Naslovna - Novosti - Društvo - DANAS JE SVETI LUKA
Sveti Luka

DANAS JE SVETI LUKA

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas proslavljaju, zaštitnika medicine, ljekara, ali i osnivača ikonopisa.

Jedan je od najcjenjenijih zaštitnika ljekara i mnoge porodice ga slave, a u narodu je taj dan poznat i kao Lučindan.

U spisima na starogrčkom i crkvenoslovenskom jeziku Sveti Luka se opisuje kao “pouzdani ljekar duše i tijela”. Poštuje se kao zaštitnik medicine i farmacije, bolnica i apoteka, ljekara, farmaceuta i bolesnika, mnogih porodica. Poznato je da je liječio besplatno, a vjeruje se i da njegove mošti imaju iscjeliteljsku moć.

Smatra se da je Sveti Luka lično poznavao Bogorodicu i da su tri ikone sa njenim likom koje je svetitelj naslikao najbliže njenom pravom izgledu, a poznata je “ikona u ikoni” koja predstavlja Svetog Luku i u perspektivi ikone Bogorodice koju svetitelj oslikava. Sveti Luka se smatra i osnivačem hrišćanskog ikonopisa.

Sveti Luka je život okončao u 84. godini, a hrišćanska tradicija kaže da je Luka napisao Sveto jevanđelje po Luki – treće jevanđelje (po redosledu u Novom zavetu), i Djela apostolska.

Njegove mošti se čuvaju u Carigradu, a smatra se da stopalo Svetog Luke koje se čuva u jednom manastiru u Crnoj Gori liječi bolesti očiju.

Stari običaji na Svetog Luku

Na današnji dan običaj je da se puštaju ovnovi da skaču na ovce, a čobanima se daje svečana i bolja užina ili im se nose pite, koje u Hercegovini zovu pazarice.

Kada se primjeti da ovca “zateže”, kažu da će biti teška zima. Ako ovce ne odbijaju ovnove, veruje se da će proleće ranije doći.

Sveti Luka – snijeg do kuka

U narodu postoje i izreke: “Ide Luka, eto vuka” ili “Sveti Luka, snijeg do kuka”, jer nastupa zima kada se vukovi približavaju selima.

Vjeruje se i da se posle obiljeležavanja praznika posvećenog Svetom Luki valja nadati rđavom vremenu. Svojevremeno, Vuk Karadžić je zabeležio:

“U Hercegovini, na Lučindan, domaćin porani u tor da vidi kako stoka toga jutra leži: ako je podvila noge poda se, kažu da će biti zla zima i godina, a ako je noge opružila, kažu da će biti dobra i zima i godina.”

U Crnoj Gori se vjeruje da je nebeska duga pojas Svetog Luke. To znači da se Sveti Luka moli za nas.

Na ovaj dan nikako ne bi trebalo da budete preki i nervozni, da se upuštate u svađe i rasprave, jer je Sveti Luka bio blag i miran i uvek pomagao ljudima!

Takođe pogledajte

“NEK GORA ZAZELENI” i u vrtiću “Zora Šaranović”

Povodom obiljezavanja 28 godina od usvajanja Deklaracije o ekološkoj Crnoj Gori , Generalni sekretarijat Vlade …

Počela akcija “NEK’ GORA ZAZELENI!”

Povodom obilježavanja 28 godina od usvajanja Deklaracije o ekološkoj državi Crnoj Gori Generalni sekretarijat Vlade …

Оставите одговор

%d bloggers like this: