Connect with us

Društvo

Voda u Danilovgradu, najvisočiji kvalitet u odnosu na ostale opštine u Crnoj Gori

Published

on

voda u danilovgradu

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Voda je dragocjeni i ograničeni prirodni resurs. Od ukupne količine eksploatisane vode skoro 70 % se koristi za proizvodnju hrane.

Po kriterijumu SZO zdravstveno bezbjedna voda za piće, koja je dostupna u dovoljnim količinama, spada u 12 osnovnih pokazatelja zdravstvenog stanja stanovništva.

Sistem vodosnadbijevanja treba da doprinese zaštiti zdravlja ljudi tako što će, stanovništvu datog područja, obezbijediti snabdijevanje zdravstveno ispravnom vodom za piće i u dovoljnoj količini. Ograničenja u obezbjeđivanju dovoljne količine zdravstveno bezbjedne vode za piće dostupne svima su: nedovoljan broj izvorišta, velika udaljenost izvorišta, teška pristupačnost izvorištima i/ili nedovoljna izdašnost izvorišta; ograničeni ili nedovoljni izvori finansiranja; tehnološki problemi (neobučenost osoba zaposlenih u procesima proizvodnje zdravstveno bezbjedne vode za piće, nedostatak opreme i zastarelost opreme); nedovoljna obrazovanost stanovništva i nepravilno rukovanje vodom za piće.

Pod zdravstvenom bezbijednošću vode za piće podrazumijeva se mikrobiološka i fizičko – hemijska ispravnost vode za piće uz obezbijeđenu zaštitu izvorišta, zdravstveno bezbjedno snabdijevanje i rukovanje vodom za piće.

Zdravstvena bezbijednost vode za piće se primarno ostvaruje odsustvom mikrobioloških štetnosti u vodi za piće, odnosno mikrobiološkom ispravnošću vode za piće. Mikrobiološka ispravnost vode za piće se mora stalno i neprekidno kontrolisati, posebno u urbanim sistemima vodosnabdijevanja. Dezinfekcija vode za piće je od neprocjenjivog značaja za obezbjeđivanje mikrobiološke ispravnosti.

Voda može biti put prenošenja bakterijskih, virusnih i parazitarnih oboljenja (kolera, tifus, dizenterija, hepatitis, gastroenteritis, askarijaze, leptospiroze itd.) ili pogoduje širenju oboljenja u koliko je nema u količinama dovoljnim za održavanje higijene (šuga, vašljivost i sl.).

U vodi za piće se mogu naći mnoge hemijske materije čije je dejstvo na čovjeka zavisno od vrste, koncentracije i načina djelovanja. Za razliku od mikroorganizama koji pretežno izazivaju akutna oboljenja kod čovjeka, uticaj štetnih materija iz vode za piće na zdravlje je uglavnom hroničan.

Zdravstveno bezbjedno rukovanje vodom za piće podrazumijeva sprečavanje sekundarnog zagađenja izvorišta, zona sanitarne zaštite i prečišćene vode za piće iz distributivne mreže ili iz lokalnog izvora vodosnabdijevanja. Odgovornost u lancu korišćenja imaju svi učesnici, odnosno proizvođač, distributer i potrošač.

Borba protiv zagađivanja voda zahtijeva multidisciplinarni stručni pristup, uz učešće javnih organizacija, industrijskih i drugih preduzeća, kao i pojedinaca.

Gradsko područje Danilovgrada i okolna naselja snabdijevaju se vodom iz vodovodnog sistema, koji dobija vodu sa sledećih izvora: Oraška jama (instalisanog kapaciteta 160 l/s), Slatinski izvori (ukupnog kapaciteta 80 l/s, sa minimumom izdašnosti od 11 l/s), Žarića jama (instalisanog kapaciteta 40 l/s), Milojevića vrelo (kapaciteta 25 l/s), Mareza (oko 75 l/s), Brajovića jama (instalisanog kapaciteta 30 l/s) i Viško vrelo (instalisanog kapaciteta 11 l/s).

