Connect with us

Društvo

Strože zatvorske kazne za pedofile i obavezne mjere nadzora

U Crnoj Gori od juče su na snazi strože zatvorske kazne za počinioce krivičnih djela protiv polnih sloboda, učinjenih prema djeci i nemoćnim licima. Pedofili će, nakon izlaska sa robije, ubuduće biti pod višegodišnjim obaveznim nadzorom, a podaci o njima naći će se u registru. Sve to propisano je izmjenama Krivičnog zakonika Crne Gore, koji je usvojen prošle sedmice u Skupštini, a u primjeni je od danas.

Published

on

Abused little girl

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Udruženje Roditelji se godinama zalagalo za izmjene Krivičnog zakonika u cilju zaštite djece od pedofila, a usvajanjem izmjena i dopuna prije nekoliko dana, uvaženi su gotovo svi naši predlozi, koji su uz podršku Ženskog kluba i pojedinih poslanika formalizovani u vidu amandmana.

Kazne zatvora i do 40 godina

Novom verzijom Krivičnog zakonika korigovana je kaznena politika za sva krivična djela protiv polnih sloboda, koja se tiču zaštite maloljetnih i nemoćnih lica. Za krivična djela silovanje, obljuba nad nemoćnim licem, obljuba sa djetetom i obljuba zloupotrebom položaja, zakon propisuje da počinilac bude kažnjen i kaznom dugotrajnog zatvora u trajanju do četrdeset godina.

Mjere posebnog nadzora

Prema učiniocu krivičnog djela protiv polnih sloboda u kojima su žrtve djeca, poslije izdržane kazne zatvora, od danas se sprovode i mjere posebnog nadzora. Pedofili će, prema novom Zakonu, biti u obavezi da se javljaju policiji, a zabranjeno im je da posjećuju mjesta na kojima se okupljaju maloljetna lica, vrtiće, škole i dvorišta ovih ustanova, igrališta… Propisano je i da obavezno posjećuju profesionalna savjetovališta, kao i da obavijeste nadležne u slučaju promjene prebivališta, boravišta ili radnog mjesta.

Dvadeset godina nakon izlaska iz zatvora biće dužni da obavještavaju nadležne i ukoliko putuju u inostranstvo. Krivični zakonik predviđa i mogućnost ukidanja mjera posebnog nadzora poslije isteka svake četiri godine od početka primjene.

Bez javnih funkcija i rada sa djecom

Izmjene Krivičnog zakonika propisuju da sud ne može ubuduće da ublažava kazne počiniocima ovih krivičnih djela, a snosiće i dodatne pravne posljedice. Za njih je previđen prestanak javne funkcije, kao i prestanak radnog odnosa ili obavljanja određenog poziva, djelatnosti ili dužnosti koji podrazumijevaju rad sa maloljetnim licima. Okrivljenima za ta djela biće ubuduće zabranjeno i sticanje javnih funkcija, kao i zabranjeno zasnivanje radnog odnosa, odnosno obavljanja poziva, djelatnosti ili dužnosti koji podrazumijevaju rad sa maloljetnicima.

Navedene pravne posljedice traju 20 godina, a vrijeme provedeno na izdržavanju kazne zatvora ili kazne dugotrajnog zatvora ne uračunava se u vrijeme trajanja pravne posljedice osude. Krivičnim zakonikom je predviđeno da se pravosnažna presuda kojom se lice osuđuje za krivična djela protiv polne slobode obavezno dostavlja i poslodavcu osuđenog lica.

Uskoro registar pedofila  

Dopunama Krivičnog zakonika, koje su usvojene, udruženje Roditelji je tražilo i formiranje registra počinilaca krivičnih djela protiv polnih sloboda na štetu djece. Sada je i zakonski regulisano da Ministarstvo pravde u narednom periodu vodi posebnu evidenciju o licima osuđenim za krivična djela protiv polnih sloboda na štetu maloljetnika.

Podaci iz posebne evidencije vodiće se trajno, bez mogućnosti brisanja, a mogu se dati sudu, državnom tužilaštvu i policiji. Takođe, kako je predviđeno Zakonikom, uz obrazložen zahtjev, mogu se dati i državnom organu, privrednom društvu, drugoj organizaciji ili preduzetniku, ako još traju pravne posljedice osude.

„Državni i drugi organi, kao i pravna lica ili preduzetnici koji rade sa maloljetnim licima dužni su da zatraže podatak da li je lice koje treba da zasnuje radni odnos kod njih, odnosno obavlja poslove sa maloljetnim licima, upisano u posebnu evidenciju. Podaci iz posebne evidencije mogu se dati i inostranim državnim organima, u skladu sa međunarodnim sporazumom“, navedeno je u usvojenom amandmanu Krivičnog zakonika.

Među usvojenim izmjenama Krivičnog zakonika nije se našao predlog Ženskog kluba Skupštine da se uvede hemijska kastracija za seksualne prestupnike.

Ostavite komentar

Leave a Reply

Društvo

Zaključeni ugovori između Opštine Danilovgrad i predstavnika sportskih organizacija

Za sufinansiranje programa rada sportskih organizacija, Budžetom Opštine Danilovgrad, opredijeljena su sredstva u visini 200.000,00 eura.

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Odlukom o raspodjeli sredstava sportskim organizacijama za 2022. godinu, od 18.05.2022. godine, predviđeno je da se putem Javnog konkursa rasporedi 50%, odnosno 100.000,00 od ukupnog iznosa sredstava opredijeljenih Budžetom. Navedenom Odlukom, sredstva za sufinansiranje programa rada sportskih organizacija, raspoređena su na sljedeći način:

FK „Iskra“ – 32.698,83 eura

KK „Danilovgrad“ – 10.077,77 eura

MRK „Danilovgrad“ – 11.341,54 eura

OFK „Spuž“ – 6.642.90 eura

FK „Danilovgrad“ – 11.276,73 eura

KK „Iskra“ – 15.197.67 eura

SPK „Matrix“ – 8.198,31 eura

SK „Vojnik“ – 4.666,23 eura

Predsjednik Opštine Branko Bošković, upriličio je prijem za predstavnike sportskih organizacija, dobitnike sredstava, tokom kojeg su zaključeni ugovori.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

„Zazimljavanje pčela“ u prostorijama Mjesnog doma u Donjem Zagaraču

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


U četvrtak, 18. avgusta 2022. godine, u prostorijama Mjesnog doma u Donjem Zagaraču, u 19.00 h, organizovaće se predavanje na temu „Zazimljavanje pčela“, koje mještani Zagarača organizuju u saradnji sa NVO Molekul i opštinom Danilovgrad , dok će se u ulozi predavača naći Vladimir Radulović, tehnički sekretar Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore.

Organizatori su saopštili da je predavanje otvoreno za javnost, pa samim tim, pozivaju sve zainteresovane da prisustvuju navedenom događaju.

S obzirom na ograničenost mjesta i u cilju kvalitetnije organizacije događaja, potrebno je da se zainteresovani prijave putem Instagram i Facebook stranice ili na mejl [email protected], na način što će nasloviti mejl sa “Prijava za predavanje “„Zazimljavanje pčela“” i u tekstu mejla upisati svoje ime i prezime, kontakt telefon, mejl adresu i zanimanje (ukoliko se kroz jedan mejl prijavljuje više osoba, potrebno je za svaku osobu naznačiti prethodno navedene podatke).

NASTAVI SA ČITANJEM

Najčitanije