Connect with us

Ekonomija

EPCG u prvom kvartalu ostvarila neto dobit od 33,5 miliona eura

Objavljeno

dana

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) u periodu od 1. januara do 31. marta ostvarila je neto dobit od 33,5 miliona eura.

Kakos u kazali iz EPCG, kvartalni finansijski izvještaj EPCG za period od 1. januara do 31. marta, potvrđuje kontinuitet postizanja rekordnih rezultata, odnosno najvećih neto profita u istoriji kompanije.

“Konkretno, u naznačenom periodu, EPCG je ostvarila neto dobit u iznosu od 33.513.153 eura, što je značajno više nego u prvim kvartalima tokom prethodnih deset godina”, kaže se u saopštenju.

Kako su kazali iz EPCG, neto dobit u prošloj godini iznosila je 23,6 miliona eura, u 2020. 12,07 miliona eura, u 2019. godini 10,69 miliona eura, a u 2018. 31,89 miliona eura.

“U 2017. godini -235.422 eura, u 2016. godini 8,81 milion eura, u 2015. godini 13,43 miliona eura, u 2014. godini 13,88 miliona eura, a u 2013. godini 14,57 miliona”, kaže se u saopštenju.

Iz EPCG su naveli da je ovogodišnji rezultat impresivniji utoliko više što, počev od 2019. godine, ukupna suma uključuje i trošak poreza na dobit.

Uprkos izostanku povoljnih hidroloških prilika, kako su kazali iz EPCG, proizvodnja u hidroelektrani (HE) Piva je bila 12 odsto.

“A u HE Perućica 30 odsto niža od projektovane – ostvaren je istorijski poslovni rezultat, na koji su preovlađujući uticaj imala kretanja nivoa berzanskih cijena električne energije”, dodaje se u saopštenju.

Iz EPCG su rekli da će se tokom drugog kvartala izvoditi redovni godišnji remont na TE Pljevlja, što podrazumijeva veći uvoz električne energije.

Navodi se da s obirom da kako se povoljne hidrološke prilike, po prirodi stvari, mogu očekivati tek u drugoj polovini godine, realnom se čini procjena da će EPCG u narednom periodu imati osjetno veće troškove.

“S tim što ovaj istorijski rezultat iz prvog kvartala daje ozbiljan zamah glavnom planu – da na kraju ove godine opet ostvarimo značajnu neto dobit”, navodi se u saopštenju.

Ostavite komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Required fields are marked *

Ekonomija

Stavljen na javnu raspravu: Budžet Danilovgrada za 2023. planiran na 6.951.500,00€

Objavljeno

dana

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Predsjednik opštine Danilovgrad je Zaključkom broj 01-400/22-2149/1 od 25.11.2022. godine, utvrdio Nacrt Odluke o budžetu Opštine Danilovgrad za 2023. godinu, i isti stavio na javnu raspravu.

Povodom Nacrta Odluke o budžetu Opštine Danilovgrad za 2023. godinu organizuje se javna rasprava, koja će trajati 15 dana, počev od 25.11.2022. godine, zaključno sa 09.12.2022. godine.

Javni uvid u Nacrt Odluke o  budžetu Opštine Danilovgrad za 2023. godinu može se izvršiti u prostorijama Sekretarijata za finansije i ekonomski razvoj, Trg 9. decembar Danilovgrad.

Centralna javna rasprava povodom ovog Nacrta, održaće se u Velikoj Sali Skupštine Opštine Danilovgrad dana  05.12.2022. godine, sa početkom u 12,00 časova.

Javnu raspravu će sprovesti Sekretarijat za finansije i ekonomski razvoj Opštine Danilovgrad.

Primjedbe, predlozi i sugestije dostavljaju se u pisanoj formi Sekretarijatu za finansije i ekonomski razvoj, Trg 9. decembar Danilovgrad ili na e-mail: [email protected]  do  isteka roka za javnu raspravu.

Sekretarijat za finansije i ekonomski razvoj razmotriće primjedbe, predloge i sugestije učesnika javne rasprave, nakon čega će sačiniti Izvještaj o sprovedenoj javnoj raspravi.

U nastavku nacrt odluke o budžetu opštine Danilovgrad za 2023. godinu

 

 

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

NASTAVI SA ČITANJEM

Ekonomija

Očekuju 486 GWh viška

Objavljeno

dana

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Energetskim bilansom za narednu godinu, koji je usvojen na jučerašnjoj sjednici Vlade, planiranje višak električne energije od 486 gigavatsati (GWh).

“Planirana je potrošnja električne energije od 3.112 GWh, a proizvodnja od 3.598 GWh, što je za 12,83 odsto više od procjene ostvarenja u ovoj godini, pa se projektuju viškovi od 486 gigavatsati”, kazao je na sjednici Vlade državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija Admir Sahmanović.

Naveo je daje Rudnik uglja planirao prozvodnju od dva miliona tona, od čega 87 odsto za pljevaljsku termoelektranu. Ukupan promet naftnih derivata planiran je na 394.783 tone, 7,1 odsto više od procjene potrošnje u ovoj godini.

“Iz energetskog bilansa se može zaključiti da od ukupnih potreba za energijom Crnoj Gori u ovoj godini nedostaje 40,14 odsto, a u narednoj godini se planira 35,79 odsto”, rekao je Sahmanović i dodao da najveći uticaj na ukupni deficit energije imaju naftni derivati i prirodni gas, koji po planu za2023. godinu čine 46,59 odsto ukupne potrošnje energenata, koji se u potpunosti uvoze.

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović naveo je da Crna Gora mora da krene u izgradnju energetskih objekata, jer je to jedini način da umanjimo zavisnost od uvoza energenata. Kazao je da su pokrenuti “ozbiljni razgovori” da se u Luci Bar izgradi LNG terminal (terminal za tečni prirodni gas).

“To je dugoročno razmišljanje o ekonomskoj nezavisnosti naše zemlje i dovođenja još j ednog energenta koj i može u nekom narednom periodu da stvori mogućnost da građani osjećaju veću sigurnost”, rekao je Abazović.

Vlada je prihvatila da kondo hotel R u blizini ski staze, koj i treba dabude završen 2025. godine u Kolašinu, bude uvršten na listu objekata čiji vlasnici mogu da prodaju apartmane zainteresovanim za crnogorsko državljanstvo. Ne pominje se koja kompanija gradi hotel, ali se navodi da će imati 4 zvjezdice i 107 apartmana, te da će izgradnja koštati 6,4 miliona eura i da je Adriatik banka dala garanciju od milion eura.

Kvota za strance 21,45 hiljada

Vlada je utvrdila godišnju kvotu od 21,45 hiljada dozvola za privremeni boravak i rad stranaca u narednoj godini. Ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović je na sjednici Vlade kazao da se od tog broja izdvaja 5,5 hiljada dozvola za privremeni boravak i rad stranaca koje Ministarstvo može dodatno raspodijeliti na pojedine namjene, u skladu sa potrebama tržišta rada, a na zahtjev Zavoda za zapošljavanje.

“Za zapošljavanje stranaca utvrđuje se 13,53 hiljada dozvola, a za sezonsko zapošljavanje 2,4 hiljada, odnosno iz ukupno utvrđenog broja raspoređeno je 15,95 hiljada dozvola”, precizirao je Adrović.

Najviše dozvola je opredijeljeno za građevinarstvo i usluge smještaja i ishrane. Adrović je objasnio da su zahtjevi poslodavaca bili veći, ali da je Ministarstvo, vođeno stanjem na tržištu rada, pokušalo da dođe do optimuma kako ne bi došlo do problema u navedenim sektorima.

“Apelujem na ZZZ i poslodavce da u pripremama za narednu sezonu i pokušaju sa prekvalifikacijama domaće radne snage”, dodao je Adrović.

Izvor: Pobjeda

NASTAVI SA ČITANJEM

Danilovgrad
Ведро
06:5016:12 CET
Осећај: 6°C
Ветар: 13km/h N
Влажност: 53%
Притисак: 1022.01mbar
УВ индекс: 0
УтоСреЧет
13/5°C
13/7°C
13/8°C

Facebook

Najčitanije

[wcepe_products recent=true order='desc' number='4' columns='4' hide='rating,onsale' button='Vidi artikal']