 

NASTAVI SA ČITANJEM

Sponzorisano

Sponzorisano

Seljak.me i VD

Danilovgrad
28°
Ведро
05:3620:02 CEST
Осећај: 28°C
Ветар: 3km/h S
Влажност: 40%
Притисак: 1013.55mbar
УВ индекс: 0
УтоСреЧет
34/19°C
37/22°C
34/20°C

Facebook

Najčitanije