Connect with us

Društvo

Drvo je ovdje bilo prvo

Published

on

Autori đaci, ekolozi iz OŠ "Dragiša Ivanović"

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Čovjek svojom aktivnošću neprekidno mijenja životnu sredinu i prilagođava je svojim potrebama.

Promjene su mnogobrojne i različitog obima, a svaku promjenu koju čovjek izazove u životnoj sredini uvijek prati i niz drugih posrednih promjena. Izgradnjom saobraćajnica, stambenih objekata, obradivih površina, čovjek uništava prirodne ekosisteme. Tako su nestale stotine hiljada hektara šuma, močvara, livada, ali i brojnih vrsta koje su naseljavale date ekosisteme.

Nemilosrdnim uništavanjem šuma na račun novih naselja i saobraćajnica, čovjek ugrožava opstanak svih živih bića na Zemlji. Njihovim uništavanjem nastaju ekološke promjene s velikim posljedicama kao što su promjena tla i klime, nestanak mnogih biljnih i životinjskih vrsta.
Prije 150 godina su u Crnoj Gori bile ogromne nizijske šume hrasta lužnjaka, poznatijeg kao skadarski dub, koje su se pružale oko rijeke Zete, Skadarskog jezera i rijeke Bojane. Od ovih šuma su imali obostranu korist i ljudi i životinje. Međutim, sječa ovih šuma je bila mnogo brža od njihove obnove što je dovelo do njihovog nestanka. Danas je skadarski dub prisutan na pomenutim lokalitetima samo u vidu pojedinačnih
stabala, a u Bjeloplavićkoj ravnici ima tek nekoliko desetina ovih nijemih svjedoka toga vremena. Ova vrsta hrasta je u Crnoj Gori jedina zakonom zaštićena i ujedno predstavlja endemsku vrstu, što znači da se ne može više naći nigdje u svijetu.

Slučajan susret s jednim od njih otvorio je niz pitanja na koje pokušavamo dati odgovore. Da li je civilizacija i modernizacija dovoljno civilizovana za čovjeka, koji je najzad, htio on to ili ne dio prirode? Šta će se dogoditi u budućnosti ako čovjek ne bude dozvolio da ga priroda mijenja i prilagođava sebi, a ne on nju?  Šta će se dogoditi ako niko ne bude postavljao ovakva pitanja? Šta…? Tragom odgovora na ova pitanja stvorila se interesantna priča čiji je glavni junak skadarski dub.

Rekonstrukcija puta Danilovgrad – Podgorica je, projektnim i izvođačkim radovima, presijecala životni prostor šezdesetogodišnjeg stabla skadarskog duba, u mjestu Tomaševići, gdje je na mjestu stabla trebalo da se uradi priključna saobraćajnica i odvodni kanal za atmosferske vode. Aktivnošću Crnogorskog društva ekologa, ali i podrškom Uprave za saobraćaj, hrast nije posječen. Shvatajući njegov značaj, Uprava za
saobraćaj je pristupila prilagođavanju projektnog rješenja i sačuvala hrast. Čuvajući stablo, sačuvali su i  gnijezdo ptica koje nam je skrenulo pažnju na sebe i kao direktni svedok nas opomenulo da drvo nikada ne strada samo.

S obzirom na značajnu ulogu ove institucije razgovarali smo sa građ.inž. Svetlanom Janjević, koordinatorkom projekta iz Uprave za saobraćaj, koja je i sama prepoznala značaj zaštite skadarskog dub.

„ Pri realizaciji magistralnog puta hrast nije prepoznat kao zaštićena vrsta i planirana je bila njegova sječa. Međutim, prije same reakcije ekoloških organizacija, izvođač me je, kao predstavnika investitora, upoznao da postoji način da se sječa stabla zaustavi. Obišli smo lokaciju i našli smo tehničko rješenje da hrast bude sačuvan. Srećom, njegova lokacija je takva da nije u velikoj mjeri uticala na samu saobraćajnicu, a i nije bilo teško izmjestiti planirani odvodni kanal. Izmještanje čak nije zahtjevalo ni veće finansijske troškove.“

Sačuvani skadarski dub je prvi ovakav slučaj u Crnoj Gori i kako kaže naša sagovornica „uvijek je dobra ideja, kad je to izvodljivo, da se izbjegne bilo kakva sječa“. Prihvatanje ovakve vrste radova bio je pokazatelj odgovornosti investitora odnosno Uprave za saobraćaj, a poruka koja je time poslata je potvrda ustavne činjenice da je naša država, ekološka zemlja.

Put i hrast mogu ići zajedno, Tomaševići
(foto: Stefan Brajković)
Uspješna aktivnost Uprave za saobraćaj i koordinatorke projekta Svetlane Janjević
(foto: Vuk Kankaraš)
“Stvaranje hiljadu šuma nalazi se u jednom žiru.“
(Ralph Waldo Emerson)
(foto: Stefan Brajković)

Priča ovog hrasta ne završava se ovdje. Ovo visokoplodonosno drvo, predstavlja riznicu za inkubaciju, širenje i opstanak vrste u Parku prirode „Rijeka Zeta“ i predstavlja šansu za spasavanje njegove vrste. S tim u vezi, pokrenuta je aktivnost za sakupljanje 20.000 žirova ove vrste kako bi se pristupilo stvaranju najmanje 10 000 sadnica koje će u doglednoj budućnosti obrazovati novih 100 hektara hrastovih šuma.

U te aktivnosti uključeni su građani Crne Gore, koji su, osim u sakupljanju, učestvovali i u njihovom prepoznavanju i mapiranju. Ovim aktivnostima priključila se i naša škola uz čvrstu odluku da ćemo sađenjem žirova ovog hrasta zaštititi ovu ,,zaštićenu“ vrstu.

Spašavanjem ove vrste, podizanjem novih zasada i prilagođavanje puta njegovom životnom prostoru, predstavlja uspješnu kampanju u podizanju ekološke svijesti građana Crne Gore. Zajedničkim djelovanjem mještana i građana na državne institucije predstavlja jedinstvenu pobjedu u zaštiti životne sredine. Na ovaj način, osim očuvanja prirodnog ekosistema, šaljemo i jasnu poruku budućim generacijama da svako od nas može da bude pokretač promjena i sačuva nešto od neprocjenjive vrijednosti.

Danas ovaj šesdesetogodišnjak predstavlja simbol pobjede i pokazuje svima da uz malo dobre volje put i hrast mogu ići zajedno. Hrast će ujedno i biti izvor iz koga će nastati novi hrastovi, koji će obnoviti šume ovog Parka prirode.

Jedno je sigurno, da drvo može da odlučuje nikada ne bi posjeklo čovjeka.

Ostavite komentar

Leave a Reply

Društvo

TELEKOM Montenegro business run – najveći team building dogadjaj u crnoj gori

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Dogadjaj koji je namijenjen društveno – odgovornim kompanija sa ciljem promovisanja takmičarskog i timskog duha, brige o zdravlju zaposlenih, te jačanju kontakta sa poslovim saradnicima u jednom neformalnom okruženju

U okviru vinogradarskog kompeksa na Šipčaniku “Multisport Akademija Mayer” i “Business Support centar” organizuju 16.juna 2022.godine “III Telekom Montenegro Business Run“, najveći tim bilding događaj u Crnoj Gori.

Osnovni cilj ovog sportsko-poslovnog dogadjaja je usmjeren na društvenu aktivnost zaposlenih, te bolju interpersonalnu komunikaciju, kako zaposlenih unutar kompanije, tako i medju kompanijama. Namjera organizatora je da kroz osnovne prednosti sporta, kao što su takmičarski i timski duh podstaknu komunikaciju i umrežavanje sa kolegama iz drugih kompanija, ali i doprinese zdravlju zaposlenih.

Partner trke je kompanija Telekom, koja je prepoznala značaj trke i ono šta ona nudi svim Kompanijama. Domaćin trke su „Plantaže“ a.d., a pozvani su da učestvuju svi zaposleni u javnom i privatnom sektoru. Centalni dogadjaj predstavlja trka na 5 km, dok je nakon trke planiran koncert. Ako ste kompanija koja brine o zdravlju svojih zaposlenih, ne smijete propustiti najveći tim bilding dogadjaj u Crnoj Gori. „Telekom Montenegro business run“ nije samo trka posle posla, već priča koja se prenosi i nakon trke i želje da se učestvuje i sledeće godine.

This slideshow requires JavaScript.

Trend trčanja polako je stigao i u našu zemlju. Trčati mogu svi, a ko ne može, dovoljno je da prošeta i time da doprinos svojoj ekipi. Iz tog razloga „Telekom Montenegro Business run“ okuplja poprilično široko broj učesnika – stare i mlade, žene i muškarce, one takmičarski nastrojene ili one koji se po prvi put rekreiraju.

5 RAZLOGA DA SE PRIJAVITE

  1. Ojačajte timski duh.
  2. Motivacija za uspjeh i pobjedu.
  3. Novi poslovni i privatni kontakti.
  4. Briga o zdravlju zaposlenih.
  5. Svaki učesnik dobija startni paket.

Učestvovanje na dogadjaju kao što je “Telekom Montenegro Business Run” predstavlja oblik društveno odgovornog poslovanja. Svaka kompanija prijavljuje jedan tim koji se sastoji od minimum 3 zaposlena, a ograničenja u broju prijava ne postoje. Pobjednik na trci je ona kompanija koja ima najmanje zbirno vrijeme od najbrža 3 zaposlena. Naravno, smisao trke je prije svega dobro druženje i zabava.

Statistika je pokazala da CEO koji završi MARATON IMA 8% veće PRIHODE u svojoj kompaniji (u prosjeku).

Mark Cukerberg je prepoznao značaj trčanja i to sa zaposlenima i pokrenuo je kampanju “A year of running“, koja promoviše 365 pretrčanih milja za godinu dana!

Započnite i vi svoju “5K” strategiju na Telekom Montenegro Business Run 2022. Sa kolegama je lakše i zanimljivije. Neka najbolji tim pobijedi.

Svaki učesnik dobija bogat startni paket koji uključuje medalju, majicu, bon za večeru i startni broj sa čipom. Nakon trke ga očekuje večera, piće i žurka. Dobra zabava, muzika i kvalitetno piće su zaštitini znak “After run” žurki, jer pobjedu treba nazdraviti uz nagrade, ples i druženje sa kolegama. Više infomacija o ovom izuzetnom dogadjaju možete pronaći na sajtu https://www.montenegrobusiness.run/ ili na kontakt telefon 067 51 80 80.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Zodijakov opus slika izložen u Centru za kulturu Danilovgrad njegova je najintimnija biografija

Published

on

By

Izvor opština Danilovgrad

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Opus slika Božidara Pavićevića Zodijaka, koji je predstavljen na izložbi u Centru za kulturu Danilovgrad, njegova je najintimnija biografija i ne postoje riječi koje bolje mogu od tog izbora, izraziti likovnost, njegovu senzaciju, beskrajnu svestranost i energiju.

To je saopšteno na otvaranju izložbe slika Božidara Pavićevića Zodijaka, koja je upriličena u holu Centra za kulturu Danilovgrad, u okviru programa povodom proslave Dana nezavisnosti Crne Gore.

Predsjednica Opštine Danilovgrad, Zorica Kovačević, kazala je da je Božidar rođen u Danilovgradu gdje je živio i stvarao.

„Uvijek je govorio da je Danilovgrad njegov zavičaj, specifičan po različitostima malim i velikim, po dobrim i britkim ljudskim osobinama. Grad Danilovgrad, koji je imao ogroman zamajac od davnina, grad koji je znao samo da priča, ako ima dovoljno sluha za sve te njihove priče, govorio je Zodijak. Rijeka Zeta i njegovi mostovi su tragovi jači od svih nas. Zato neka grad Danilovgrad nikad ne zaboravi našeg Boža, neponovljivu ličnost koja je imala snage da nas inspiriše, povede i kreativno sugeriše onaj stav koji mu život nameće“, rekla je Kovačević.

Podsjetila je da je Božidar dobitnik više nagrada, ali da izdvaja onu koja mu je, kako je kazala najdraža, a to je Nagrada 9. decembar, svog rodnog grada.

„Kada sam pitala Boža jednom prilikom da li bi svoj atelje preselio u neki drugi grad, Božo mi je rekao „ne, moja je radost tu, tu je moj korak djetinji, a rekao sam sve je blizu ako čovjek hoće“, rekla je Kovačević.

Ćerka Zodijaka Milica Pavićević kazala je da ne može da govori o stvaralaštvu njenog oca bez snažnih emocija.

„Posebno kad u drugačijem okruženju posmatram život moje porodice, jer ove slike jesu to. Zodijakov opus izložen u Centru za kulturu Danilovgrad, njegova je najintimnija biografija. Ne postoje riječi koje bolje mogu, od ovog suptilnog izbora, izraziti likovnost i njegovu senzaciju, beskrajnu svestranost i energiju. Opisivao je događaje, trag, um, rođenje i stradanje, ljubav, misao iznad svega i birao mjesto u našem domu u kojem će različiti izrazi živjeti sa nama“, rekla je Pavićević.

Sve je, kako je dodala, dobilo smisao.

„Za nas i konačni i beskonačni i neraskidivi. Za vas, draga publiko, jedno drugačije, možda najljepše druženje sa Zodijakom“, navela je Pavićević.

Predstavnica Centra za kulturu Danilovgrad, Božidarka Beba Popović, citirala je Zodijaka rečenicom koju je napisao „slikar ne treba da radi ono što vidi, već ono što će biti viđeno“.

„Centru za kulturu Danilovgrad čini čast i zadovoljstvo što smo sa porodicom Božidara Pavićevića Zodijaka sa posebnim uvažavanjem i sjetom upriličili ovu izložbu i tim gestom se makar odužili, podsjetili javnost na ovog značajnog crnogorskog umjetnika koji je nesumljivo ostavio veliki trag u likovnoj umjetnosti u Crnoj Gori“, navela je Popović.

Poručila je da izložba dokazuje to da djela velikog umjetnika uvijek žive i poslije njega.

Božidar Pavićević Zodijak rođen je 1948. godine u Danilovgradu. Srednju umjetničku školu je završio u Herceg Novom, a studirao je na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Beogradu. Bio je član Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore. Bio je svestran. Kreativnost i imaginaciju je, pored slika, crteža, scenografije i karikature ispoljavao u grafičkom dizajnu. Njegova djela su izlagana u Italiji, Kubi, a posebno je bio zastupljen na prostorima bivše Jugoslavije, a najviše u Beogradu. Izlagao je i u svim gradovima Crne Gore, a najviše u svom rodnom Danilovgradu. Dobitnik je mnogobrojnih međunarodnih i domaćih nagrada. Preminuo je 2015. godine.

U muzičkom dijelu programa nastupile su Mila Nikić, vokalna solistkinja i Iva Uskoković violončelistkinja, a publika može posjetiti izložbu radnim danima od 10 do 14 sati i od 18 do 20 sati do 17. juna.

NASTAVI SA ČITANJEM

Najčitanije