Danilovgradska gimnazija “Petar I Petrović Njegoš”, od početka novog režima nastave, vodi online dnevnik ,kako bi javnost mogla pratiti aktivnosti škole.

Posebno je lijepa činjenica, što će nakon završetka trenutnog stanja, sve ostati zapisano, samo uspomena na vrijeme kada smo svi pronalazili nove načine rada i funkcionisanja.


Petak, 13. mart 2020. godine
, za sada posljednji dan uobičajene nastave u školskoj 2019/2020. godini. Kraj radnog vremena, priča se o prekidu nastave od ponedjeljka, blaga nevjerica i strah, ali još uvijek ništa zvanično. Profesori odlaze s posla, ne nose sa sobom udžbenike, niti sveske u kojima evidentiraju aktivnosti učenika, a  u ponedeljak će se baviti izostancima iz protekle sedmice… ima se kad. Kasnije tog dana i zvanično saznajemo da od ponedjeljka kreće pauza od dvije sedmice, kao mjera prevencije za borbu protiv pandemije izazvane virusom korona. Preporuka je da to vrijeme provedemo DOMA.

Tokom vikenda dobijam poziv od koleginice Zoje Bojanić-Lalović koja predlaže da zajedničkim snagama već od iduće sedmice krenemo u realizaciju projekta #UČI DOMA koji je osmislilo Ministarstvo prosvjete. Čitavo popodne provodim u razgovoru sa profesorima predlažući im da prihvate učešće u #UČIDOMA. Epilog, njih petoro je pristalo: Biljana Bečanović, Željko Vujović, Miroslav Popović, Milan Rosandić i Miroslav Minić.

Ponedjeljak, 16. mart 2020. godine, prvi dan vanrednog „raspusta“ . Viber grupa sa profesorima, koji se spremaju za snimanje, svako malo se oglašava. Razmjenjuje se bezbroj ideja o tome kako bi trebalo da izgledaju video lekcije, a ne štedi se ni na riječima međusobne podrške da oni to mogu. Polako se otvara i priča da na nivou naše gimnazije treba preduzeti određene mjere u cilju održavanja kontinuiteta nastave. Uostalom, kraj trećeg klasifikacionog perioda samo što nije, a svi smo DOMA.

Utorak, 17. mart 2020. godine, saznajemo da su i u Crnoj Gori zabilježeni prvi slučajevi korona virusa. Nije svejedno… Jasno je da će prekid nastave trajati duže od dvije sedmice.

Srijeda, 18. mart 2020. godine, profesori su spremni za snimanje predavanja za projekat #UČI DOMA, a neki su već uspostavili komunikaciju sa učenicima, kojima predaju, preko virtuelnih učionica. Saznajemo da i to postoji. Uzimajući u obzir da nisu svi nastavnici jednako informatički pismeni kao i da nema vremena za njihovo opismenjavanje, pravimo plan za danilovgradsku Gimnaziju i odmah se kreće u realizaciju. Cilj je da od ponedjeljka 23. marta krene on line nastava na nivou Škole, istovremeno kad i emitovanje predavanja iz projekta #UČI DOMA.

Kako smo se za to pripremili do kraja sedmice, računajući i vikend?

  • Prave se Viber grupe:
  1. odjeljenske starješine sa učenicima svog odjeljenja, a neki i sa roditeljima učenika;
  2. odjeljenske starješine (4 grupe – svaki razred posebno)sa pedagoškinjom Nadeždom Vujašković i sa mnom;
  3. stručni aktivi (7 grupa) sa pedagoškinjom Nadeždom Vujašković i sa mnom;
  • Profesor matematike Miroslav Popović pravi 7 Google sajtova (za 7 stručnih aktiva), na koje će nastavnici dva puta sedmično postavljati materijal namijenjen učenicima;
  • Profesori pripremaju materijal za ponedeljak kada počinje i zvanično nastava na daljinu;
  • Na školski sajt postavljaju se uputstva za primjenu Zoom aplikacije, Google classroom-a i alatki u paketu Office 365, ukoliko neko od profesora želi da i na ovaj način ostvari komunikaciju i saradnju sa učenicima;
  • Provjerava se da li svi učenici imaju mogućnost da prate nastavu DOMA.

Ponedjeljak, 23. mart 2020. godine, sve je spremno, svi materijali postavljeni na sajtove aktiva, a linkovi za iste, uz propratno pojašnjenje, postavljeni su na školski sajt kao i na školsku FaceBook stranicu.

Prva sedmica učenja na daljinu (23.03-27.03) – Svi učesnici nastavnog procesa rade punom parom. U hodu se otvaraju nove mogućnosti komunikacije kao i ideje za realizaciju. Sve više profesora se opredjeljuje i za virtuelne učionice, ali ostaje dogovor da 7 Google sajtova stručnih aktiva budu baza na kojoj učenici mogu naći sve materijale. Veliki trud koji smo svi uložili i za vrlo kratko vrijeme krenuli sa učenjem na daljinu urodio je plodom. Učenici su aktivniji nego ikad, redovno prate sadržaje, šalju domaće zadatke, odgovaraju za ocjenu putem video poziva… imamo i album fotografija na kojima učenici prate nastavu iz svog sigurnog DOMA.

Predavanja naših 5 profesora, koja se emituju na kanalima #UČIDOMA, dobijaju samo pozitivne komentare. Oni nastavljaju sa snimanjem. Na njima je više obaveza jer pored onih prema svojim učenicima, oni spremaju predavanja i za projekat  #UČIDOMA. Ponosni smo na njih… DOMA.

Druga sedmica učenja na daljinu (30.03-3.04) – U utorak 31. marta završio se treći klasifikacioni period. Svi učenici imaju zaključene ocjene i unesene su u elektronski dnevnik. Sjednica Nastavničkog vijeća održana je par dana kasnije elektronskim putem. Uspjeh učenika je bolji nego u prethodnom klasifikacionom periodu, a bolji je i u odnosu na isti klasifikacioni period prethodne dvije školske godine. Veliko bravo i za učenike i za profesore. Ne krijemo zadovoljstvo učinkom… DOMA.

Drugi dio ove sedmice je relaksiraniji jer smo na početku završnog klasifikacionog perioda. Profesori postavljaju nove nastavne sadržaje, a naše Zlatne savjetnice Ombudsmana nalaze vremena da na FaceBook stranici Škole predlože ostalima kako da kreativno ispune slobodno vrijeme DOMA.

Treća sedmica učenja na daljinu (6.04-10.04) je u toku. Svi su već uigrani i mnogo je lakše. Saznajemo da je maturski ispit odložen do daljnjeg. Velika je neizvijesnost koliko ćemo još sedmica učiti na daljinu i da li će se mjerna jedinica vremena promijeniti u neku veću. Nije da nismo uočili prednosti ovog načina učenja, ali svima nedostaje Škola, učionica, ljudi, živi razgovor, tabla, kreda, papirni dnevnik, zvono za početak časa, “buka” između časova, muzika za kraj časa… Imali smo planove za posljednji klasifikacioni period: brojne vannastavne aktivnosti, takmičenja, DanilovGradation, matursko veče… U ovo vrijeme za naš FoRoom pravimo raspored korištenja jer kreću gostovanja umjetnika, radionice, probe… o redovnim časovima  da ne govorimo.

Šta nam preostaje? Da budemo disciplinovani i strpljivo čekamo na povelikoj socijalnoj distanci. A da ona nije prepreka za planirane aktivnosti objasnili su naši recitatori koji su nam u ponedjeljak veče, putem školske FaceBook stranice, poklonili virtuelno “VEČE POEZIJE” (trebalo je da se održi u Centru za kulturu Danilovgrad). Eto, ni u vremenu učenja na daljinu danilovgradski gimnazijalci nisu zapostavili vannastavne aktivnosti po kojima su prepoznatljivi. Dali su dobar primjer da upornost i volja uvijek nađu put. Šta je sljedeće, dragi gimnazijalci? Čekamo… DOMA.

Direktorica

Nataša Latković

Izvor Gimnazija