Crnogorski elektrodistributivni sistem uveliko sprovodi radove za Projekat revitalizacije srednjenaponske i niskonaponske mreže. Projekat podrazumijeva zamjenu dotrajalih djelova dalekovoda, trafostanica i ugradnju novih elemenata mreže na ruralnim područjima Crne Gore.

Trenutno su radovi na terenu na Slapu, Mandićima, Požaru, Boronjini i okolnim selima.

Na radovima je angažovana danilovgradska firma “MEZON” i nikšićka “Kablomontaža”.

Crnogorski elektrodistributivni sistem  je sa Konzorcijumom kojeg čine “Mezon” d.o.o. Danilovgrad, “Electro Team” d.o.o. Budva i “Ramel” d.o.o. Nikšić zaključio Okvirni sporazum, vrijedan 22,4 miliona eura. Okvirni sporazum potisuje se na period od 24 mjeseca za potrebe Projekta revitalizacije srednjenaponske (SN) i niskonaponske (NN) elektroenergetske mreže na cijeloj teritoriji Crne Gore.

Posebno zadovoljstvo predstavlja okolnost da ovako važan i skup Projekat realizuju kompanije iz Crne Gore, čime se osim primarnog cilja – pouzdanijeg i kvalitetnijeg napajanja električnom energijom,  daje značajan zamah crnogorskoj privredi” – istakao je Đukanović i dodao da je uvjeren da će ovaj projekat samo potvrditi njihovu sposobnost za postizanje visokih kvalitativnih standarda.

Pred nama je složen zadatak, ali sam uvjeren i garantujem ispred Konzorcijuma da ćemo sve aktivnosti realizovati na najkvalitetniji način”, istakao je Nikola Kovačević, predstavnik Konzorcijuma kojeg čine “Mezon” d.o.o. Danilovgrad, “Electro Team” d.o.o. Budva i “Ramel” d.o.o. Nikšić.

Tokom naredne dvije godine, CEDIS će u Projekat revitalizacije srednjenaponske i niskonaponske elektroenergetske mreže, uložiti 22 miliona i 400 hiljada eura. Za prvu godinu izvođenja radova opredijeljeno je oko 12 miliona i 400 hiljada eura za rekonstrukciju sedam 10kV dalekovoda: „Slap Zete“ u Danilovgradu, „Krute“ u Ulcinju, „Grahovo“ u Nikšiću, „Bijela“ u Šavniku, „Tomaševo“ i „Gubavač“ u Bijelom Polju i „Dolac“ u Beranama.

U okviru Projekta tokom naredne dvije godine biti rekonstruisano oko 480 km srednjenaponske mreže i osam hiljada stubnih mjesta, kao i oko 990 km niskonaponske mreže i 28 hiljada stubnih mjesta na NN mreži. Najveći dio sredstava biće izdvojen za revitalizaciju mreže sa koje se napaja ruralno područje opština na sjeveru države.

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •