Naslovna - Danilovgrađani - Blagoje Jovović čovjek koji je izvršio atentat na Pavelića
Blagoje Jovović

Blagoje Jovović čovjek koji je izvršio atentat na Pavelića

Blagoje Jovović (Kosić kod Danilovgrada, 1922 — Rosario, 2. juna 1999) bio je čovjek koji je izvršio atentat na jednog od najkrupnijih ratnih zločinaca Drugog svetskog rata Antu Pavelića 10. aprila 1957. u Lomas de Palamoru, predgrađu Buenos Ajresa, bio je brži od ,,Mosada”.

Rođen u Bjelopavlićima, da bi 1941. godine priključio borbi protiv fašističke Italije i sila Osovine. Blagoje je u Italiji boravio u raznim izbjegličkim logorima. Radio je jedno vrijeme u Tajnoj obaveštajnoj službi Britanije, te je jednom prilikom upoznao Jevreje koji su ga obavijestili da je Ante Pavelić u Italiji i da ga krije Katolička crkva u jednom manastiru.

Tada je Blagoje prvi put došao na ideju da pronađe Pavelića i da ga likvidira. Nakon toga saznaje da je Pavelića katolička crkva prebacila za Argentinu, te je 1947. godine isplovio iz Đenove i krenuo za Buenos Ajres u desetogodišnju potragu za ustaškim zločincem.

Nakon 10 godina istrage, pronašao ga je i ispalio pet metaka u njegovom pravcu. Dva metka su pogodila Pavelića, koji se zateturao, ali je pognut počeo da jauče od bolova i moli za milost. Posle 55 godina Blagoje Jovović je 1999. godine posjetio je prvi put Crnu Goru od 1944. godine. Jovović je doputovao iz Argentine i posetio manastir Ostrog,i tom prilikom je rekao da je on čovjek koji je ubio Antu Pavelića. Blagoje je umro 2. juna 1999. godine u Rosariu, Argentini, samo nekoliko mjeseci posle posjete, prve i poslednje, svom rodnom kraju.

Takođe pogledajte

Danilovgrad je najveće naselje u Bjelopavlićkoj ravnici, koja je dobio ime po lokalnom plemenu Bjelopavlići, koje se prvi put pominju u jednom dokumentu, datiranom 4. avgusta 1411. godine

SERDAR MIJAJLO BOŠKOVIĆ – JEDAN OD NAJUGLEDNIJIH CRNOGORACA SVOGA VREMENA

Dopisao “Primjere čojstva i junaštva” Zadnje decenije 18. i prve 19 vijeka, kao što se …

Đorđije Đoko Kovačević

Đorđije Đoko Kovačević

Đorđija Đoko Kovačević (Dolovi, kod Danilovgrada 25. mart 1912 — Valensija, 12. avgust 1938), student prava i učesnik Španskog građanskog rata. Biografija Rođen je 25. marta 1912. godine …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: