Connect with us

Ekonomija

EPCG u prvom kvartalu ostvarila neto dobit od 33,5 miliona eura

Published

on

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) u periodu od 1. januara do 31. marta ostvarila je neto dobit od 33,5 miliona eura.

Kakos u kazali iz EPCG, kvartalni finansijski izvještaj EPCG za period od 1. januara do 31. marta, potvrđuje kontinuitet postizanja rekordnih rezultata, odnosno najvećih neto profita u istoriji kompanije.

“Konkretno, u naznačenom periodu, EPCG je ostvarila neto dobit u iznosu od 33.513.153 eura, što je značajno više nego u prvim kvartalima tokom prethodnih deset godina”, kaže se u saopštenju.

Kako su kazali iz EPCG, neto dobit u prošloj godini iznosila je 23,6 miliona eura, u 2020. 12,07 miliona eura, u 2019. godini 10,69 miliona eura, a u 2018. 31,89 miliona eura.

“U 2017. godini -235.422 eura, u 2016. godini 8,81 milion eura, u 2015. godini 13,43 miliona eura, u 2014. godini 13,88 miliona eura, a u 2013. godini 14,57 miliona”, kaže se u saopštenju.

Iz EPCG su naveli da je ovogodišnji rezultat impresivniji utoliko više što, počev od 2019. godine, ukupna suma uključuje i trošak poreza na dobit.

Uprkos izostanku povoljnih hidroloških prilika, kako su kazali iz EPCG, proizvodnja u hidroelektrani (HE) Piva je bila 12 odsto.

“A u HE Perućica 30 odsto niža od projektovane – ostvaren je istorijski poslovni rezultat, na koji su preovlađujući uticaj imala kretanja nivoa berzanskih cijena električne energije”, dodaje se u saopštenju.

Iz EPCG su rekli da će se tokom drugog kvartala izvoditi redovni godišnji remont na TE Pljevlja, što podrazumijeva veći uvoz električne energije.

Navodi se da s obirom da kako se povoljne hidrološke prilike, po prirodi stvari, mogu očekivati tek u drugoj polovini godine, realnom se čini procjena da će EPCG u narednom periodu imati osjetno veće troškove.

“S tim što ovaj istorijski rezultat iz prvog kvartala daje ozbiljan zamah glavnom planu – da na kraju ove godine opet ostvarimo značajnu neto dobit”, navodi se u saopštenju.

Ostavite komentar

Leave a Reply

Ekonomija

PODRŠKA ZA SEDAM PREDUZEĆA U VLASNIŠTVU MLADIH

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Sedam malih i srednjih preduzeća iz Danilovgrada, Nikšića, Bijelog Polja i Mojkovca biće podržano u okviru projekta “Implementacija upravljajanja životnom sredinom i sistemom kvaliteta”.

Projekat sprovodi NVO “Biznis centar” iz Nikšića u partnerstvu Opštinom Danilovgrad, a održana je i prva obuka za interne auditore za ISO standard Sistema menadžmenta kvalietom i Sistema menadžmenta zaštitom životne sredine.

“Naša organizacija će ovim projektom pružiti podršku za sedam kompanija u vlasništvu mladih, koje će implementirati i usvojiti prakse u skladu sa ISO standardom 9001:2015 i ISO 14001:2015. Tako će steći međunarodno priznatu usklađenost koja će doprinijeti povjerenju u usluge i robu malih preduzeća”, rekao je Darko Žugić, koordinator projekta i izvršni direktor NVO “Biznis centra”.

Krajnji korisnici projekta su sedam malih i srednjih preduzeća iz Danilovgrada, Nikšića, Bijelog Polja i Mojkovca, među kojima su i mladi preduzetnici mlađi od 35 godina koji posluju uglavnom u nerazvijenim opštinama.

“Opština Danilovgrad dala je svoj doprinos u dijelu odabira i podržala projektnu ideju u rješavanju socio-ekonomskih problema i promovisanju malih preduzeća u nerazvijenim opštinama kroz implementaciju ISO standarda. Promocija će biti realizovana kroz posebne sastanke sa korisnicima, a opštinski tim će im pružiti podršku da ispune ciljeve projekta”, rekao je menadžer projekata u Opštini Danilovgrad Darko Mrvaljević, prenosi portal Onogošt.

Projekat će pomoći malim preduzećima da ostvare koristi od implementacije ISO standarda tako što će identifikovati svoje trenutne procese, analizirati rizik, kao i identifikovati sve mogućnosti za poboljšanje poslovanja, uz praćenje preporuka ovih ISO standarda koje su dali konsultanti i stručnjaci za njihovu implementaciju kako bi se razvila svijest poslovanja u skladu sa ciljevima zaštite životne sredine kako bi se ojačala društvena odgovornost svih preduzeća podržanih ovim projektom.

“Podrška Kraljevine Norveške preko projekta “Norveška za vas – Crna Gora” usmjerena je na male biznise, koji će kroz transformaciju doprinijeti razvoju i rastu privrede u Crnoj Gori”, rekao je menadžer projekta “Norveška za vas – Crna Gora” Armen Čekić.

Projekat “Implementacija upravljajanja životnom sredinom i sistemom kvaliteta” finansira Kraljevina Norveška preko projekta “Norveška za vas – Crna Gora” sa oko 35.000 evra.

NASTAVI SA ČITANJEM

Ekonomija

Održan drugi dio obuke za interne auditore za standarde ISO 9001 i ISO 14001

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


U Danilovgradu je održan drugi dio obuka za interne auditore za standarde ISO 9001 i ISO 14001, a u sklopu projekta “Implementacija upravljanja životnom sredinom i sistemom kvaliteta”, koji sprovodi NVO “Biznis centar” Nikšić.

Nakon obuka, obavljeno je testiranje predstavnika NVO “Biznis centar” Nikšić i predstavnika partnerske organizacije Opština Danilovgrad.
Polaznici obuka dobiće sertifikate za internog auditora za standarde ISO 9001 i ISO 14001.

Projekat je podržan od strane Kraljevine Norveške u okviru projekta “Norveška za vas – Crna Gora“.

NASTAVI SA ČITANJEM

Najčitanije