Connect with us

Ekonomija

VAŽNO!!! Šta treba da znate kada kupujete online

VAŽNO!!! Šta treba da znate kada kupujete online

Kupovina putem interneta razvija se nevjerovatnom brzinom. Sajtova preko kojih možete online trgovati ima mnogo, ali ovakav vid kupovine i prodaje još uvek ne uliva povjerenje kao tradicionalna fizička kupovina. Kada to kažemo mislimo na Crnu Goru, jer je na Zapadu ovaj vid kupovine postao sasvim uobičajen i jednak fizičkoj kupovini. Od kako je postala aktuelna, kupovina preko interneta je izrasla u potpuno novu privrednu granu tešku milijarde i milijarde dolara.

Gotovo da nema brenda koji robu ne prodaje online, a postoje i zasebni portali koji služe kao internet prodavnice, te nude robu različitih proizvođača. Danas i svakodnevne namirnice možete poručiti jednim klikom. Tu je i poručivanje hrane, taksija, kupovina karata za festivale, putovanja, pozorišta i uopšte sve što vam može zatrebati.

U svijetu su izgrađene mamutske imperije poput Amazona, čiji je vlasnik trenutno i najbogatiji čovek na svijetu, zatim E-baya, Aliexpressa, Alibabe i mnogih drugih. Roba prelazi granice u nemjerljivo većoj količini nego prije samo jedne decenije.

Online kupovina ima svojih prednosti i mana. To tržište je tako glomazno i prepuno ponuda da je potrebno dobro razmisliti pre nego što se čovek upusti u tu avanturu.

Da biste koristili mogućnosti online kupovine, potrebno je da pronađete prodavca koji na internetu nudi svoje proizvode. To nije nimalo lako jer postoji dosta toga što morate proveriti. Vanja Grubišić garderobu naručuje online već godinama i objasnila nam je kako bira sajt preko kojeg će poručiti robu.

“Treba gledati koliko je sajt sa kojeg kupujete pouzdan. Nije dovoljno da on bude reklamiran na Fejsbuku ili da ga preporučuju jutjuberi. Pouzdan sajt za mene znači da poznajem garderobu koju prodaju, da znam kojeg je kvaliteta i kako zaista izgleda. Obavezno pogledajte utiske korisnika i njihova iskustva.”, kaže Vanja.

Opreza nikada ne može biti previše, pa se prilikom online kupovine provjerava sve što je dostupno. Proučite ocjene prodavaca i čitajte feedback-ove prethodnih kupaca.  Može se desiti da slike koje prodavci postavljaju za predmete ne odgovaraju u potpunosti kvalitetu proizvoda, a nezadovoljni kupci će takve proizvode komentarisati i negativno ocijeniti. Svetski standard trenutno nalaže da one prodavce koji imaju manje od 96% pozitivnih ocjena nije preporučljivo da razmatrate.

Vanja kaže da je važno pažljivo birati i način plaćanja, a ovo su sredstva koja je ona do sada koristila da bi platila robu.

“Najbolje je da imate internet karticu na koju možete prebaciti samo onoliko novca koliko treba za kupovinu, a posle ne držite novac na njoj. Druga opcija za plaćanje je PayPall, a kod nas najčešće plaćam pouzećem jer mi je tako najjednostavnije”, kaže Vanja.

Mladi su dobro informisani o ovoj vrsti kupovine, a samo dobro informisan kupac može biti zadovoljan kupac.

“Čini mi se da su mladi opušteni i da im je ovo normalan vid kupovine. Oni prvo odu na net da se obavijeste o tome šta ima”, kaže Jovanka.

 

“Imali smo mnogo situacija gde su ljudi naručivali robu od nekoga sa Fejsbuka, ne znajući da kupuju od fizičkog lica, a ne od firme. Tu nastupa problem, jer ako kupujete od fizičkih lica vas ne štiti zakon o zaštiti potrošača. Na prvom mjestu morate paziti od koga kupujete robu. Najvažnije kod online kupovine i ono što svi moramo znati je da robu možete vratiti u roku od 14 dana bez ikakvog objašnjenja. Ukoliko vam trgovac nije dostavio s robom i dokument o jednostranom odustanku, onda imate rok od godinu dana za vraćanje bez objašnjenja”, naglašava Jovanka.

