Mještani Komunica, naselja u okviru Mjesne zajednice Novo Selo, već godinama zahtijevaju asfaltiranje oko kilometar i po puta koji prolazi kroz to mjesto. Prema riječima mještanke Danke Škiljević, žitelji Komunica svake godine pišu zahtjeve Opštini kako bi se riješio njihov problem, prenosi dnevni list Dan.

Koliki problem predstavlja pomenuta dionica najbolje opisuje činjenica da kada počne sezona kiša ogromne lokve zauzimaju gotovo čitavu površinu puta. Problem imaju i kad duže vrijeme nema padavina, pa od prašine i kamenčića koji odskaču kad putem prođe auto, kako kažu, ne mogu da izađu iz kuće. S obzirom na to da nemaju alternativnih puteva, mještani su prinuđeni da idu tim putem, a vozači kombija koji djecu vozi do škole ne žele da prolaze tom dionicom kako ne bi oštetili vozilo.

Škiljević ističe da je nevjerovatno da u 21. vijeku put dužine oko kilometar i po i dalje nije asfaltiran.

–Put je u veoma lošem stanju. Teško je proći automobilom i kad je suvo jer se diže prašina, kamenčići odskaču na sve strane. Strahujemo da bi moglo doći do štete na automobilima, a o bezbjednosti pješaka da i ne govorim. Znam da su neke komšije pretrpjele štetu na automobilima – navodi Škiljević.

Ona ističe da je to jedini put kojim mještani tog dijela danilovgradske opštine mogu ići, te da njime idu svakodnevno prolaze više puta, a da veći problemi kreću s prvim kišama.

–Kada padne kiša, stvaraju se lokve od kojih se ne može proći jer se prostiru čitavim putem. Idemo na posao, vodimo djecu u vrtić i u školu, tako da moramo proći tuda i po nekoliko puta dnevno, jer nemamo alternativni put – objašnjava Škiljević.

Naglašava i da su se više puta obraćali dopisima Opštini, mjesnoj zajednici, a dopis je išao čak i do Vlade… Međutim, odgovora nije bilo.

– Vozači koji kombijem prevoze našu djecu do škole odbijaju da voze ovim makadamskim putem kako ne bi oštetili vozilo. Mi za to imamo razumijevanja jer znamo kakva je situacija – ističe Škiljević.

Objašnjava da naročito strahuju kada se djeca igraju napolju, jer svaki automobil koji prođe kroz selo može predstavljati opasnost po njihovu bezbjednost.

–I prašina i kamenje koje odskače predstavljaju ozbiljan problem. Ne znamo da li je gore kada pada kiša ili kada je suvo jer put nije u stanju u kakvom bi trebalo da budu putevi u 21. vijeku… Ne smijemo ni da prošetamo s djecom – ogorčena je naša sagovornica.

Ona kaže da je poslednji zahtjev za asfaltiranje sporne dionice upućen prije mjesec dana i to prema Vladi Crne Gore.

–Komšija je poslao dopis prije oko mjesec dana, ali koliko znam, odgovora nije bilo. Sigurno je da ćemo nastaviti da se obraćamo svim nadležnim institucijama kako bi riješili ovaj gorući problem za čije rješavanje apelujemo godinama kod svih nadležnih instanci. Nadamo se da će možda u sklopu rekonstrukcije bulevara između Podgorice i Danilovgrada i ovaj naš problem biti riješen – kazala je Škiljević.

Predsjednik Mjesne zajednice Novo Selo Obrad Kovačević istakao je da je put kroz Komunice dugogodišnji problem zbog kojeg su se i on, ali i mještani obraćali nadležnim institucijama.

– Ima već nekoliko godina da smo se obraćali Opštini kako bi se riješio ovaj problem, međutim kako nam je rečeno još uvijek nema sredstava za asfaltiranje. Ne znamo tačno kada će se riješiti, ali mi svake godine upućujemo zahtjev. Ove godine smo slali dopis, put je nasipan i makar djelimično je ublažen problem. Zahtjev za asfaltiranje ćemo uputiti i za narednu godinu pa se nadamo da će se steći uslovi – istakao je Kovačević.

M.D.S.


Svi makadamski putevi predviđeni su za asfaltiranje

Iz kabineta predsjednice Opštine Danilovgrad Zorice Kovačević rečeno nam je da su upoznati s problemom koji imaju mještani Komunica, kao žitelji ostalih djelvoa opštine gdje su još uvijek prinuđeni da se kreću makadamskim putevima.

–Upoznati smo za zahtjevom mještana Komunica, pa Vas obavještavamo da su svi makadamski putevi na teritoriji naše Opštine predviđeni za asfaltiranje, a dinamika izvođenja radova isključivo zavisi od finansijske situacije Opštine – istakli su iz kabineta predsjednice Opštine Danilovgrad.