Connect with us

Društvo

Centar za socijalni rad objavio način obeštećenja za majke sa troje i više djece

Published

on

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


U vezi implementacije Zakona o obeštećenju bivših korisnica naknada po osnovu rođenja troje ili više djece Centar za socijalni rad Danilovgrad dostavio je našem portalu saopštenje o pravima i načinu obeštećenja majkama sa troje i više djece.

“Pravo na obeštećenje, u skladu sa ovim zakonom, imaju korisnice mjesečne naknade po osnovu rođenja troje ili više djece, kojima je to pravo pripadalo u periodu od 1. januara 2016. do 30. juna 2017. godine, u skladu sa članom 4 (čl. 54a i 54b) Zakona o dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti (“Službeni list CG”, broj 42/15), ukoliko im je ovo pravo ukinuto. Zahjev se podnosi u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona. Zakon je stupio na snagu 8. januara a poslednji dan za podnošenje zahtjeva je 9. mart 2022. godine”, navodi se u saopštenju.

 

Pravo na obeštećenje pripada i korisnicama čiji je pravni status uređen članom 2 Zakona o izvršenju Odluke Ustavnog suda Crne Gore U-I broj 6/16 od 19. aprila 2017. godine (“Službeni list CG”, br. 42/17, 92/17, 3/18, 28/18 i 55/18), nakon isteka vremena korišćenja naknade koje je propisano tim zakonom. Korisnice kojima je pravo na naknadu po Zakonu o izvršenju Odluke Ustavnog suda Crne Gore U-I broj 6/16 prestalo po isteku roka od 60 dana od dana stupanja na snagu Zakona o obeštećenju bivših korisnica naknada po osnovu rođenja troje ili više djece tj. 9. marta 2022. godine, zahtjev za obeštećenje mogu podnijeti u roku od 30 dana od dana prestanka prava na naknadu.

U skladu sa članom 8 Zakona o obeštećenju bivših korisnica naknada po osnovu rođenja troje ili više djece, bivše korisnice ostvaruju naknade u procentualnim iznosima od 70% i 40%, u visini koja im je bila utvrđena kao korisnicima naknade po osnovu Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti.

U skladu sa odredbama Zakona uz zahtjev se obezbjeđuju sljedeći dokazi:

1.       ZAHTJEV – pisani zahtjev stranke;

Pisani zahtjev stranke nije propisani obrazac, već slobodna forma, gdje se navodi da stranka aplicira za obeštećenje kao bivša korisnica naknade po osnovu rođenja troje ili više djece i da prilaže dolje navedene dokaze.

2.       DOKAZ O OBUSTAVI PRAVA NA NAKNADU PO OSNOVU RODJENJA TROJE ILI VIŠE DJECE – po službenoj dužnosti obezbjeđuju centri za socijalni rad, ukoliko stranka uz zahtjev ne priloži rješenje o obustavi naknade;

3.       DOKAZ DA NIJE KORISNIK PENZIJE – obezbjeđuje centar za socijalni rad od Fonda PIO, osim za korisnice penzije, koje dostavljaju dokaz od Fonda PIO da su podnijeli zahtjev za obustavu penzije zaključno sa 31. martom 2022. godine;

4.       DOKAZ  DA NIJE OBVEZNIK OSIGURANJA – obezbjeđuju centri za socijalni rad od Uprave prihoda i carina.

U skladu sa članom 9 Zakona pravo prestaje ako korisnica tog prava zasnuje radni odnos, registruje se za obavljanje preduzetničke ili poljoprivredne djelatnosti ili ostvari pravo na penziju u skladu sa zakonom.

Korisnice prava na obeštećenje su dužne da nadležnom centru za socijalni rad prijave svaku promjenu koja je od uticaja na ostvarivanje prava na obeštećenje, u roku od 15 dana od dana nastale promjene, zaključuju iz Centra za socijalni rad.

Ostavite komentar

Leave a Reply

Društvo

Danas počeli pripremni radovi u okviru rekonstrukcije ulica i trotoara u gradskom jezgru

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Iz opštine Danilovgrad obavijestili su građane da danas 05.07.2022.godine u jutarnjem periodu od 7h počinju sa pripremnim radovima (uklanjanje vozila sa parkirališta, okresivanje drveća, uklanjanje pokretnog mobilijara ispred kafe-barova u centru grada i ostalog) radi realizacije tendera za presvlačenje kolovoza asvaltnom masom i rekonstrukcijom trotoara na dijelu ulica “I Bokeljske brigade”, “Blaža Mrakovića” , “Baja Sekulića”, “Bijelog Pavla” i “Vlajka Đuranovića”. U toku izvođenja radova na rekonstrukciji dijela trotoara u pomenutim ulicama biće izrađene zemljane kocke za zasadnju dodatnih stabala na svim mjestima gde je to moguće odraditi.

Iz Opštine su napomenuli da će se saobraćaj odvijati naizmjenično jednom saobraćajnom trakom u skladu sa dinamikom izvođenja radova i zamolili su sve učesnike u saobraćaju za razumijevanje.

Izvođač radova je firma ,,Bemax” doo Podgorica dok je za nadzor izabrana firma ,,Europrojekt” doo Podgorica. O eventualnim promjenama (izmjena) režima odvijanja saobraćaja javnost će biti blagovremeno obaviještena.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Stjepović: Nijedan pravni uslov nije ispunjen da bi se izabrao novi predsjednik

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Na juče održanoj sjednici Skupštine opštine Danilovgrad, za predsjednika Opštine je izabran Branko Bošković. Kao potpredsjednici su imenovani Darko Mrvaljević (DPS) i dipl. ekonomista Ilija Grgurović (SD).

U toku rasprave se moglo čuti i izlaganje odbornika Demokrata, Duška Stjepovića koji se osvrnuo na nezakonitosti jučerašnjeg izbora predsjednika i imenovanja potpredsjednika.

Stjepović je istakao nepoštovanje Zakona o lokalnoj samoupravi, Statuta opštine Danilovgrad, Poslovnika o radu Skupštine opštine Danilovgrad ali i Ustava Crne Gore osvrćući se i na rasulo u danilovgradskom DPS-u.

Nakon izlaganja bivše predsjednice Opštine, Zorice Kovačević, koja se, kako kaže Stjepović, zaplakala za govornicom zato što su ona i njena porodica bili izloženi svakakvim uvredljivim i mizoginim porukama i komentarima, pored svih njenih partijskih kolega koji to nisu učinili, Stjepović je inicirao zaključak kojim će se tako nešto snažno osuditi.

NASTAVI SA ČITANJEM

Najčitanije