Prisustvo slobodnog (rezidualnog) hlora se mjeri svakodnevno sa 16 kontrolnih tačaka:

 1. Upravna zgrada
 2. Policijska akademija
 3. Trg golootačkih žrtava
 4. Osnovna škola “Vuko Jovović”
 5. Vrtić “Irena Radović”
 6. Lazine
 7. ZIKS
 8. Osnovna škola “Njegoš” – Spuž
 9. Tržni centar “Spuž”
 10. Ciglana
 11. Sige
 12. Gorica
 13. Željeznička stanica
 14. Trg “9.decembar”
 15. Viš
 16. Kujava

Mišljenje o higijenskoj ispravnosti uzoraka voda za piće daje Institut za javno zdravlje Crne Gore u Podgorici. Uzorci sirove vode, sa kaptaža, se uzimaju dva puta godišnje, a uzorci vode iz česme se analiziraju na svakih 15 dana. Institut za zdravlje Crne Gore uzima uzorke sa 9 kontrolnih tačaka:

 1. OŠ V. Jovović (voda iz česme)
 2. Željeznička stanica (voda iz česme)
 3. Lazine (voda iz česme)
 4. Tržni centar Spuž (voda iz česme)
 5. Tunjevo (voda iz česme)
 6. ZIKS (voda iz česme)
 7. OŠ Njegoš – Spuž (voda iz česme)
 8. Vrtić Irena Radović
 9. Policijska Akademija

U skladu sa godišnjim izvještajem, voda vodovodnog sistema Danilovgrada, po svim mjernim parametrima, ima najvisočiji kvalitet u odnosu na ostale opštine u Crnoj Gori.

Ostavite komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Društvo

Reagovanje Opštine Danilovgrad na tekst „Javna zahvalnost Opštini Danilovgrad“

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Reagovanje Opštine Danilovgrad na tekst „Javna zahvalnost Opštini Danilovgrad“, objavljen na Portalu „Volim Danilovgrad“, dana 05.10.2022. godine

Ne osvrćući se na malicioznost prisutnu u navedenom tekstu, zarad tačne informisanosti građana, navodimo slijedeće:

Opština Danilovgrad, Budžetom opredjeljuje sredstva za podršku i razvoj sporta. Jedan od oblika podrške sportu je sufinansiranje programa rada sportskih organizacija putem Javnog konkursa, koji je JAVAN i važi za sve sportske organizacije koje su aktivne na teritoriji opštine Danilovgrad; Ne iz Kosića i ne sa Orje Luke, već sa cijele teritorije naše opštine.

Uslovi za pravo učešća na Javni konkurs su propisani Zakonom o sportu, nalaze se u Odluci o utvrđivanju osnova i kriterijuma za finansiranje aktivnosti u sportu, kao i u tekstu Javnog konkursa. Navešćemo prvi od njih: „Pravo učešća na Konkurs imaju sportske organizacije koje ispunjavaju sljedeće uslove:

 • Imaju sjedište na teritoriji opštine Danilovgrad, najmanje jednu godinu;“

Javni konkurs je objavljen 14. februara 2022. godine. Prijave je podnijelo 10 sportskih organizacija. OFK Zora Spuž je dostavila, između ostalog, Rješenje kojim se vrši upis u Registar sportskih organizacija, doneseno 17.06.2021. godine, dok je Rješenjem KMF „Zora“ upisan u Registar sportskih organizacija 24.06.2021. godine.

U navedenom se nalazi razlog zbog kojeg je Komisija za vrednovanje programa rada sportskih organizacija odbila prijave ove dvije sportske organizacije, kao nevalidne: Ni jedna od njih, u vrijeme rješavanja konkursa, nije egzistirala godinu dana na teritoriji naše opštine.

Nekorektne su insinuacije pisca teksta „Javna zahvalnost Opštini Danilovgrad“ da su predsjednica Zorica Kovačević i sada predsjednik Branko Bošković, na bilo koji način favorizovali bilo koju od sportskih organizacija; Ako ćemo pravo, oni bivaju upoznati sa činjenicama konkursa, prijava i predloga Odluke tek na samom kraju procedure i ne mogu uticati na njen tok. I, ako ćemo pravo, sportski radnici naše opštine zaista trebaju da budu zahvalni i jednom i drugom, i predsjednici Zorici i predsjedniku Branku, jer su u teškom vremenu bili i jesu podrška i oslonac za sve sportiste i sportske organizacije naše opštine.

U prilog ovoj tvrdnji dostavljamo podatak da je od 2018. godine, godine kada je Zorica Kovačević imenovana Predsjednicom Opštine, u razvoj sporta, sportskih organizacija i klubova, kao i sportske infrastrukture, Opština Danilovgrad uložila više od milion eura.

Ovim podatkom su obuhvaćeni Javni konkurs za sufinansiranje sportskih organizacija i klubova, zatim podrška po posebnim zahtjevima prilikom održavanja takmičarskih i revijalnih sportskih aktivnosti kao i školskih, para i rekreativnih događaja i samostalno ili ugovorno sufinansiranje radova na infrastrukturi.

Sve navedene aktivnosti Opštine Danilovgrad bile su javne, medijski propraćene i nailazile su na zadovoljstvo građana i sportskih radnika. Sklonost predsjednice Kovačević da podrži razvoj sporta niko nije dovodio u pitanje… osim autora pomenutog teksta; A on svoja pitanja, prigovore, spletke protiv susjednog fudbalskog kluba u Spužu, verbalne napade na predsjednicu Kovačević, sada i predsjednika Boškovića, dostavlja skoro pa svakodnevno (do prije par dana) od dana objavljivanja Odluke o izvršenoj raspodjeli sredstava, kojom organizacije na čijem se čelu nalazi nijesu obuhvaćene zbog neispunjenog zakonskog uslova o dužini trajanja organizacije. Na dopise mu je odgovarano, a kada su, kroz salve napada na Opštinu, što Predsjednice, što Predsjednika, a što organa nadležnog za sport, isplivali uznemiravajući podaci o činjenju i nečinjenju u njegovim organizacijama, obavijestili smo nadležne institucije. Vjerujemo da su pokrenute procedure pomenutih institucija svele retoriku pisca teksta Javne zahvalnosti sa grandioznih optužbi i prijetnji na malicioznu patetiku.

Umjesto što se zahvaljuje za 0 € pomoći, mogao bi se zahvaliti što su Komisija i organi uključeni u proceduru raspodjele sredstava odradili zadatak po zakonu; To bi mogao da mu bude garant da će i njegove organizacije, ako i on bude radio u skladu sa zakonom, ne pokušavajući da imenom nakalemi svoj klub na slavnu spušku Zoru i prigrabi Zorine uspjehe i tradiciju, biti korisnici sredstava Opštine Danilovgrad opredijeljenih za sport.

Za sva eventualna dalja podmetanja i laži javno izrečene, Opština Danilovgrad će tačnost i ispravnost svog rada dokazati preko organa državnog sistema, što smo preporučili i piscu teksta Javna zahvalnost, s tim da se tamo traže dokazi i činjenice, a ne snoviđenja i frustracije.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Jutros je lansiran prvi crnogorski satelit i to iz sela Viš u Danilovgradu (Galerija)

Crna Gora je jutros u 7 časova lansirala prvi satelit u svemir iz sela Viš, u oganizaciji Montenegro Space Research (MSR). Ovu mladu ekipu čine Nina Drakulić, Nikola Perović i Filip Jovićević koji su pokrenuli prvi projekat svemirskog istraživanja u našoj zemlji.

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Uz pomoć prvog probnog satelita CubeSat izmjeriće i analizirati UV zračenja, stanje ozona iznad naše države, te da ćemo prvi put dobiti sliku svemira sa jednog crnogorskog satelita.

CubeSat kao prvi crnogorski satelit, ima poseban značaj i ulogu. U pitanju je probni projekat za lansiranje ključnog projekta “Luča” koji je mnogo kompleksniji i podrazumijevaće dvije faze i misije.

“Nastojimo da podignemo svijest o značaju naučno-istraživačkih projekata i poduhvata, jer to je ključ opstanka naše planete. Uz podršku ministarstva i saradnju sa državnim institucijama, možemo da Crnu Goru učinimo jednom od centara svemirske industrije u ovom dijelu Evrope”, istakli su.

Osnivači projekta kažu da u našoj zemlji ne postoji dovoljno prostora za proizvodnju tehnoloških inovacija, ali da se nadaju da će se iz godine u godinu situacija mijenjati na bolje.

Satelit će preletjeti Podgoricu i krenuti ka Cetinju i dostići maksimalnu visinu od 38km nakon čega će sletjeti u cetinjskoj opštini.

NASTAVI SA ČITANJEM

Danilovgrad
27°
Ведро
06:4718:15 CEST
Осећај: 27°C
Ветар: 11km/h S
Влажност: 32%
Притисак: 1023.03mbar
УВ индекс: 4
СубНедПон
26/13°C
26/14°C
25/16°C

Facebook

Najčitanije

[wcepe_products recent=true order='desc' number='4' columns='4' hide='rating,onsale' button='Vidi artikal']