Naša sagovornica savjetuje da se obavezno pročitaju uslovi poslovanja na svakom sajtu na kojem kupujemo. Ako nastane problem, po tim uslovima poslovanja će se postupati.

Kupovina preko sajta AliExpress prilično je bezbedna, jer novac nakon potvrđene kupovine biva skinut sa vašeg računa, ali ne ide odmah prodavcu, sve dok vi ne potvrdite da je roba stigla na vašu adresu i da ste je preuzeli. Nakon toga prodavac dobija novac i pozitivnu ocenu.

Domaći sajtovi poput Limunda su takođe podložni osiguranju i proveri, i procenat prevare je samo oko 0,004%. Limundo grad vam, u slučaju  da vam je isporučen predmet koji niste naručili, vraća novac u iznosu do 10.000 dinara.

Na Ebay-u postoji mogućnost žalbe, koju imate pravo da podnesete ukoliko vam proizvod nije stigao u naznačenom roku.

Propisano vreme obrade žalbe je tri dana, odnosno toliko vremena prodavac ima da odgovori i ponudi rešenje. Ukoliko nakon isteka tri dana prodavac ne ponudi da pošalje novi proizvod, Ebay vam vraća novac u roku od dva dana.

Jovanka kaže da je većina kompanija u svetu odavno počela ozbiljno da se samoreguliše i da obezbećuje kupce od prevara i loše robe jer im je stalo da se stalno vraćaju. Kod nas to još uvek nije slučaj i ona procenjuje da će region tu svijest steći možda do 2050. godine.

Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ekonomija

Prodavnice naredna tri dana zatvorene

Marketi i prodavnice u Crnoj Gori neće raditi naredna tri dana.

Zbog prvomajskih praznika prodavnice neće raditi 1. i 2. maja, kao ni u nedjelju, koja je neradni dan u trgovini.

Iz Uprave za inspekcijske poslove saopštili su juče da svi privredni subjekti koji se bave trgovinom ne mogu obavljati svoju djelatnost tokom predstojećih prvomajskih i vaskršnjih praznika.

Nastavite čitanje

Ekonomija

Građanski aktivista Darko Zarubica predlaže inovativne korake za upravljanje otpadom u Danilovgradu

Darko Zarubica, građanski aktivista, iznio je ideju o upravljanju otpadom u Danilovgradu koje bi mogle značajno uticati na ekonomiju grada i kvalitet života građana.

Zarubica je istakao da Danilovgrad, sa svojih oko 18.500 stanovnika, generiše svakodnevno značajne količine organskog otpada. Prema njegovim proračunima, građani proizvode oko 5.200 kilograma organskog otpada dnevno, što na mjesečnom nivou iznosi čak 156.000 kilograma, odnosno impresivnih 1.872.000 kilograma godišnje. Ovaj otpad trenutno se transportuje i deponuje na Deponiju Livade, pri čemu grad godišnje plaća preko 80.000 € za njegovo prihvatanje.

Međutim, Zarubica tvrdi da bi se ovaj novac mogao iskoristiti na mnogo efikasnije načine. On predlaže da se dio ovog novca investira u nabavku manjeg vozila za prikupljanje smeća u ulicama gdje veliki kamioni ne mogu da prođu, ili čak u kupovinu kamiona-korpe, koji je neophodan, a koji opština trenutno iznajmljuje ili pozajmljuje od drugih subjekata.

Dodatno, Zarubica sugeriše da se dio sredstava uloži u postrojenje za dobijanje bio-briketa iz bio-otpada, kao što su grane i lišće. Ovi briketi mogu se koristiti za grijanje ili čak prodavati, čime bi se stvorile nove vrijednosti i radna mesta.

Zarubica ističe da je ključno da građani imaju direktnu korist od ovakvih inicijativa. On predlaže mogućnost umanjenja računa za one koji odvajaju otpad, kao i povoljne uslove za određene komunalne usluge, poput crpljenja septičkih jama ili orezivanja visokih stabala.

“Da bi ovi planovi zaživjeli, potrebna je volja i predan rad gradske uprave i njenih funkcionera. Mi, građani, plaćamo njihove plate i treba da insistiramo na efikasnom korišćenju naših sredstava”, zaključuje Zarubica.

Ideje Darka Zarubice otvaraju novo poglavlje u upravljanju otpadom u Danilovgradu, te postavljaju temelje za održiviju budućnost grada i njegovih građana.

Nastavite čitanje

Facebook

Najčitanije