Kažu da je najbolji lijek za mamurluk imati manje od 25 godina. Međutim, postoje i drugi načini da se mamurluk spriječi ili barem ublaži. Danas ćemo sa vama podijeliti 10 korisnih savjeta za pobjedu nad mamurlukom koji vam mogu pomoći bez obzira koliko godina imate.

Šta je mamurluk?

Mamurluk u većini slučajeva nastaje kao posljedica pretjerane konzumacije alkoholnih pića, a pogoršava se ukoliko je došlo do miješanja različitih vrsta alkoholnih pića ili konzumiranja manje kvalitetnog pića. U uzroke mamurluka ubrajamo dehidrataciju organizma, širenje krvnih sudova, pad šećera u krvi i određene štetne supstance koje se mogu naći u alkoholnim pićima.

Koji su simptomi mamurluka?

Najčešći simptomi mamurluka su:

·        jača ili slabija glavobolja

·        malaksalost

·        bol u mišićima

·        suva usta

·        nemiran stomak ili mučnina

·        nervoza

·        povećana osjetljivost na buku i svjetlost

·        velika žeđ

Lijek za mamurluk?

Najefikasniji načini da se mamurluk spriječi ili što brže prođe su sledeći:

1. Pijte puno vode

Unos tečnosti je preporučljiv prije, tokom i nakon konzumacije alkoholnih pića. Unos vode uz alkohol će obezbijediti da ne dehidrirate i ne budite se da pijete vodu tokom noći.

2. Jedite prije nego što pijete

Ako znate da je ispred vas luda noć u kojoj ćete popiti mnogo, pokušajte da dobro i obilno večerate. Piti alkohol na prazan stomak dovodi do bržeg i jačeg efekta alkohola, kao i goreg mamurluka.

3. Ne miješajte različita alkoholna pića

Ukoliko već znate da ćete popiti puno alkohola tokom neke proslave ili druge slične prilike, najbolje bi bilo da se odlučite za jednu vrstu pića. Miješanje više pića može dovesti do mučnine i kada unesete manje količine.

4. Pojedite tanjir supe

Ukoliko je sjutradan nastupila mučnina i teško vam je da jedete čvrstu hranu, tanjir tople supe je najbolje rješenje. Supa djeluje na organizam poput infuzije, unoseći dodatnu tečnost i energiju.

5. Pojedite bananu ili neko drugo voće

Banane su najbolji prirodni lijek protiv mamurluka, mada možete pojesti i neko drugo voće kako biste povratili nutrijente i vitamine u svoj organizam. Voće možete i izmiksati u blenderu ako vam je tako lakše. Ako nemate voća u kući, pokušajte sa voćnim sokom ili šumećim tabletama multivitamina.

6. Odspavajte

Ukoliko ste u mogućnosti, pokušajte da odmorite i odspavate što duže, nakon što ste doručkovali i unijeli dodatnu tečnost.

7. Uzmite lijek protiv bolova

U slučaju jake glavobolje koja ne prolazi, konsultujte se sa vašim farmaceutom i uzmite lijek protiv bolova koji vam najviše odgovara.

8. Vježbajte

Možda vam vježbanje nije ni na kraj pameti kad ste mamurni, ali vježbanje je jedan od najefikasnijih načina da se izliječi mamurluk. To ne mora biti odlazak u teretanu – duža šetnja na svježem vazduhu, istezanje ili joga vam mogu više prijati, ubrzati cirkulaciju i vratiti vašem organizmu energiju.

9. Popijte čaj od đumbira

Čaj od đumbira je prava prva pomoć kod mučnine i povraćanja koji su izazvani mamurlukom. Đumbir smiruje nemiran stomak i smanjuje nagon za povraćanjem.

10. Nikako nemojte nastavljati sa konzumacijom alkohola

Klin se klinom, u ovom slučaju, ne izbija. Nemojte unositi dodatan alkohol kada ste mamurni jer vam neće poboljšati stanje i otkloniti tegobe.

11. Ukoliko se stanje ne poboljša, posjetite ljekara

U određenim slučajevima mamurluk će biti izuzetno jak i neće proći sam od sebe. To se dešava kada se zaista pretjera sa unosom alkoholnih pića i kada je imunitet već oslabljen. U tom slučaju je neophodno posjetiti ljekara koji će odrediti neophodnu terapiju ili prepisati infuziju.