Connect with us

Društvo

Ekološka zabrinutost: Uticaj ispuštanja kamene prašine u rijeku Zetu nije nezanemarljiv

Savremeno doba donosi sa sobom neizmerni napredak i tehnološke inovacije, ali isto tako nosi i odgovornost prema očuvanju prirode. Jedan od izazova sa kojima se suočavaju industrijska postrojenja, poput fabrika mermera i lokacija za obradu kamena, jeste adekvatno upravljanje otpadom i ispuštanjem čestica u okolinu.

Rijeka Zeta: Ekološka vrijednost i izazovi

Rijeka Zeta predstavlja dragocjeni prirodni resurs Danilovgrada i Crne Gore, od ključnog značaja za lokalne ekosisteme i zajednicu. Njeno bistro vodeno tijelo i obala bogata raznolikim biljnim i životinjskim vrstama čine je važnim staništem. Međutim, ovaj ekosistem je sve više suočen s pretnjama izazvanim ljudskim aktivnostima, a ispuštanje kamene prašine iz obližnjih fabrika mermera i mjesta za obradu kamena postaje ozbiljna ekološka briga.

Ispuštanje kamene prašine iz industrijskih postrojenja direktno utiče na ekosistem rijeke Zete, donoseći niz posledica koje mogu biti dugotrajne i ozbiljne.

Zamućenje i kvalitet vode. Kamena prašina, koja se oslobađa tokom procesa sječenja, brušenja i oblikovanja kamena, ima potencijal da značajno zamuti vodu rijeke Zete. Ovo zamućenje ne samo da otežava prodiranje svjetla u vodu, već i mijenja hemijski sastav vode, što može negativno uticati na brojne vodene organizme. Istovremene količina rastvorenog kiseonika u vodi se mijenja odnosno dolazi do minimalnih vrijednosti koje su potrebne kako bi vodeni organizmi mogli preživjeti u vodi.

Oštećenje vodenih organizama: Kamena prašina može sadržavati štetne hemikalije koje se koriste u procesu obrade kamena. Ove hemikalije mogu biti otrovne za ribe, vodene insekte i ostale organizme u vodi, što može dovesti do smanjenja njihovih populacija i poremetiti ravnotežu ekosistema.

Narušavanje režima vodenog toka: Nagomilavanje kamene prašine i kamenog otpada u koritu rijeke može promijeniti prirodni režim vodenog toka. Ovo može rezultirati erozijom obala, promjenama u sedimentaciji i smanjenjem dostupnosti staništa za vodene organizme.

Mjere za očuvanje

Tehničke inovacije u industriji kamena: Fabrike mermera i postrojenja za obradu kamena trebalo bi da investiraju u moderne metode filtriranja i sakupljanja kamene prašine kako bi se njeno oslobađanje u prirodu svelo na minimum.

Edukacija i svijest o očuvanju: Lokalne zajednice, vlasnici industrijskih postrojenja i vlasti trebalo bi da se zajednički angažuju u podizanju svijesti o ekološkim posledicama ispuštanja kamene prašine.

Regulacija i nadzor: Stroža zakonska regulativa i efikasan nadzor omogućavaju smanjenje ilegalnog ispuštanja i postavljanje kazni za prekršioce.

Rijeka Zeta je dragocjen prirodni resurs Danilovgrada koji zaslužuje našu zaštitu. Ispravno upravljanje kamene prašine je ključno kako bi se očuvao njen ekosistem i omogućila dugoročna održivost. Kroz koordinirane napore industrije, lokalnih zajednica i vlasti, možemo osigurati da industrijski napredak ne ide na uštrb prirode, već da radi u skladu s njenim interesima za sadašnje i buduće generacije.

Društvo

Saniran ponor na putu u selu Beriši

Uz podršku Opštine Danilovgrad i Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj tokom prethodne sedmice saniran je ponor na makadamskom putu u selu Beriši.

Naime, lokalno stanovništvo obratilo se Savjetu mjesne zajednice Vražegrmci i ukazao na problem ponora, koji se uslijed kretanja atmosferskih voda otvorio na makadamskom putu u selu Beriši. Ponor je predstavljao rizik za sve koji koriste ovu saobraćajnicu.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Savjet MZ Vražegrmci sazvao prvi Zbor građana, razgovaraće o rezultatima i daljim planovima

Savjet mjesne zajednice Vražegrmci sazvao je Prvi Zbor građana mjesne zajednice Vražegrmci. Zbor se, kako stoji na sajtu ove mjesne zajednice, saziva za 16. decembar sa početkom u 14 časova.

Zbor će se održati u prostorijama mjesne zajednice u Domu na Potočilu.

Na Zboru, koji će imati tri tačke dnevnog reda, će se predstaviti rezultati rada Savjeta mjesne zajednice Vražegrmci za 2023. godinu tačnije za period od izbora novog Savjeta, od maja tekuće godine zaključno sa decembrom. Na Zboru će građani takođe  imati priliku da porazgovaraju sa predstavnicima Savjeta mjesne zajednice, iznesu probleme sa kojima se susreću ali i predlože aktivnosti koje se mogu uvrstiti u rad Savjeta mjesne zajednice za 2024. godinu.

NASTAVI SA ČITANJEM

Facebook

Društvo26 минута ranije

Saniran ponor na putu u selu Beriši

Uz podršku Opštine Danilovgrad i Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj tokom prethodne sedmice saniran je ponor na makadamskom putu...

Društvo33 минута ranije

Savjet MZ Vražegrmci sazvao prvi Zbor građana, razgovaraće o rezultatima i daljim planovima

Savjet mjesne zajednice Vražegrmci sazvao je Prvi Zbor građana mjesne zajednice Vražegrmci. Zbor se, kako stoji na sajtu ove mjesne...

Društvo2 сата ranije

Potreban projekat za Filendar: Bez informacija kada će se problemi plavljenja riješiti

Imanja oko 40 domaćinstava u Filendaru poplave sa prvim većim padavinama. Za rješavanje problema potrebna izrada projekta. Bez naznaka kada...

Društvo2 сата ranije

U subotu protest zbog puta preko Martinića: Vapaj za rješavanjem našeg glavnog problema u koji nas je uvela stara vlast

Mještani Martinića i okolnih sela sa područja Danilovgrada organizuju protest da bi njihov glavni i jedini put bio završen kako...

Hronika3 сата ranije

U Danilovgradu uhapšen osumnjičeni za proganjanje

Policijski službenici Odjeljenja bezbjednosti Danilovgrad su u saradnji sa službenicima Odsjeka za suzbijanje visoko tehnološkog kriminala, podnijeli krivičnu prijavu protiv...

Servisne informacije4 сата ranije

Isključenja struje u Danilovgradu za 07.12.

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 7. decembra, bez napajanja električnom energijom će ostati: Danilovgrad       -u terminu od 8:00 do...

Najčitanije