Connect with us

Društvo

Preporuka za produženje raspusta

Najvažnija izmjena u odnosu na dosadašnje mjere odnosi se na uslove prelaska crnogorskih granica, saopštila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić – Bojović.

Published

on

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Mjere uoči praznika, prema riječima ministarke zdravlja Jelene Borovinić-Bojović, dale su rezultate, a zdravstveni sistem može u potpunosti da odgovori rezultatima koje imamo.

U narednih sedam dana granice Crne Gore moguće je prelaziti uz ispunjen najmanje jedan od četiri uslova iz EU digitalne potvrde.

“Da je osoba potpuno vakcinisana propisanim brojem vakcina i da od dobijanja posljednje doze vakcine nije prošlo duže od šest mjeseci. Dalje, da posjeduje negativan PCR test ne stariji od 72 sata, negativan brzi antigenski test ne stariji od 18 sati ili dokaz da je osoba preboljela kovid, odnosno da je prošlo ne manje od 10 dana i ne više od šest mjeseci od pozitivnog PCR ili brzog testa”, rekla je Borovinić-Bojović.

Dozvoljen rad fitnes centrima, teretanama…

Omogućava se, kako je rekla, rad fitnes centrima i teretanama uz EU digitalnu COVID potvrdu i uslov da se za jednu osobu mora obezbijediti prostor od 10m2.

Dozvoljene su posjete advokatima i sudskim vještacima u obavljanju službene dužnosti uz posjedovanje EU digitalne COVID potvrde.

Sa današnjeg presa zdravstvenih vlasti (Foto: Ministarstva zdravlja) Sa današnjeg presa zdravstvenih vlasti (Foto: Ministarstva zdravlja)

“U kontekstu aktuelnog epidemiološkog trenutka, razmotrili smo i uslove nastavka školske godine. preporuka je da se raspust produži sedam dana, tako da školska godina, umjesto 24. januara počne 31. januara. O ovoj mjeri konačnu odluku donijeće Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta. Časovi će trajati pola sata uz obavezno nošenje zaštitnih maski. Ova mjera ostaje na snazi”, kazala je ministarka.

Raste broj hospitalizovanih

Direktorica KCCG Ljiljana Radulović rekla je da se posljednih dana bilježi porast hospitalizacija u Crnoj Gori, te da je na današnji dan na liječenju 280 kovid pacijenata.

Najviše ih je u KCCG – 90, slijede Opšta bolnica Pljevlja – 36, OB Bijelo Polje – 16, OB Berane – 27, OB Nikšić – 32, OB Kotor – 3, OB Bar – 26 i Specijalna bolnica Brezovik dva.

Govoreći o bolnici u Meljinama, ministarka zdravlja je rekla da im je namjera da se problem riješi i da se ona vrati svojoj namjeni i svrsi. Bolnica je, kaže, uništena i svedena na mjeru koja nije smjela da se desi, te da to nije njihov propust. Kazala je i da se neće odustati od rješenja problema u toj zdravstvenoj ustanovi.

“KCCG je, u saradnji sa IJZCG uradio analizu koja je pokazala da je 67 odsto životno ugroženih pacijenata u bolnici inficirano Omikron sojem korona virusa, a 33 odsto njih Deltom. Devedeset odsto pacijenata koji su zaraženi Delta sojem korona virusa su nevakcinisani. Osamdeset odsto pacijenata koji imaju Omikron su nevakcinisani ili im je prošlo više od šest mjeseci od druge doze vakcine, pa se po standardima EU smatraju nevakcinisanima”, rekla je Radulović.

Najmlađi hospitalizovani pacijent uslijed infekcije Omikron sojem, kazala je, ima 63 godine, a nastariji 74.

“Posebno zabrinjavaju mladi pacijenti u Intenzivnoj jedinici. Niko od njih nije vakcinisan i ni kod koga od njih nije ustanovljen Omikron soj korona virusa Ova analiza pokazuje da moramo biti oprezni sa Omikron sojem koji uopšte nije naivan i ne smijemo ga uzimati zdravo za gotovo”, rekla je Radulović.

U ovom trenutku, navodi ona, van procesa rada u KCCG zbog korona virusa je 20 od oko 600 ljekara i 90 od oko 1.600 medicinskih tehničara koji su pozitivni na COVID 19.

Među inficiranima najviše mladih

Direktor IJZ Igor Galić kazao je da su među građanima koji su u januaru inficirani korona virusom najviše, očekivano, mladih osoba.

“Čak šezdeset odsto zaraženih novim koronavirusom u januaru su osobe od devetnaeste do pedesete godine života. Na taj način dovode u rizik i svoje starije ukućane koji su bili, očekivano, suzdržani i nijesu se izlagali nepotrebnim masovnim skupovima ili susretima, a koje smo svi dužni dodatno da zaštitimo”, kazao je Galić, pozivajući građane koji se još nijesu imunizovali protiv COVID-19 infekcije da to učine.

Radulović je negirala da su u toj ustanovi stopirani specijalistički pregledi i operacije. Tvrdi da se specijalistički pregledi obavljaju najnormalnije, te da su samo u toku noći imali pet operacija.

Od 14. jula, od kada je započela primjena “booster” doze vakcine, kako je kazao, od ukupnog broja osoba koje su primile treću dozu vakcine njih 97 odsto se nijesu zarazile.

“U istom periodu, od ukupnog broja preminulih osoba samo njih 0.25% su primile sve tri doze vakcine. Još jednom apelujemo na sve da dobiju svoju prvu ili drugu dozu uz podsjetnik da se nakon šest mjeseci od revakcinacije, osoba više ne smatra zaštićenom i njoj se vakcine automatski brišu iz EU digitalnog COVID sertifikata. Zato ne zaboravite da već poslije tri mjeseca od druge doze dobijete i svoju “booster”, treću vakcinu”, rekao je Galić.

Ostavite komentar

Leave a Reply

Društvo

Zaključeni ugovori između Opštine Danilovgrad i predstavnika sportskih organizacija

Za sufinansiranje programa rada sportskih organizacija, Budžetom Opštine Danilovgrad, opredijeljena su sredstva u visini 200.000,00 eura.

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Odlukom o raspodjeli sredstava sportskim organizacijama za 2022. godinu, od 18.05.2022. godine, predviđeno je da se putem Javnog konkursa rasporedi 50%, odnosno 100.000,00 od ukupnog iznosa sredstava opredijeljenih Budžetom. Navedenom Odlukom, sredstva za sufinansiranje programa rada sportskih organizacija, raspoređena su na sljedeći način:

FK „Iskra“ – 32.698,83 eura

KK „Danilovgrad“ – 10.077,77 eura

MRK „Danilovgrad“ – 11.341,54 eura

OFK „Spuž“ – 6.642.90 eura

FK „Danilovgrad“ – 11.276,73 eura

KK „Iskra“ – 15.197.67 eura

SPK „Matrix“ – 8.198,31 eura

SK „Vojnik“ – 4.666,23 eura

Predsjednik Opštine Branko Bošković, upriličio je prijem za predstavnike sportskih organizacija, dobitnike sredstava, tokom kojeg su zaključeni ugovori.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

„Zazimljavanje pčela“ u prostorijama Mjesnog doma u Donjem Zagaraču

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


U četvrtak, 18. avgusta 2022. godine, u prostorijama Mjesnog doma u Donjem Zagaraču, u 19.00 h, organizovaće se predavanje na temu „Zazimljavanje pčela“, koje mještani Zagarača organizuju u saradnji sa NVO Molekul i opštinom Danilovgrad , dok će se u ulozi predavača naći Vladimir Radulović, tehnički sekretar Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore.

Organizatori su saopštili da je predavanje otvoreno za javnost, pa samim tim, pozivaju sve zainteresovane da prisustvuju navedenom događaju.

S obzirom na ograničenost mjesta i u cilju kvalitetnije organizacije događaja, potrebno je da se zainteresovani prijave putem Instagram i Facebook stranice ili na mejl [email protected], na način što će nasloviti mejl sa “Prijava za predavanje “„Zazimljavanje pčela“” i u tekstu mejla upisati svoje ime i prezime, kontakt telefon, mejl adresu i zanimanje (ukoliko se kroz jedan mejl prijavljuje više osoba, potrebno je za svaku osobu naznačiti prethodno navedene podatke).

NASTAVI SA ČITANJEM

Najčitanije