Connect with us

NVO Sektor

GI Sačuvajmo Sinjajevinu: Apelujemo da se odluka o vojnom poligonu poništi u što kraćem roku

Ovaj januarski marš je poruka da naša planina nikada nije sama, ni u jednom godišnjem dobu, mjesecu, danu ni satu! – poručili su iz GI Sačuvajmo Sinjajevinu

Published

on

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu organizovala je danas protestni marš do lokacije Margita kod Savinih voda, u znak protesta i nezadovoljstva što Vlada Crne Gore uprkos datom obećanju još uvijek nije poništila odluku o vojnom poligonu na našoj planini.

Oni su kazali da je njihova poruka jasna, kazavši da ne postoji prepreka koja će ih zaustaviti i omesti u njihovoj čvrstoj namjeri da sačuvaju i odbrane Sinjajevinu.

– Zima, ljeto, nas niko neće zaustaviti niti ćemo dozvoliti da nam iko uništava ono što nam je priroda dala, a preci ostavili – kazali su iz Građanske inicijative Sačuvajmo Sinjajevinu.

image

GI SAČUVAJMO SINJAJEVINU   – FOTO: GI SAČUVAJMO SINJAJEVINU

– Na Margiti smo 2020. protestovali 51 dan i odbranili planinu od prvog pokušaja bombardovanja naših pašnjaka. Naši protesti i aktivnosti su se nastavile i izlazak na Margiti u januaru je sada već tradicionalna aktivnost. Ovaj januarski marš je poruka da naša planina nikada nije sama, ni u jednom godišnjem dobu, mjesecu, danu ni satu! Naša Sinjajevina je nas podigla i odhranila, a taj dug mi moramo vratiti tako što ćemo je i životom braniti od bombi i bilo kojeg drugog uništavanja. Samo zdrava i sačuvana Sinjajevina, koja hrani Crnu Goru, napaja nas vodom i čistim vazduhom, je garant bezbednosti svih nas – poručuje iz GI Sačuvajmo Sinjajevinu.

image

GI SAČUVAJMO SINNJAJEVINU – FOTO: GI SAČUVAJMO SINNJAJEVINU

Istakli su da je njihov apel i danas i svakog dana da Vlada, trenutna ili buduća, poništi odluku o vojnom poligonu u što kraćem roku kako ne bi radikalizvali njihovu borbu za Sinjajevinu.

Ostavite komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

NVO Sektor

U Crnoj Gori u toku Ekomobilizacija

Published

on

By

Akcija sadnje ilustracija Canva

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Nakon godina i godina devastacije crnogorskih šuma što požarima što nelegalnom sječom, inicijativa “Ozelenimo Crnu Goru” poziva na mobilizaciju građane Crne Gore kako bi započeli obnovu naših devastiranih šuma i time ublažili efekte klimatskih promjena, prenosi portal Zumiraj.me.

Na facebook stranici “Ozelenimo Crnu Goru” predstavljeni su timovi kojima se možete priključiti putem maila [email protected] ili putem njihove stranice. Takođe napominju da svako ko želi na bilo koji način da pomogne izgradnju mehanizma i da kako kažu zajedno okrene “novi list” kako bi obnovili devastirane šume, zaštitili autohtone vrste i podigli svijest o važnosti zaštite životne sredine je dobrodošao.

NASTAVI SA ČITANJEM

NVO Sektor

U Danilovgradu osnovan Centar za istraživanje anarhije

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Vodeći se onom starom, vremenom dokazanom doktrinom da ,,ne može čovjek osvojiti slobodu djelovanja držeći se podalje od djelovanja, niti može dosegnuti savršenstvo pukim povlačenjem iz svijeta”, grupa entuzijasta – okupljena oko potrebe za formiranjem jednog ovakvog centra – riješila je da sva svoja znanja, iskustva, vještine i kompetencije, kaljene kroz razne forme i oblike nenasilne borbe protiv kriminalno-kleptokratskog režima DPS-a, ali i protiv raznih totalitarizama na tlu Balkana u proteklih 15 godina, stavi na raspolaganje crnogorskom društvu, stoji u saopštenju koje je dostavljeno portalu Volim Danilovgrad.

Neformalno, neprofitno udruženje građana, kako dalje stoji u saopštenju, baviće se proučavanjem anarhističkih teorija i praksi, njihovom promocijom i prilagođavanju savremenom kontekstu i društveno-političkim trendovima i tokovima, s ciljem poboljšanja i podstrekavanja istinske, nenasilne i, krajnje alternativne, borbe za uspostavljanje besklasnog društva u Crnoj Gori.

Osim toga, ova grupa, okupljena oko Centra, pružaće svaki vid idejne, ideološke, logističke i savjetodavne podrške svim pojedincima i grupama, koji/e djeluju ili tek planiraju djelovati, u pravcu vođenja nenasilnih štrajkova, kampanja, protesta i performansa protiv svakog vida nepravde. Iz tog razloga Centar će sav svoj rad bazirati – jer to se, da se razumijemo, (k)od anarhista, valjda, i podrazumijeva – samo i isključivo na vaninstitucionalnim, nenasilnim metodama direktne akcije.

“Na kraju, da budemo do kraja jasni, mi se ne zanosimo romantičarskim idejama da ćemo, kako vole reći oni koji nam, godinama, sjede na grbačama, ,,(s)rušti državu i ustavni poredak”, ili da ćemo, jednom i konačno, zatrijeti vladanje kao najsuroviji i najsvirepiji oblik nasilja čovjeka nad drugim čovjekom. Naš cilj je da, kroz nadpolitički rad i razmjenu ideja sa, prvenstveno, mladim ljudima, jednog dana, stvorimo pretpostavku za uspostavljanje istinski besklasnog društva u Crnoj Gori. Jer, ,,opšta jednakost, sinonim pravičnosti, predstavlja samu suštinu anarhizma”.”, zaključuju u saopštenju.

NASTAVI SA ČITANJEM

Danilovgrad
20°
Облачно
06:4018:25 CEST
Осећај: 20°C
Ветар: 8km/h E
Влажност: 80%
Притисак: 1019.98mbar
УВ индекс: 0
НедПонУто
27/12°C
25/12°C
23/9°C

Facebook

Najčitanije

[wcepe_products recent=true order='desc' number='4' columns='4' hide='rating,onsale' button='Vidi artikal']